REVIEW

Sound of Noise


Jan Luijsterburg | 14 oktober 2011

Als de titel al doet denken aan The Sound of Music, dan gaat het hier wel om de ultieme tegenpool van de lieflijke familie Von Trapp. Zes subversieve slagwerkterroristen die de wereld beschouwen als een trommel: een extreem vermakelijke politiefilm vol absurde muzikale humor. 

Politie-ambtenaar Warnebring is geboren in een muzikale familie. Zijn jongere broer is wereldberoemd dirigent en wordt door iedereen op handen gedragen. Zelf kreeg hij als roepnaam Amadeus, maar hij is toondoof en heeft een enorme hekel aan muziek. Zeg maar gerust een allergie. In zijn werk krijgt Amadeus te maken met Sanne, een recalcitrante muzikante. Ze werd ooit van het conservatorium gestuurd wegens haar extreme ideeën. Het gebouw draagt nog de tekenen van een stuk dat componeerde voor water (met hoofdrol voor de sprinkler installatie). Haar muzikale partner heeft nu een compositie gemaakt getiteld Music for One City and Six Drummers. Uitvoering komt neer op een staaltje muzikale stadsguerrilla van de bovenste plank. 

De film borduurt voort op een korte film van ongeveer tien jaar geleden, een ware hit op YouTube: Music for Six Drummers and One Apartment, waarin de kamers van een woonhuis op hilarische wijze als muziekinstrument gebruikt worden (zie onder). Nu worden de drummers opnieuw bijeen gebracht om het vierdelige nieuwe stuk gestalte te geven. Het is een aanval met muzikale middelen op de sleutelpunten van de stad: het ziekenhuis, de bank, het concertgebouw en de elektriciteitcentrale. Het eerste deel, Doctor Doctor, wordt uitgevoerd in de operatiekamer van een ziekenhuis, met de patiënt als instrument.

Het draait natuurlijk primair om de muzikale acrobatiek, maar het verhaaltje, de kapstok voor de grappen, is ook aardig. Naarmate Warnebring de daders waar hij naar op zoek is dichter op de hielen zit ontdekt hij dat alles wat door hen beroerd is om muziek op te maken vanaf dat moment niet meer door hem te horen is. Deze selectieve doofheid gaat hem nog goed van pas komen. Tevens vat hij een soort verliefdheid op voor Sanne. Als running gag fungeert een overal opduikende metronoom. 

Hoewel de verrassing er naar een uurtje wel af is blijft Sound of Noise ook dan nog zeer de moeite. Het geeft wel spierpijn op den duur, die niet te onderdrukken voortdurende glimlach die de film oproept. Probaat middel voor een goed humeur.

De DVD is rijkelijk voorzien van extra’s. Belangrijkst zijn de oerversie van het appartement, een variant voor de kerst (zie boven) en een making of van het onderdeel Doctor Doctor, compleet met commentaar bij het uiteindelijke resultaat in de film. Verder is er nog een registratie van het waterconcert van Sanne in het conservatorium, in expres slechte videokwaliteit voor het authentieke sausje.

Aanvullende informatie:
Zweden/Denemarken/Frankrijk, 2010
Regie: Ola Simonsson, Johannes Stjärne
Productie: Christophe Audeguis, Guy Pechard, Jim Birmant
Scenario: Johannes Stjärne Nilsson
Camera: Charlotta Tengroth
Montage: Stefan Sundlöf
Muziek: Fred Avril, Magnus Börjeson, Six Drummers
Met: Bengt Nilsson, Sanna Persson, Magnus Börjeson
Extra’s: Making Doctor Doctor (23 min), Music for one X-mas and Six Drummers (5 min), Music for one Apartment and Six Drummers (10 min), Water Analysis (part III) (5 min), Soundcard Stockholm (1 min)
Beeld: 1:2,35, anamorf, extra’s 16:9
Geluid: DD 5.1, Zweeds gesproken
Uitgave: Contact Film
Distributie: de Filmfreak
Homepage

EDITORS' CHOICE