REVIEW

John Mayer Heavier Things (LP)


Eric de Boer | 29 april 2011

In 2003 waren het vooral 50 Cent, Alicia Keys en Norah Jones die succesvol waren in de populaire muziek. Maar ook John Mayer, die zijn tweede studioalbum zag verschijnen, mocht zich verblijden met goede verkoopcijfers. Dat het album meer een transitie in zijn muziekstijl teweeg zou brengen wist men toen nog niet, maar de poppy gitaarmuzikant had succes met de immer listige tweede plaat. Music On Vinyl brengt het album nu opnieuw uit, maar dan op LP.

Tegenwoordig zijn nummers als Daughters of Clarity niet meer weg te denken van de radiostations. Iedereen die wel eens naar het medium luistert (en zeker naar sommige geijkte zenders) komt één van deze tracks wel meer dan eens tegen. Logisch, het album (én dus deze twee nummers) luisteren erg lekker weg. Geen moeilijke audiofiele muziek, maar gewone recht-toe-recht-aan luistermuziek met een rustige uitstraling. John Clayton Mayer (voluit, indertijd 23 jaar jong) klonk al ouder en wijzer. Alleen had hij nooit de voorkeur om Daughters als single uit te laten komen. De platenmaatschappij dacht er blijkbaar anders over en zo kwam het dat het grote publiek kennis kon maken met het nummer en met het album.

Meer dan de voorganger Room For Squares bleek deze plaat in staat om de jonge zanger/ gitarist op de muzikale kaart van Amerika en de hele wereld te zetten. Mayer kreeg zelfs een Grammy voor zijn grote hit uit dat jaar. En hoewel de man meer verlangde naar de bluesmuziek die hem in eerste instantie aan het spelen heeft gebracht, blijft Heavier Things een fijne overgangsplaat voor de liefhebber van rustige popmuziek. En niet alleen de twee hits van het album, maar ook tracks als New Deep en Home Life. Zijn Fender Stratocaster alsmede zijn stemgeluid zijn een herkenbare signatuur geworden van John Mayer. De 180 grams persing is redelijk tot goed te noemen en de mooie hoes kent ook een bedrukte binnenhoes. Niet superdynamisch, maar bedoeld voor liefhebbers van de man en zijn muziek...

Aanvullende informatie
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 45:33 minuten
Website

EDITORS' CHOICE