KR Audio Electronics VA880 versterker versus KR Kronzilla DX Mono`s

Yin en Yang, het eeuwenoude Chinese symbool voor harmonie en de twee tegengestelde en elkaar aanvullende elementen van het universum. Het zijn geen absolute tegenpolen zoals goed en kwaad, maar beide begrippen staan vooral in relatie tot elkaar. Tijdens de eerste Studio Alkmaar Show in het AZ stadion in 2009, maakte ik onverwacht kennis met een nieuw opzienbarend product dat vanaf het allereerste moment de nodige indruk op mij wist te maken, de gloednieuwe VA 880 geïntegreerde versterker van KR Audio Electronics. Om te kijken hoe het met het klankmatig evenwicht bij dit Tsjechische merk staat, laat ik in de slotfase een absolute vuurproef op deze prijsgunstige nieuweling los en vergelijk hem direct met de machtige en alleen al visueel bijzonder indrukwekkende KR Kronzilla DX mono eindversterkers.

Wie KR Audio Electronics zegt, zegt eigenlijk Dr. Ricardo Kron. Deze helaas in oktober 2002 te vroeg overleden ontwerper, is lange tijd de geestelijk vader van alle KR ontwerpen geweest. Tegenwoordig is het zijn rechterhand, de jonge Tsjechische ingenieur Marek Gencev die als hoofdontwerper samen met weduwe Eunice Kron, het KR erfgoed vooruitstrevend weet voort te zetten. Toch is de naam en faam van Dr. Kron niet alleen verbonden met de vele single ended versterkerontwerpen, maar vooral door zijn levenswerk om de beste voor audio geschikte buizen ter wereld te ontwerpen!

Samen met het toenmalige werkeloze team buizenspecialisten van de failliete Tesla fabrieken begon in 1992 in de oude Tesla fabriek zelf, de enorme uitdaging om de bestaande elektronenbuis verder te verbeteren. Hierbij werd technologisch gezien werkelijk alles uit de kast gehaald om dit doel te bereiken en werd geen middel geschuwd. Zo werd al vanaf het beginstadium hard gewerkt aan een nieuwe power triode buis met een hoog vacuüm. Het eerste resultaat was de VV-30B met 32 kathodes, een uitgangsvermogen van 18 Watt met stroompieken van twee ampère. Mooi vond Kron, maar nog lang niet goed genoeg. Na de nodige noeste arbeid volgde de eerste titaniumbuis, de VV-52B die maar liefst 30 Watt met stroompieken van vier ampère kon leveren!

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE