REVIEWAudio Physic

Audio Physic Scorpio 25

Marc Brekelmans | 13 juni 2011 | Audio Physic

In een schilderachtig groen glooiend landschap staat twee bonte koeien vredig te grazen. De zon schijnt en er is amper een wolkje aan de lucht. In deze setting ging vijfentwintig jaar geleden Audio Physic luidsprekers bouwen, en tot op de dag van vandaag gebeurt dat in diezelfde vredige omgeving. En er worden erg mooie luidsprekers gebouwd, daar in het Duitse stadje Brilon. Ik mocht de Scorpio 25, het jubileummodel van de succesvolle Scorpio, een paar weken in huis hebben voor een recensie.

De Scorpio 25 lijkt met zijn slanke front, de licht achterover hellende kast met gebogen zijwanden en de perfecte afwerking in prachtig walnoten fineer zo uit de bossen rondom Brilon te komen. In contrast met de natuurlijke uitstraling van de kast worden er uitsluitend hypermoderne technieken toegepast. Audio Physic vertrouwt niet, zoals de meeste andere luidsprekerfabrikanten, op aangepaste versies van standaard luidsprekerunits, maar laat alle units op eigen specificatie maken bij een gespecialiseerd bedrijf. Over de gebruikte units is dus ook heel veel te vertellen.



HHCT II

De Hyper Holographic Cone Tweeter II (HHCT II) in de Scorpio 25 is een bijzondere tweeter. Waar nagenoeg alle fabrikanten gebruik maken van een dome-tweeter - het bekende koepeltje - gebruikt Audio Physic voor het weergeven van de hoge tonen een conus met een diameter van zo’n 40mm. De dome in het midden van de tweeter is slechts een stofkapje en produceert nagenoeg geen geluid. Het is juist de conusrand rondom het stofkapje die de hoge tonen weergeeft.


De Audio Physic HHCT II tweeter

Dit principe was ooit populair bij goedkope luidsprekers, maar raakte in onmin door het beschikbaar komen van moderne materialen. Audio Physic heeft deze techniek weer van stal gehaald omdat ze vinden dat met het beschikbaar komen van nieuwe, lichte en extreem stijve materialen, een veel beter resultaat behaald kan worden met conus-tweeter. Een traditionele dome-tweeter zal zich boven een bepaalde frequentie niet meer als een pure-zuiger gedragen en in het centrum van de dome op gaan breken, wat weer duidelijk hoorbaar is als vervorming. De door Audio Physic gebruikte conus-tweeter zou daar geen last van hebben. Rondom de tweeter is een foamlaag aangebracht die de eerste kastreflecties moet minimaliseren.


EDITORS' CHOICE