REVIEWSoundsmith

Soundsmith Strain Gauge

Analoogliefhebbers zullen ongetwijfeld getroffen zijn door de vele berichtgeving over het Soundsmith Strain Gauge element. Deze, eerder door andere fabrikanten toegepaste techniek, is op een zeer geslaagde manier door Soundsmith ge´mplementeerd in de Strain Gauge. De lat voor analoge weergave uit een groef wordt hiermee definitief aanzienlijk hoger gelegd en neemt een grote afstand van traditionele MCen MM phono cartridges.

Zoals met veel zogenaamde `nieuwe ontwikkelingen` in hifi land is de Soundsmith Strain Gauge niet gebaseerd op een volkomen nieuw idee dat zomaar uit de lucht komt vallen. Wie de techniek in het algemeen en de audiotechniek vanaf de jaren twintig kent, weet dat veel principes gewoon berusten op patenten of ontwerpen uit deze tijd. Ook phono cartridges gebaseerd op strain gauge elementen zijn al door diverse fabrikanten in het verleden naar de markt gebracht.

Een strain gauge is in principe een sensor die bestaat uit geleidend materiaal. Door beweging in de ene richting (tension) neemt de weerstand van de sensor toe en beweging in de andere richting (compressie) maakt dat de weerstand afneemt. Strain gauge sensoren zijn niet gevoelig voor laterale bewegingen en dat verklaard wellicht dat tijdens het luisteren de indruk ontstaat dat de (bij)geluiden die elke draaitafel produceert minder opvallend aanwezig zijn.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE