REVIEWMcIntosh


Bjorn Mateijsen | 01 juli 2004 | McIntosh

Aansluiten

Deze MHT-200 System Controller van McIntosh Labs is stevig ingepakt en omdat ik toch wel verrast was over deze verpakkingsmethode, zal ik dit kort in de volgende paar zinnen omschrijven. Het begint met een grote kartonnen doos. Wanneer deze geopend wordt, bevindt zich tussen verschillende piepschuimbalken nogmaals een kartonnen doos. In deze kartonnen doos zit de uiteindelijke A/V versterker, stevig vastgeschroefd op een kartonnen/triplex constructie. Een prachtige manier om deze versterker te transporteren, zodat deze gegarandeerd onbeschadigd aankomt bij de toekomstig koper.

McIntosh MHT200

Na het uitpakken wordt de MHT-200 op een soundboard gezet, zoals deze ook in mijn DHZ clamprack is gebruikt, aangezien de MHT-200 met zijn afmetingen van 44.5 cm breed, 50.8 cm diep en 24.1 cm hoog niet makkelijk in het rek zelf kan worden gezet. De A/V versterker wordt aangesloten met een Van Den Hul 75 Ohm coaxiale interlink op een Denon DVD1500 dvd-speler en met 6 Eichmann Six Express interlinks op een Sony SCD-555 ES SACD-speler. Daarna worden mijn Boston Acoustics luidsprekers aangesloten op de MHT-200, waarbij de frontstage is bekabeld met Siltech LS 25 MXT en de surrounds met Oehlbach luidsprekerkabel. Het afmonteren van de luidsprekerkabels met banenen of spades is bij deze A/V versterker onontbeerlijk, aangezien de luidspreker terminals dichtbij elkaar zijn geplaatst. De MHT-200 wordt eerst met de bijgeleverde netkabel aangesloten tijdens de inspeelperiode, echter later wordt deze kabel ondermeer vervangen door een Kemp Hi-Power cord en een Van Den Hul Mainstream afgemonteerd met Furutech Shuko en Marinco stekkers.

Als referentie staat aangesloten een Meridian 586.2 v2 A/V processor aangesloten met Eichmann Express Six interlinks op een Tag McLaren 5 x 100R eindversterker. Beide componenten zijn bekabeld met Van Den Hul mainstreams met Furutech Shuko en Marinco stekkers. Deze componenten staan in het DHZ clamprack. Voor het beeld is de Denon DVD-speler middels een component-video kabel aangesloten op de Immersive Holo 3D scaler/de-interlacer met Faroudja DCDi. De scaler wordt middels een analoge 5x BNC verbinding aangesloten op de Barco Data 808s CRT projector.


Calibratie


De MHT-200 kan volledig automatisch gecalibreerd worden, met de instellingen in het menu. Voordat ik het systeem zelf de calibratie laat uitvoeren, stel ik eerst handmatig de afstanden van de luisteraar tot de verschillende luidsprekers in. Daarna start de audio-calibratie waarmee door middel van de HT-Tune Up DVD en een analoge DB-meter het luidsprekervolume per kanaal wordt ingesteld. Het bassmanagement voor mijn speakersetup wordt ingesteld  met alle luidsprekers op ‘small’ en de crossover voor de subwoofer op 70 Hz. De diverse functies van de MHT-200 zijn via het overzichtelijke on-screen menu makkelijk in te stellen.

McIntosh MHT200

Nadat het volume van iedere luidspreker op referentieniveau van 75 dB is ingesteld en zorgvuldig de afstanden van de luidspreker tot de ‘hotspot’ zijn opgegeven, wordt het tijd om de automatische calibratie aan de kaak te stellen. Bij de MHT-200 wordt een microfoon geleverd, die het beste op een statief op de luisterplek kan worden neergezet. Om deze automatische calibratie goed te laten verlopen, is het noodzakelijk dat er absolute stilte is; iedere vorm van bijgeluiden zal door de microfoon worden opgepikt en kan resulteren in een afwijkende instelling. Nadat de automatische calibratie gedaan was, werden de gegevens nogmaals gecheckt met de analoge dB meter. Enkel de waarde van de linker frontkanaal en rechter surroundspeaker zijn licht afwijkend met 0.5 dB ten opzichte van de handmatige calibratie, maar dat kan goed te maken hebben met het verschil in gebruikte meetapparatuur.

Als laatste kunnen ook de time-delays (de afstand van de luidspreker tot de luisterplek) automatisch worden bepaald. Deze afstanden worden gemeten in feet, in plaats van meters, maar 1 foot is 30.54 cm, dus omrekenen is relatief eenvoudig. En gemak dient de mens, dus wordt de automatische time-delay functie ook aan een test onderworpen. Uiteindelijk is de afwijking in vergelijking met de handmatige afstelling slechts voor de center en rechter surroundspeaker 1 foot afwijkend. Een prima resultaat, wat een automatische audio-calibratie tot een prima startpunt maakt voor het instellen van de home-cinema. Toch raad ik iedereen aan de gegevens nogmaals te controleren met bijvoorbeeld een HT Tune Up DVD of Avia DVD en een analoge dB meter. Het functioneren op een hoog niveau van uw A/V componenten staat of valt immers bij een correcte opstelling en afstelling van alle home cinema componenten.

EDITORS' CHOICE