REVIEWSony

Sony SMP-N100 Network Media Player


Marc Brekelmans | 31 januari 2011 | Sony

Voor de meeste lezers van HiFi.nl is het streamen van muziek geen onbekend fenomeen meer. Dat zou het tenminste niet meer mogen zijn na alle artikelen die er het afgelopen jaar op HiFi.nl over zijn verschenen. Mocht je toch iets gemist hebben, in onze streaming special kun je alles makkelijk terugvinden.

Ook ik heb - inmiddels al weer ruim een jaar geleden - die stap naar streaming audio gemaakt. En naar volle tevredenheid mag ik zeggen. En zoals het eigenlijk altijd gaat: als iets goed werkt en je er veel plezier aan beleeft, wil je meer. Het persbericht dat Sony uitstuurde over een streaming video apparaat dat via wifi (802.11 b/g/n) werkt, trok dan ook meteen mijn aandacht. Die wifi optie is in mijn geval erg belangrijk, aangezien ik geen mogelijkheid heb mijn streaming devices bedraad aan te sluiten. Een mailtje naar Sony was vervolgens voldoende om de SMP-N100 in huis te krijgen.De SMP-N100 wordt door Sony een Network Media Player genoemd en kan een heel scala aan digitale bestanden afspelen. Foto’s, video, muziek en zelfs YouTube filmpjes en  televisieprogramma’s zijn met de SMP-N100 te bekijken en te beluisteren.

De installatie van de SMP-N100 is eenvoudig: met een HDMI-kabel op je televisie aansluiten en je netwerkinstellingen maken. Een kind kan de was doen en na een paar minuten heb je het geheel draaiend. Zelfs mensen die over een televisie beschikken zonder HDMI-ingang kunnen de Sony aansluiten, de speler heeft namelijk ook een component- én een composiet uitgang. Een optische digitale uitgang maakt de speler geschikt om bijvoorbeeld aan te sluiten op een externe DAC. 
Bij het maken van de netwerk-instellingen worden meteen alle in het netwerk aanwezige DLNA-apparaten herkend. Ook mijn Synology Diskstation NAS verschijnt meteen in het menu van de Sony. De GUI is trouwens eenzelfde Crossbar-menu als die je vindt op Sony Bravia televisies en de PS3. Maar helaas zijn de gedeelde mappen van mijn MacBook Pro nergens te vinden: Apple ondersteunt namelijk het DLNA protocol niet.Na het opstarten van de Network Media Player heb je de beschikking over programma’s van SBS6, Veronica en Net5. De keuze aan programma’s is echter beperkt. Het zijn voornamelijk eigen producties die op deze zenders te bekijken zijn. Wel erg handig is de aanwezigheid van het NOS journaal, waarbij je kunt kiezen uit diverse tijdstippen van uitzending. Voor kinderen is ook het jeugdjournaal toegankelijk. Naast de Nederlandse commerciële zenders vind je ook zenders als Eurosport, WIRED, Blip.tv, Epicurious.com en Style.com. Leuk is de mogelijkheid filmtrailers te bekijken via Concierge en natuurlijk de toegang tot YouTube. Een handige functie, vooral bij YouTube filmpjes, is de mogelijkheid een ruisonderdrukking voor het videosignaal in te schakelen. Daarmee knapt de beeldkwaliteit aanzienlijk op.

Muziek is er van het Berliner Philharmoniker - waarvoor je een betaalde account moet aanmaken - en podcasts van National Public Radio met heel veel jazz, klassiek en een beetje pop.

EDITORS' CHOICE