Rene Smit | 03 februari 2002 | Musical Fidelity

Testopstelling

Omdat ik ten tijde van de test van de X-Ray nog in afwachting was van mijn Clearaudio draaitafel kon de speler plaatsnemen op de inmiddels vrijgemaakte bovenste plank van mijn audiorack. Het voor en nadeel van de afwijkende vormgeving diende zich tijdens het plaatsen gelijk aan: je hoeft je bij de X-Ray niet druk te maken over speciale dempers of andersoortige onderzetters zoals spikes of Pulsar Points omdat deze eenvoudig weg niet passen. Normaal gesproken gebruik ik zelf de Pulsar Points maar in dit geval werd de speler rechtstreeks op de plank geplaatst. Als interlink naar de voorversterker fungeerde de recent aangeschafte Siltech ST18G3 en werd het standaard meegeleverde netsnoer na controle van de juiste fase in het zelfbouw netfilter geprikt. Tijdens de luistersessies werden er geen wijzigingen in netsnoer en interlink doorgevoerd.

Muziek

Om de X-Ray op zijn muzikale kwaliteiten te beoordelen is er naar diverse cdís geluisterd waarbij het zwaartepunt lag op normale muziekcdís en nauwelijks audiofiele opnamen. Stuk voor stuk exemplaren die ik met enige regelmaat beluister op mijn eigen set zodat ik precies kan aangeven waar eventuele verschillen te bespeuren zijn.

Test

Hoewel de speler die ik ontving niet nieuw was en regelmatig gespeeld had heb ik toch de eerste 2 dagen dat de speler in huis was niet serieus geluisterd en ís-nachts de speler met een cd in de lade op repeat laten draaien.
Het eerste wat tijdens het gebruik van deze speler opvalt is de razendsnelle cd-lade. Druk niet op de close button wanneer je vingers zich nog in de buurt van de lade bevinden want je raakt ze gegarandeerd kwijt! Ook wordt de TOC van een cd bijzonder snel ingelezen wat bij een hoop spelers, voor dvd/cd-spelers, wel anders is. Wel dient men er aan te wennen dat bij een directe trackkeuze de play toets ter bevestiging dient te worden ingedrukt anders begint de X-Ray niet met afspelen. Verder werkt alles zoals te verwachten is van een apparaat uit deze prijsklasse, waarbij de knoppen op de speler zelfs bovengemiddeld stevig en robuust aanvoelen wat duidt op een jarenlang storingsvrij functioneren. En dan nu waar het allemaal om draait, hoe klinkt de X-Ray nu eigenlijk?
Ik zal proberen aan de hand van een aantal muziekfragmenten proberen aan te geven wat de verschillen zijn ten opzichte van mijn eigen gemodificeerde Tjoeb buizen cd-speler en waar mogelijk uit mijn geheugen en aantekeningen putten van de al eerder geteste Marantz CD17Ki uit nagenoeg dezelfde prijscategorie.

EDITORS' CHOICE