REVIEWBlackNoise

BlackNoise Eight Power Distribution Block


Marc Brekelmans | 25 januari 2012 | BlackNoise

Stroom. Nog niet eens zo heel erg lang geleden deden we er in de hifi niet moeilijk over. We sloten onze kostbare apparatuur haast gedachteloos aan met de meegeleverde netsnoeren.

Ook het verdeelblok voor de stroom was maar al te vaak een modelletje van de lokale bouwmarkt. Fase-checken, daarvan was het belang bij de meeste audiofielen al wel doorgedrongen. Het belang van goede stekkerblokken en netsnoeren moest nog komen.

Tegenwoordig gebruiken we en-masse luxe, soms polsdikke, netsnoeren gemaakt van de meest exotische materialen. Ook het stekkerblok van de bouwmarkt is door velen inmiddels vervangen door een audiofiel verantwoord modelletje met ingebouwde beveiliging en/of filtering.

Over het nut van beveiliging in een stekkerblok heerst een zekere consensus, over de zin en onzin van filtering zijn de meningen echter verdeeld. Voorstanders van netfiltering roemen de lagere ruisvloer en de toename van rust in het geluidsbeeld, tegenstanders struikelen over de verminderde dynamiek en het gebrek aan levendigheid.

Het Italiaanse BlackNoise kan beide kampen tevreden houden: ze hebben ongefilterde verdeelblokken, en ze hebben gefilterde verdeelblokken en losse netfilters die te combineren zijn met hun ongefilterde verdeelblokken. Voor deze (korte) productbespreking kreeg ik de beschikking over een ongefilterd BlackNoise verdeelblok: de Eight met acht aansluitpunten.

De Italiaanse fabrikant Systems and Magic hecht, zoals het een goed Italiaans bedrijf betaamt, naast de klankmatige prestaties ook veel waarde aan de esthetische kant van de zaak. En dat is ze zeker gelukt. Voor wat het waard is: de BlackNoise producten zijn een lust voor het oog. De 4mm. dikke aluminium wanden van de strak en modern vormgegeven kast zijn haast naadloos - en zonder zichtbare schroeven - met elkaar verbonden.

EDITORS' CHOICE