ARTIKEL

Wat zijn de voordelen van DAB?


Michel Hazen | 19 mei 2005

De problemen die in de voorgaande paragraaf aangeven zijn kent DAB niet: het kwaliteitsniveau van de radio-uitzendingen kan op vrijwel Cd-niveau liggen en DAB is vrijwel ongevoelig voor verstoringen. Simpel gezegd: of je hebt ongestoorde ontvangst of helemaal niets. Maar ruisen en kraken behoort tot het verleden.

Ook wordt door het hele land door op slechts één frequentie uitgezonden zodat tussentijds afstemmen op dezelfde zender bij mobiel gebruik niet nodig is.
DAB biedt ook de mogelijkheid tot het versturen van extra data, bijvoorbeeld de titel en artiest die men hoort, maar ook concertinformatie, verkeersinformatie, webpagina’s, een Electronic Programme Guide etc. Deze functie is veel uitgebreider in vergelijking met de huidige RDS functionaliteit.

Een ander voordeel dat de gemiddelde consument niet zo veel zal interesseren is het feit dat de frequentiebandbreedte veel efficiënter gebruikt kan worden. Voor een landelijke verzorging kan volstaan worden met één frequentie. Dit kan resulteren in veel meer verschillende zenders dan nu.

EDITORS' CHOICE

 • Review
  Review Dali Phantom S-280: high-end in de muur
  Review
  lees meer »
 • Achtergrond
  DIRAC: wat is het en wat maakt deze software zo goed
  Achtergrond
  lees meer »
 • Review
  OPPO Sonica DAC
  Review
  lees meer »