REVIEW

App Editions: film kijken op een iPad


Bart Nijman | 24 maart 2011

Afgelopen maand presenteerde Warner Home Entertainment twee films van Christopher Nolan (The Dark Knight en Inception) als zogenaamde App Editions, verkrijgbaar op iPad, iPhone en iPod Touch. HiFi.nl haalde de applicaties uit de App Store om ze – op een iPad 32GB 3G – aan een screening te onderwerpen. Dat bleek geen onprettige filmervaring.

Althans, nadat de films eenmaal aan de praat waren, want dat had wel wat voeten in aarde. Na het installeren van de Apps kunnen de films met iTunes Store tegoed (of via een andere betaalmethode zoals Click and Buy) worden gekocht. The Dark Knight is voor 7,99 euro te koop, Inception kost 14,99. Vervolgens laat Warner je de keus: streamen of downloaden. Dat laatste is prettig als je onderweg wilt kunnen kijken, maar het kost veel ruimte: de films zijn ieder 2,2 GB groot. Streamen is dus een goede optie voor iPads met een kleine opslag, vooral als je van plan bent om in de toekomst meer als App Edition te verschijnen titels aan te schaffen. Ook een 64GB iPad zou dan wel eens snel vol kunnen zijn.

Vooral uit nieuwsgierigheid hoe snel een draadloze download van dit formaat zou duren, zijn beide films in zijn geheel gedownload. In het geval van The Dark Knight crashte de App eerst een paar keer alvorens de film volledig op de iPad stond, maar de download ging na een herstart wel gewoon verder waar hij gebleven was. Inception kwam vlekkeloos binnen en bovenal: het duurde maar een kleine tien minuten. Geen slechte score voor zo’n omvangrijk bestand. Inception kijken bleek echter een tweede. Waar The Dark Knight zich vloeiend af liet spelen, crashte de Inception App letterlijk een keer of vijftien bij het aanraken van de optie ‘Watch’, onderin beeld. Waarschijnlijk een cacheprobleem, veroorzaakt door het te kort achter elkaar wisselen tussen twee nogal omvangrijke applicaties. The Dark Knight speelde namelijk kort daarvoor wel in één keer vloeiend. Die film is ook nog een keer van de iPad afgegooid om het afspelen via streaming te proberen. Net zo soepel, al kan een drukbezet (of openbaar) wifi-netwerk vermoedelijk wel voor haperingen zorgen. Thuis in de woonkamer was er echter geen vuiltje aan de lucht. De film is daarna opnieuw gedownload (dat kan gelukkig gewoon) om een toekomstige herhaling – ook onderweg – soepel te kunnen laten verlopen.


In het afspeelscherm kunnen scenes en ondertitels gekozen worden.

Extra’s
Gelukkig heeft Warner het niet alleen bij de films gelaten. De App Editions komen met een aantal extra’s, zoals je dat ook op (prijzige) dvd’s of Blu-ray’s verwacht. De extra’s op Inception bestaan onder andere uit storyboards (in stripvorm), screenshots en posters. Alle afbeeldingen kunnen full screen geopend worden en tevens direct worden opgeslagen. Leuk, maar niet zo leuk als de maar liefst veertien making of-video’s die tussen de extra’s staan. Deze zijn niet downloadbaar maar worden allemaal gestreamd. Daarnaast zitten de trailers ook in de app. Ook een aantal soundtracknummers zijn te beluisteren, desgewenst zelfs via Airplay. De gehele soundtrack is via  de app ook aan te schaffen – je kan niet alles zomaar cadeau krijgen natuurlijk. Tenslotte zijn de Facebook- en Twitter fan feeds wel aardig, maar voegen die verder niet zo veel toe.


Volop extra’s in de App Edition

The Dark Knight bevat vergelijkbare extra’s als Inception, waaronder foto’s, video’s en een soundboard met filmquotes. De soundtrack is ook via deze app te koop, evenals een Batmobile-spelletje. De leukste bonus feature is echter een trivia game, die bestaat uit twintig clips die gevolgd worden door een vraag. Geinig, maar uiteraard hoef je maar twee keer te spelen om alle antwoorden te weten.

Conclusie
Al met al zijn beide App Editions behoorlijk compleet en afgezien van een incidentele vastloper vanwege cache-overbelasting, is het prettig film kijken op het scherm van de makkelijk op schoot te houden iPad. Al moet er toch een belangrijk nadeel aan het kijken van de films zelf worden genoemd: ze zijn in 21:9 formaat, wat betekent dat je boven en onder tegen zwarte balken aan kijkt. Ter relativering: je zit doorgaans zo dicht met je neus op de iPad, dat je daar na een minuut of drie kijken al niks meer van merkt. Onder de streep is het goed dat filmmaatschappijen stappen richting deze vorm van distributie zetten. De prijs voor het al wat oudere The Dark Knight is met 7,99 euro heel redelijk, het nieuwere Inception is met 14,99 wat prijzig: de dvd is voor het zelfde bedrag te koop en op een groot beeldscherm (al dan niet met een home cinema set) kijkt zo’n film tóch fijner. De bonus feaures compenseren dat maar ten dele, want zeg nou zelf: wie koopt er nou een film voor de extra’s?

EDITORS' CHOICE