REVIEW

k.d. lang and the Siss Boom Bang – Sing It Loud


Eric de Boer | 05 april 2011

Na drie jaren van stilte heeft countryzangeres k.d. lang weer een nieuw album uit. Niet met een orkestrale bezetting, maar met haar eigen full-time band, the Siss Boom Bang. Het album herbergt alleen weinig country, maar volwassen popmuziek met een dikke knipoog naar de popmuziek van weleer. 

Want op dit album komt de lesbische zangeres uit Canada flink uit de verf. Niet in de laatste plaats met behulp van muzikale duizendpoot Joe Pisapia, die niet alleen meespeelt op het album maar samen met k.d. lang ook nog eens de productie van het album Sing It Loud verzorgde. Het album bestaat uit elegante popsongs met af en toe een hedendaags ruw randje. Lang zegt geïnspireerd te zijn door het live-gevoel dat de opnamestudio in Nashville haar gaf. De zang van Kathryn Dawn Lang, zoals de inmiddels 49-jarige zangeres en songwriter officieel heet, is warm, krachtig en erg mooi geproduceerd. Het album heeft deze recensent eigenlijk een beetje verrast door de toegankelijke muziek die deze vrouw met haar band ten gehore brengt. Met een vrij sterke productie, mag ik wel zeggen! 

Zo is er de eerste single en opener van de cd I Confess, met een catchy refrein en doordringende vocalen. Of het rustiger Perfect World, dat meer in deze tijd past, terwijl The Water’s Edge zo een jaar of vijfentwintig geleden uitgebracht had kunnen wezen. Intiemer is de titeltrack en het erg mooie Inglewood, waarop het landelijke van de muziekstijl die k.d. lang groot heeft gemaakt wel doordringt. Leuk is ook de Talking Heads cover Heaven. Rustige luistermuziek met een lekker echoënde gitaar om de zweverige zang heen. Wat rauwer gaat de Canadese de muziek tegemoet op het meer rockende Habit Of Mind. Wat meer bluesinvloeden worden hoorbaar op de track Sugar Buzz en Sorrow Nevermore. Niet haar sterkste kant, overigens. Vooral het iets te vrolijke banjogeluid op de laatste track doet de muziek minder goed dan ongetwijfeld bedoeld is. Maar dit doet niets af aan de gehele plaat die er best mag zijn voor een wat breder publiek. Sing It Loud biedt veel verrassend toegankelijke muziek voor liefhebbers van vele soorten popstromingen. Tien tracks ongecompliceerd luisteren. Verkrijgbaar vanaf 15 april.

Aanvullende informatie
Label: Warner Music
Speelduur: 42:13 minuten
Website

EDITORS' CHOICE