ARTIKELSnijders hifi

Product details

Transtec, Snijders Hifi, de andere dealers en het Internet zijn u graag van dienst alle details op te lepelen over wat voor mij klaar staat. Toch neem ik kort de tijd, voordat ik ga vertellen over mijn fantastische luistersessie, wat specifieke technische details aan u voor te leggen. Quad maakt alleen stereo apparatuur, houdt zich verre van DVD, SACD en meerkanaals weergave. Het is daarom niet wonderlijk dat de 99CD-P cd speler alleen standaard cd’s speelt. In het kleine kastje met zijn specifieke uiterlijk is de techniek modern. De conversie geschiedt na upsampling tot 24 bit 192 kHz met een Crystal Dac. De speler heeft een ingebouwde volumeregeling en 6 digitale ingangen. Wie uitsluitend met digitale bronnen speelt (denk aan DAB, HDTV) kan de 99CD-P gebruiken als voorversterker en zo aansluiten op een Quad of ander merk eindversterker. De prijs voor deze cd speler is 1600 euro.

De 99PRE sluit aan op de 99CD-P met een Quadlink verbinding. Een gebalanceerde verbinding die de twee apparaten (en meer Quad apparaten) optimaal verbind zonder de noodzaak van kostbare interlinks. Naast de Quadlink vind ik vijf cinch ingangen waarvan één zowel MC als MM elementen aan kan. De ingangsgevoeligheden zijn instelbaar en getrouw aan de oer-Quad is voorzien in een toonregeling. Bediening van het systeem is uiteraard met een afstandsbediening of direct op de apparaten. Een display laat zien wat u doet met de versterker en welke instellingen gekozen zijn. Hulde aan Quad voor hun trouw aan de platenspeler en tape monitor faciliteit. Voor 1150 euro wordt de voorversterker uw eigendom. De 909 eindversterker gebruikt de Current Dumping techniek die ooit is ontwikkeld ten tijde van de 405. Current Dumping is heel kort verteld opgebouwd rond twee eindversterkers die samen werken. Een grote eindversterker stuurt de luidsprekers aan en levert voldoende stroom en spanning. De grote versterker, die voor deze voordelige prijsklasse nooit de nauwkeurigheid kan halen van een mini versterker, staat volledig onder regie van de ingebouwde zeer nauwkeurige kleine versterker. Die controleert, stuurt aan, stuurt bij en elimineert vervorming. Met als uitkomst een versterker van 2 x 140 Watt aan 8 Ohm tot 2 x 250 Watt aan 4 Ohm, die zich muzikaal gedraagt als een kostbare topklasse versterker. Waar de topklasse versterkers door de techniek beperkt worden in vermogen of vele malen meer moet kosten, gaat de Quad door voor een bescheiden 1500 euro. Bij Snijders Hifi verkopen ze u graag kostbare kabels. Maar alleen als dat duidelijk kwaliteitwinst oplevert. Tussen de 909 en de ESL-2905 ligt Naim NACA kabel. Goed, betaalbaar en prima in staat de set als een klok te laten klinken zeggen ze in Rotterdam. Ik zie ook geen dure netsnoeren en zoals opgemerkt geen interlinks vanwege de Quadlink verbinding.



Wat ik wel zie, daar kan niemand omheen, zijn de ESL-2905 elektrostatische luidsprekers. Quad is terecht beroemd bij muziekliefhebbers en gevreesd bij de concurrentie voor dit type luidspreker. De ervaring opgedaan vanaf 1955 tot nu is in 2006 gebundeld in een nieuw ontworpen behuizing die stijver en moderner is dan Quad ooit maakte. Zoals u wellicht al lang weet is in een elektrostatische luidspreker geen conus te vinden maar een kunststof membraan dat elektrisch geleidend is gemaakt en waarop een spanning staat van duizenden Volts. Het membraan is tussen twee statoren gespannen. Op het membraan staat een constante spanning. De statoren voeren het muziek signaal, dat door twee transformatoren op hoge spanning gebracht is. Door het wisselende statische veld dat zo tussen de statoren ontstaat, zal het membraan in trilling worden gebracht. Een elektrostaat als de Quad is bipolair en geeft aan de voorzijde even veel geluid af als aan de achterzijde. In de ESL-2905 is het membraan opgedeeld in zes elementen en opgehangen binnen twee passieve membranen die de luchttrillingen één op één doorgeven. Quad is op een aantal punten uniek. Zo is het totale oppervlak van de membranen groot genoeg om lage tonen weer te geven. Het -6 dB punt van de weergever ligt op 32 Hz. Op het membraan zijn ringen aangebracht die ervoor zorgen dat de trilling aan de lucht wordt overgedragen vergelijkbaar met een steen die in het water wordt gegooid. Het gevolg is het ontstaan van een puntbron, reeds lang beschouwd als de optimale weergever. Ook lijkt het geluid van achter de luidsprekers te komen en niet van de membranen zelf, wat een mooie losse weergave tot gevolg heeft. De kast van een elektrostaat heeft een totaal andere functie dan van een conventionele luidspreker.

Eigenlijk is het geen kast maar een frame dat volkomen stijf behoort te zijn en de kracht aan kan waarmee het membraan is gespannen. Slechts de membranen mogen bewegen, het frame moet volkomen trillingsvrij zijn en stilstaan. In de voet van het frame zit de voeding voor de hoogspanning en de signaaltrafo. Zodat de aansluitingen overeenkomstig een conventionele luidspreker zijn, met dien verstande dat 230 Volt netspanning nodig is voor de voeding per elektrostaat. Het frame is nog eens extra stijf gemaakt met een verbinding tussen de basis en de top van de speaker. Mooi detail is het Quad logo op de voorkant dat qua helderheid regelbaar is tussen “uit” en “beurs” intensiteit. De ESL-2905 is fors uitgevallen en meet 1430 x 695 mm met een diepte van 385 mm. Hij weegt bijna 42 kilo. U ziet de speaker niet over het hoofd en bovendien moet hij van de muur af staan. De weerstand daartegen van huisgenoten kan erg groot zijn. Tel daarbij de prijs van 8500 euro per paar en iedereen snapt dat de Quad ESL-2905 niet voor Jan en alleman is weggelegd. Dat zoiets jammer is bewijst mijn luistersessie waar ik u nu deelgenoot van ga maken.


EDITORS' CHOICE