REVIEWSonore

Sonore voorversterker

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Ruud Jonker | 01 september 2009 | Fotografie Ruud Jonker (gastartikel) | Sonore

Sonore is een nieuwe speler in de audiomarkt die, na een lange periode van gedegen research en voorbereiding, binnenkort van start gaat met de uitlevering van producten. De doelstelling is om de heilige graal van werkelijkheidsweergave een stukje dichterbij te brengen. Dat gebeurt door alle componenten in een audiosysteem kritisch te herontwerpen en heel duidelijk af te wijken van het copycatgedrag, dat kenmerkend is voor tachtig procent van de audio-industrie en dat de laatste dertig jaar amper nieuwe gezichtspunten heeft opgeleverd. De hier te bespreken Sonore voorversterker is, als schakeltje in dit nieuwe systeem, verantwoordelijk voor een significante meerwaarde in prestaties en bedreigend voor het overgrote deel van bestaande voorversterkers.

De zomervakantie geeft de rust om afstand te nemen van de dagelijkse hifi beslommeringen. Uiteindelijk ontstaat daaruit de gedachte dat highend audio een erg lastig vakgebied is. Aan de kant van de consument is nog steeds het denken in losse componenten, kabeltjes en accessoires dominant. Consumenten zijn ervan overtuigd dat een systeem beter wordt als er een duurdere versterker, duurdere kabel of een `testsieger` met vijf oren ingeschoven wordt.

Wat ontbreekt, is de systeembenadering, het besef dat een goed functionerend systeem de synergie vertegenwoordigt van componenten, opstelling en een akoestische omgeving die allemaal in elkaars verlengde werken. Daarin spelen prijzen, merken en leeftijd nauwelijks een rol. Dat deze benadering te weinig wordt gekozen blijkt uit het grote aantal dure systemen (en ook budgetsystemen) die op een prestatieniveau opereren van pakweg 20% van wat mogelijk is.

Voor veel geluidsliefhebbers is het ook moeilijk om de systeemprestatie met de werkelijkheid te vergelijken en om te bedenken hoe je daar dan in de buurt moet komen. Het menselijke `psychologische filter` maakt het nog extra lastig. Wij hebben allemaal een eigen (meestal onjuiste) opvatting over die werkelijkheid en hoe een systeem zou moeten klinken. De industrie speelt daarin ook een rol.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE