REVIEW

Soundsmith VPI Zephyr element

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
René van Es | 01 december 2010 | Fotografie Fabrikant

Veel elementen zijn in de loop der jaren mijn revue gepasseerd, toch is het de eerste keer dat ik noch een moving coil element, noch een moving magnet, maar een moving iron element kan gebruiken. Soundsmith is één van de weinige fabrikanten die dergelijke elementen met succes vervaardigt.

De onderhanden VPI Zephyr is een element dat min of meer op maat is gemaakt voor VPI toonarmen, doch evenzeer weet te presteren in de langere en zwaardere armen zoals mijn SME 312, die is gemonteerd op een Vyger platenspeler. Een arm met voldoende massa is wel nodig, een SME 9 inch zou eigenlijk te licht zijn. Voor wie niet bekend is met de verschillende principes van elementen: bij een Moving Magnet systeem beweegt een kleine magneet aan het eind van de cantilever tussen vast opgestelde spoelen.

Bij een Moving Coil element bewegen de spoelen en staat de magneet stil. Bij de VPI Zephyr beweegt een stukje ijzer binnen een magnetisch veld en induceert op die manier een spanning in de eveneens statische spoelen. Volgens de theorie van Soundsmith draagt het Moving Iron principe bij aan een minimale bewegende massa, met als gevolg onder meer een betere impulsweergave en meer beschikbare details uit de groef.

Juiste montage

Wie regelmatig dit magazine leest weet dat collega Jan de Jeu eerder het Soundsmith Sussurro top element heeft beschreven. De VPI Zephyr is een veel goedkopere afgeleide daarvan met behoud van duidelijke familietrekjes. De body is opgebouwd uit corian en metaal, om zo een gewenste demping in het materiaal te bereiken.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE