REVIEW

Ella Fitzgerald Sings The Johnny Mercer Songbook


Eric de Boer | 10 januari 2012

Ella Fitzgerald. Haar naam staat voor velen synoniem met tijdloze jazz, een eigen geluid en een extravagante diva die al decennia lang een groot publiek weet te bekoren met haar stembereik van maar liefst drie octaven. Eén van haar minder bekende albums is onlangs opnieuw aan hoogwaardig vinyl toevertrouwd.

Speakers Corner Records brengt namelijk het album Ella Fitzgerald Sings The Johnny Mercer Songbook uit 1964 opnieuw uit. Dit album werd in de herfsttijd opgenomen in de Radio Recorders Studio in Hollywood en in hetzelfde jaar nog uitgebracht. Het zou het laatste ‘Songbook’ album van Fitzgerald worden onder het Verve-label. Haar overstap naar Capitol Records zou nog drie jaren duren, maar het waren vooral live-albums die na deze plaat via Verve Records uitkwamen. Op het album zelf is een Ella te horen die op haar hoogtepunt was tijdens de swingperiode uit de jaren zestig. Johnny Mercer was vooral in de jaren vijftig een geliefde tekstschrijver die in zijn leven meer dan vijftienhonderd teksten schreef voor films, (Broadway-)shows en muziek. Tevens was de man, die in 1976 overleed op 66-jarige leeftijd, mede-oprichter van het platenlabel Capitol Records en is zijn muziek opgenomen in het Great American Songbook.

Ella Fitzgerald nam het album op met het Nelson Riddle Orchestra, die voor de vijfde en laatste keer in het Verve-tijdperk hun diensten verleenden aan de zangeres. De voor die tijd meer dan prima uitgevoerde opname en productie lag in handen van Norman Granz. De muziek op The Johnny Mercer Songbook variëert in snelheid en intensiteit maar staat als een huis. Enkel en alleen door de vocalen van Ella, die zonder blijk van enige moeite een zanggemak neerzet dat de luisteraar bijblijft. Tracks die bijblijven zijn Laura (dat ook erg sterk door Patricia Barber is vertolkt op onder andere de lp A Fortnight In France maar door Fitzgerald veel meer gereserveerd wordt uitgevoerd), het rustige Midnight Sun en natuurlijk Skylark. Eigenlijk is dit album verplichte kost voor liefhebbers van vocale jazz, de herpersing is voorbeeldig en de muziek tijdloos.

Label: Speakers Corner Records
Speelduur: 43:58 minuten
Website

EDITORS' CHOICE