REVIEW

John Coltrane – Live at Birdland (LP)


Eric de Boer | 08 november 2011

Met het tekenen van Universal Records bij het inmiddels bekende Music On Vinyl is een schatkist aan waardevolle muziek heropend. Muziek in elk genre en vooral van elk label dat door de jaren heen onder Universal is komen te vallen. Zo ook Impulse Records, dat vijf decennia geleden één van de belangrijkste liveopnames van John Coltrane uitgaf: Live At Birdland.

In oktober en november van 1963 werden op verschillende dagen opnamen gemaakt van Coltrane en zijn toenmalige personeel. De origineel uit 1964 stammende eerste editie van Live at Birdland bestaat uit vijf tracks, met als meest bekende Alabama; Coltane’s antwoord op de in New York gepleegde aanslag op een baptisten-kerk eerder dat jaar, waarbij vier kinderen het leven lieten. John liet zijn tenor- en sopraansoxofoons vertolken wat hij - en met hem vele Afro-Amerikanen - voelde over de met rassenhaat doordrenkte aanslag. 

Muziek is een goede uitlaatklep. Maar het album biedt meer. Samen met McCoy Tyner op piano, Jimmy Garrison op bas en een geweldig spelende Elvin Jones op drums bieden ook de andere vier tracks veel jazzplezier en innovaties. Zeker gezien de tijd waarin de plaat is opgenomen. Tracks als Afro-Blue en I Want To Talk About You zijn nog steeds het mooist te beluisteren op dit live-album.

De eerste track met bijna elf minuten speelduur, geïnspireerd op een mengeling van Afrikaanse, Indiaanse en Latijnse invloeden, biedt een geweldig samenspel van Coltrane en zijn drummer, die met Tyner’s pianospel het geheel afmaakt. Hoogdravend, vernieuwend en vooral eclectisch. Het succes van John Coltrane bood de avant-gardistische jazzmuzikant precies de luxe van experimenteren en maakte van hem een pionier binnen het jazzgenre.

Persoonlijk vind ik de afsluiter van het album, Your Lady het meest pakkend, want hierop krijg je als luisteraar meer gevoel met de artiesten en hun spel. Maar als geheel is Live at Birdland een geweldig goed jazz-album dat ook kwalitatief nog steeds hoogstaand is. Zeker voor een album dat al zo oud is. Music On Vinyl heeft de eer –minder kan ik het niet noemen- om Coltrane nogmaals te vereeuwigen. En terecht!

Aanvullende informatie:
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 40:47 minuten
Website

EDITORS' CHOICE