REVIEW

The Fighter


Jan Luijsterburg | 29 juli 2011

Dat een film over een vechtsport niet synoniem hoeft te zijn aan plat gewelddadig entertainment werd al bewezen door Raging Bull en The Wrestler. The Fighter, gebaseerd op het leven van bokser Micky Ward, maakt vooral indruk als portret van een even hechte als asociale familie, met een hoog Flodder of Tokkie gehalte. Van je familie moet je het maar hebben.

Drijvende kracht achter het filmproject was hoofdrolspeler Mark Wahlberg, die veel van zijn eigen achtergrond herkende in het verhaal over een talentvolle bokser in een achterstandsbuurt, met een familie die hem volledig in de houdgreep heeft. Micky’s dominante moeder (Melissa Leo) is helemaal idolaat van haar oudste zoon, Dicky (Christian Bale). Deze hyperactieve, aan crack verslaafde crimineel was vroeger ook een succesvol bokser en mag daar graag over vertellen. Hij verblijft al jaren aan lager wal, maar zijn vlotte babbel en zijn zelfbeeld hebben daar niet onder geleden. Altijd kan Dicky rekenen op de onvoorwaardelijke steun van moeder, hoe bont hij het ook maakt. Micky wordt steevast gekleineerd, en dat heeft hem getekend. Met deze moeder als manager en zijn onbetrouwbare halfbroer als trainer kan het nooit iets worden met de bokscarrière van Micky, zo ziet eigenlijk alleen zijn nieuwe vriendin. Zes lelijke ongetrouwde zussen fungeren als kakelend achtergrondkoor en echo van moeder. Tragisch, maar vaak genoeg ook dolkomisch. De film vertelt hoe de onzekere Micky zich met vallen en opstaan uit deze ongezonde situatie weet te ontworstelen.

Het productieteam en regisseur David O. Russell hebben geprobeerd een film te maken die niet alleen sportliefhebbers aantrekt: ook vrouwen moesten de film leuk vinden. Het resultaat is een aantrekkelijke film, waarin de enerverende gevechten pas aan het eind alle ruimte krijgen en een functie hebben in de enigszins clichématige ontknoping van het verhaal. Waarom alles er zo geloofwaardig uitziet wordt snel duidelijk in de meegeleverde 30 minuten durende making of. De film is namelijk opgenomen in de wijk waar het familie Ward woonde, in Lowell, Massachusetts, en de echte familie was aanwezig. Hoewel sommige zussen logischerwijs niet zo blij waren met de manier waarop ze geportretteerd werden. Sommige bijrollen zijn zelfs door de echte personen gespeeld. Voeg daarbij het extreme inlevingsvermogen van vooral Christian Bale (die als twee druppels lijkt op de echte Dicky Eklund) en de strakgerokte Melissa Leo (Frozen River). Niet voor niets kregen ze allebei een Oscar voor hun vertolking.

Opvallend is ook het dynamische camerawerk van de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema. De bokswedstrijden werden gefilmd door het team van HBO, en ziet er dan ook precies als een sportprogramma op de televisie. Door de gevechten zo ‘live’ mogelijk op te nemen – Wahlberg bereidde zich fysiek jaren lang voor op deze rol – werd veel opnametijd bespaard.

The Fighter is met liefde gemaakt, en straalt dat uit. Een briljant geacteerde bijzonder geslaagde film, die er op blu-ray ook nog eens prachtig uitziet en uitstekend klinkt. Een aantal boeiende extra’s maken het schijfje nog interessanter, al is het jammer dat het commentaarkanaal van de regisseur dat op de Amerikaanse versie staat hier is weggelaten.

Aanvullende informatie:
VS, 2010
Speelduur: 116 minuten
Regie: David O. Russell
Camera: Hoyte van Hoytema
Muziek: Michael Brook
Met: Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams, Melissa Leo
Extra’s: The Warrior’s Code: Filming The Fighter (30 min); Keeping the Faith (interview met de familieleden) (9 min); Deleted scenes (17 min, deels met optioneel commentaar van de regisseur)
Beeld: 1:2,40, 1080p
Geluid: 5.1 DTS HD Master
Uitgave: A-film
Website

EDITORS' CHOICE