REVIEWBeyerdynamic

Beyerdynamic DT880 Edition hoofdtelefoon

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Werner Ero | 01 september 2009 | Fotografie Werner Ero | Beyerdynamic

In schril contrast met de hedendaagse situatie, was aan het eind van de vorige eeuw, de grote ooromsluitende hoofdtelefoon nog een bekend en vast onderdeel van nagenoeg iedere geluidsinstallatie. Het merken- en modellenaanbod was zeer groot en divers en liep van kostbare exotische elektrostaten tot voordelige conventionele dynamische modellen. Maar mede door de sterke opkomst van de mobiele toepassingen en hun bijbehorende piepkleine oortelefoons en het structureel weglaten van een hoofdtelefoonaansluiting op de traditionele audioapparatuur, werd de grote hoofdtelefoon steeds meer veroordeeld tot een teruggetrokken roemloos bestaan op de achtergrond.

Gelukkig lijkt de laatste jaren het tij langzaam te keren, want in navolging van de vinyl revival, komt ook de serieuze `grote` hoofdtelefoon weer steeds meer in trek. In deze test besteed ik dan ook graag eens aandacht aan een werkelijk schitterend exemplaar met losse hoogwaardige versterker van een van de oudste hoofdtelefoonfabrikanten ter wereld, het Duitse Beyerdynamic.

Beyerdynamic is al sinds de oprichting in 1924, gespecialiseerd in het ontwerpen en fabriceren van dynamische hoofdtelefoons en microfoons. Grondlegger Eugen Beyer was een man die het beste is te omschrijven als een gepassioneerde muziekliefhebber met een bijna obsessieve aandacht voor technische details. Direct gevolg hiervan is dat deze visionair na jaren van noeste arbeid er in 1937 in slaagde om de allereerste dynamische hoofdtelefoon ter wereld uit te vinden. Heel bijzonder vind ik dat deze DT48 hoofdtelefoon ook vandaag de dag nog steeds in aangepaste vorm in productie is! Over kwaliteit gesproken. In 1950 was het de beurt aan de allereerste hifi stereo hoofdtelefoon (DT 48 S), terwijl het merk in 1973 zelfs een quadrophonisch model (DT 204) op de markt wist te brengen.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE