REVIEW

De link naar Kharma

Marc Brekelmans | 07 maart 2011

Als ik het hoofdkantoor van Kharma uitwandel met een doos Kharma kabels in mijn handen ben ik blij als ik de auto bereik. Even denk ik nog dat ze stiekem een eindversterker in de doos hebben gestopt, maar een snelle blik op de inhoud vertelt me dat het toch écht alleen maar kabels zijn. Om precies te zijn heeft Kharma drie netsnoeren, een ongebalanceerde- en een gebalanceerde interconnect plus een setje luidsprekerkabels met een lengte van twee meter in de doos gestopt. Toch schat ik het totale gewicht op een kilootje of vijftien.

Als ik thuisgekomen de KLC-GR-1A (Kharma Loudspeaker Cable Grand Reference) luidsprekerkabels uit de Grand Reference serie uit de doos pak heb ik het gevoel een twee meter lange Boa Constrictor in handen te hebben. Onder de zeer dicht geweven zwarte sleeve van de Kharma Grand Reference kabel is een laag aangebracht die de geleiders beschermt tegen trillingen van buitenaf. Deze laag maakt dat je de Grand Reference - die trouwens een indrukwekkende omtrek van 13cm heeft - enigszins in kunt drukken. Nu loop ik niet iedere dag te stoeien met een setje luidsprekerkabels van twee meter waarvoor je 6000 euro mag neertellen op de toonbank van je lokale hifi-dealer, maar een dergelijke dempende laag ben ik nog niet eerder tegen gekomen, en is wat mij betreft tekenend voor het oog voor detail van Kharma. Dat oog voor detail blijkt ook uit de zwart geanodiseerde ‘klossen’ die aan het einde van ieder kabel uit de Grand Reference serie zitten. Op deze klossen vind je de melding dat Kharma kabels met de hand worden gemaakt in Nederland, een feit dat ik met eigen ogen heb kunnen aanschouwen in Breda. Daarnaast is iedere kabel voorzien van een handgeschreven modelnummer en serienummer. Dit alles om namaak - Kharma is enorm populair in Azië en Amerika - tegen te gaan. De geleiders in de Grand Reference serie zijn gemaakt van een zilver/goud legering en hebben een forse diameter. Ook de gebruikte connectoren zijn bij Kharma van hoogwaardige kwaliteit: voor de basismodellen gebruiken ze WBT pluggen en Siltech spades, voor de duurdere series worden eigen ontwerpen gebruikt. Tijdens mijn bezoek aan het Kharma hoofdkantoor in Breda toonde Kharma’s Sales Manager Peter Bats vol trots een nieuw ontwikkelde spade...en ja, bij het zien van deze spades kun je zelfs daar enthousiast over raken.


Officieel is dit de Kharma KLC-GR-1a, maar ik noem hem de Boa Constrictor

Maar zoals ik in het begin van dit artikel al vertelde: ik mocht met een complete set Grand Reference bekabeling de deur uit wandelen om die een tijdje in mij eigen set te beluisteren...en dat is een vloek én een zegen mag ik zeggen. Het aansluiten van een complete cable loom uit de Grand Reference is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Ook ik had het danig onderschat. Want hoewel de kabels fantastische dingen doen met het geluid als je ze eenmaal in gebruik hebt genomen, heb je eerst wat obstakels te nemen voordat je kunt gaan luisteren.

De opstelling van mijn hifi-installatie is namelijk niet echt berekend op vuistdikke kabelklossen. Wat is namelijk het geval? Ik ben getrouwd. En ik kan (mag?) volledig mijn eigen gang gaan met de audio-installatie...zolang het maar in het dressoir past en de deurtjes dicht kunnen. Normaal gesproken een uitstekend werkbaar compromis. Alle kabels gaan netjes door gaten die ik in de achterwand van het meubel gezaagd heb, en door strategisch gebruik te maken van verschillende gaten voor verschillende soorten kabels kan ik zelfs een vorm van cablemanagement toepassen. Stroomkabels worden door andere gaten gevoerd dan signaalkabels, enz. Maar waar normaal gesproken drie netkabels - toch ook relatief forse exemplaren - makkelijk door hetzelfde gat kunnen, is dat met de Kharma Grand Reference wat minder vanzelfsprekend. Gelukkig zijn de Kharma kabels wel flexibel en kunnen ze dus in vreemde bochten gedwongen worden om alles op de juiste positie uit te laten komen. Het kostte mij alleen veel zweet en een avondje met opgestroopte mouwen en volledig op de tast fröbelen.


Kharma KIC-GR-1a

Nu is de Grand Reference lijn - wat overigens nog niet de absolute toplijn is van het merk - gezien de kwaliteit en prijs van mijn eigen installatie redelijk over-the-top te noemen. Sterker nog, met de Grand Reference kabels in mijn systeem wist ik de waarde van de totale set bijna te verdubbelen. Wat bescheidener kabelseries van Kharma, zoals de Matrix of de Reference serie, zouden zowel prijstechnisch als praktisch meer bij mijn installatie passen. Maar ja, als je de gelegenheid krijgt geboden om kabels van absoluut referentieniveau thuis te kunnen proberen dan zeg je daar natuurlijk geen nee tegen. 


EDITORS' CHOICE