REVIEWHifidelio

Actieve ondersteuning


Rene Smit | 21 december 2006 | Fotografie Rene Smit | Hifidelio

Na een fors aantal van mijn favoriete albums te hebben opgeslagen, waarbij zelfs een “obscuur” exemplaar direct door de database herkend werd, is het tijd te gaan luisteren (de genoemde database is overigens middels een abonnement 4x per jaar te updaten). De bediening van de Hifidelio is eenvoudig en intuïtief met een soort jog & shuttle knop op de speler zelf of met de meegeleverde afstandsbediening. U kunt zelfs uw PDA laten samenwerken met de speler. Een mogelijkheid waar ik geen gebruik van heb gemaakt. Wanneer de speler op afstand bediend wordt is de aanwezige mogelijkheid de weergegeven tekst in de (forse) display te vergroten zeer prettig.

Hifidelio 400GB music server met vM modificatie

Via het menu selecteer ik een track van het album “Buena Vista Social Club”. Luisterend naar “Chan Chan” wordt een beeld gepresenteerd dat in mijn oren niet afwijkt van de originele cd, afgespeeld op een Cambridge Azur 640C V2 speler. Breedte en diepte zijn identiek, klankmatig is er een minimaal verschil. Luisteren naar de track via de Hifidelio zorgt er voor dat het geheel een fractie warmer klinkt, niet onprettig en alleen te horen in een direct vergelijk. Scrollen door het bestand op zoek naar een track van een ander album is een fluitje van een cent en binnen een paar seconden speelt: “Fever” van Ray Charles’s album “Genius loves company”. Alles zonder uit de luisterstoel op te hoeven staan, gemak dient de mens!

De hoogweergave is transparant, vol detail en subtiliteit. Nathalie Cole’s zwoele stem heeft alles om echt “fever” van te krijgen. In een direct vergelijk met de eerder genoemde Cambridge speler is er wederom een spoortje extra warmte. Waneer ik de originele cd afspeel op de Hifidelio blijft het spoortje warmte waaruit blijkt dat dit een karaktertrekje van de speler is en niet ontstaat door het opslaan op de harde schijf. “Live in Paris” van Diana Krall is een ander album wat ik ingeladen heb op de harde schijf van de Hifidelio. Mijn favoriete nummer is “A case of you”, telkens wanneer ik dit nummer beluister zit ik met kippenvel op de armen. Beluisterd vanaf de harde schijf wordt de muzikale boodschap van dit nummer feilloos overgebracht en zit ik wederom te genieten.

Hifidelio 400GB music server met vM modificatie

Juist door het minimale spoortje extra warmte van de speler lijkt de zang nog meer echtheid en zeggingskracht te krijgen. De zaalambiance en de omgevingsgeluiden, zoals kuchende mensen in het publiek, worden perfect weergegeven. Het gepresenteerde stereobeeld is breed en diep en doet in niets onder voor wat ik normaal via een dedicated cd-speler gewend ben. Gedurende de twee weken dat ik de Hifidelio in huis had passeerde nog diverse albums de revue en nooit werd ik teleurgesteld over de weergave kwaliteit of waren er problemen met het vinden van tracks op de harde schijf.


De conclusie

Het beoordelen van de Hifidelio was een project waar ik met spanning naar uit keek. Deels omdat ik zeer benieuwd was naar de geluidskwaliteit, deels omdat ik onbekend was met de materie van muziekweergave vanaf een harde schijf. Je muziekcollectie verandert van fysiek aanwezig in de vorm van individuele cd’s in een ongrijpbaar iets wat ergens in de speler verstopt zit. Bovendien was de Hifidelio het eerste apparaat dat ik recenseerde waaraan een complete website inclusief forum gewijd is. Op deze site www.hifidelio.nl geven gebruikers elkaar tips over het oneindige aantal gebruiksmogelijkheden en ook de importeur neemt hier actief aan deel. Over de geluidskwaliteit van de Hifidelio in gemodificeerde uitvoering kan ik kort zijn. Zowel cd’s als bestanden van de harde schijf weggeschreven als FLAC bestand klinken uitstekend.

De speler heeft in direct vergelijk een spoortje warmte wat de weergave bijzonder aangenaam maakt. De muziek klinkt transparant en open en is absoluut meer dan goed genoeg van kwaliteit om weergegeven te worden via een hoogwaardige audioset. De gevraagde prijs van 2249 euro voor deze gemodificeerde 400Gb uitvoering lijkt veel geld en sec genomen is het dat ook. Echter alle mogelijkheden in ogenschouw genomen is de prijs realistisch. Zo is er het uitstekende bedieningsgemak, het kunnen beschikken over een meer dan riante muziekcollectie zonder uit je luie stoel op te hoeven staan, de mogelijkheid Internet radio weer te geven, het met één druk op de knop branden van een cd, het samenstellen van specifieke playlists voor allerlei gebruiksdoeleinden en nog veel meer. Heel belangrijk zijn ook de oneindige mogelijkheden voor het integreren van de Hifidelio in een multi-room situatie of computernetwerk. Een wereld die ik persoonlijk nog moet gaan ontdekken maar waar ik na de kennismaking met de Hifidelio alleen nog maar nieuwsgieriger geworden ben. De geluidskwaliteit is in ieder geval geen punt om me zorgen over te maken.


Prijzen:
Hifidelio 400Gb Pro vM 2249 euro
Hifidelio 160Gb Pro vM 1749 euro
vM modificatie achteraf 699 euro
vM modificatie & 400Gb schijf (inclusief overzetten muziekbestanden) 1249 euro
400Gb harde schijf achteraf (inclusief overzetten muziekbestanden) 599 euro


Importeur:
Audiotec Ltd
Broekermeerdijk 16
1454 AH Watergang
Telefoon 020-4031750
E-mail: info@hifidelio.nl
Web: www.audiotec.nl
www.hifidelio.nl

Gebruikte Hardware: 

  • vM MA240 versterker
  • vM PA535 eindversterker
  • vM PHM3 phonotrap
  • Clearaudio Champion draaitafel met Shelter 201 element
  • Cambridge Azur 640C V2 cd-speler
  • Spendor S3 speakers
  • Klipsch KSW10 subwoofer
  • Bekabeling en accessories: Siltech SQ88G5 MKII en Sharkwire SC-L03 interlinks Inakustik LS1002 luidsprekerkabels, Supra Lorad netsnoeren, Inakustik AC1502-P6 verdeeldoos, Sound Organisation speaker stands, Alphason audio rack, Masterbase en Vibrapod dempers.

EDITORS' CHOICE