Rosso Fiorentino Fiesole

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Ruud Jonker | 01 april 2010 | Fotografie Ruud Jonker (gastartikel) | Rosso Fiorentino

Rosso Fiorentino is de tot de verbeeldingsprekende bijnaam van de Renaissance-schilder Giovanni Battista di Jacopo en de door Francesco Rubenni gebruikte merknaam voor zijn bij Florence gevestigde luidsprekerbedrijf. De in 1494 geboren Giovanni had rood haar en werd dan ook de `rode van Florence` genoemd. Hij vertegenwoordigde de school van Fontainebleau en is bekend vanwege zijn revolutionaire religieuze werken en grafische vormgeving. Dichtbij huis kunt u zijn werk `Pietà` bewonderen in het Louvre.

Het in Bagno a Ripoli gevestigde bedrijf heeft twee luidsprekermodellen in de markt en die worden met de hand gebouwd. Kortom, er staat hier een heel Italiaans sfeertje met een hoog Stradivari en Guarneri-gehalte. Deze met de hand gebouwde strijkinstrumenten behoren tot de beste ter wereld en iedereen zoekt naar de geheimen achter de klankmatige prestaties. Voor de hier aanwezige Fiesole minimonitor is de prestatie gewoon af te leiden uit de gebruikte techniek.

De technische specificaties van de Fiesole zijn snel te karakteriseren. De handgebouwde behuizing is van 20 mm dik MDF, bedekt met polyester fi ber en een bitumenlaag. Dat geeft een behoorlijke demping. Er zijn twee braces. Een daarvan zit vast aan de woofer (Peerless 165mm) teneinde resonanties te verminderen. De woofer zit vast met rubber moeren aan het frontpaneel, maar daarvoor zit een plexiglas front dat geen contact maakt met de drivers. Ook de tweeter (Morel MDT30) is van achteren geklemd met een aluminium beugel. Het frontpaneel heeft daardoor een zeer beperkte transmissie van ghost-geluid. Optioneel is een Murata supertweeter te bevestigen die geen filter nodig heeft.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE