Hooray for spinach, tortillas and beans, West indian pancake. Jazzmuzikanten verwerken opvallend vaak etenswaren in songtitels. De Nederlandse amateurkok en jazzliefhebber Han Hidalgo schraapte de ingrediënten bij elkaar en vertaalde ze in zijn boek Jazzcookin’ naar veertig ‘swingende’ gerechten. Tijdens het Breda Jazz Festival van 2 tot en met 5 juni zijn diversen van deze gerechten te proeven bij café-restaurant De Beyerd in de Boschstraat. HiFi.nl vroeg Hidalgo naar de inspiratie voor het originele boekwerk. 

"/>
 

ARTIKEL

Weird Asparagus - het recept


Paul Geerts | 02 juni 2011

Pasta Blues is een nummer van Joe Pass, een van oorsprong Italiaanse gitarist die nog met Oscar Peterson heeft gespeeld. Milk Cow’s Calf Blues is een nummer van blueszanger Robert Johnson. Het nummer, opgenomen in 1937, is een levendige reactie op de grote hit Milk Cow Blues van Kokomo Arnold, een andere legendarische gitarist en blueszanger uit die tijd. Met orkestleider Pat Kelly heb ik nog contact gehad. Zijn Weird Asparagus is in 1994 opgenomen door het Psycho Acoustic Orchestra. Het recept is simpel. Ik heb de verschillende ingrediënten die in de titels voorkomen gecombineerd.”

Ingrediënten

  • 200 gram pasta (farfalle, rigatoni, tagliatelle)
  • 400 gram kalfsfilet
  • 2 sjalotjes
  • 300 gram (groene) asperges
  • 3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • 4 eetlepels ontvelde tomaatblokjes, vers of uit blik
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 150 ml groente- of gevogeltebouillon
  • Peper uit de molen en zout naar smaak
  • Parmezaanse kaas naar smaak

 

Bereiding
Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Kalfsfilet in dunne plakjes snijden en met weinig zou en peper bestrooien. Olie in een wok verhitten en de plakjes filet roerbakken. Fijngesneden sjalot, tomatenpuree, ontvelde tomaatblokjes en bouillon toevoegen. Al roerende 4 tot 5 minuten verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. Pasta beetgaar koken en afgieten. Harde onderkant van de asperges afsnijden en beetgaar stomen. Pasta, vlees, saus en asperges over voorverwarmde borden verdelen en naar smaak met Parmezaanse kaas bestrooien.

EDITORS' CHOICE