REVIEWPMC i-Series

Tiny Box 2+


Kilian Bakker | 16 augustus 2007 | PMC i-Series

De TB 2+ oftewel Tiny Box is het één na kleinste PMC model (de DB is PMC`s ultieme uk) en is in vier uitvoeringen leverbaar; als passieve of actieve monitor (in welk geval hij van een 60 Watt versterker is voorzien) en in Domestic of Professional uitvoering. De passieve Domestic versie werd voor deze recensie gekozen. De TB 2+ is (onder andere) in gebruik bij de BBC Radio studio`s.

PMC TB 2+

Britse audiofabrikanten zijn heel goed in het bedenken van `wacky` namen en ook PMC laat zien dat ze op en top Brits zijn door hun weergevers namen als Floor Box (de eerste PMC vloerstaander) en Dinky Box te geven. De nieuwste PMC weergever heet EB, wat waarschijnlijk staat voor Enormous Box. Voor verdere uitbreiding van het PMC pakket heeft deze recensent de volgende suggesties: GB (Gigantic Box...goed verzonnen Kilian, maar de GB bestaat al in het pakket van PMC en staat voor Ground Box, MB), HB (Huge Box) of wanneer men nog eens een model onder de DB wil maken; de MB (Miniscule Box).

De TB 2+ wordt geleverd in een ruime doos die van stevige schuimstrippen is voorzien. Het recensiepaar was keurig afgewerkt en gefineerd in klassiek licht eiken waarbij de achterzijde was voorzien van zwarte structuurlak. PMC past overigens de zogeheten `balanced veneering` techniek toe, waarbij ook de binnenzijde van de kast van fineer is voorzien (wat de mechanische spanning in de wanden stabiliseert). De PMC frontjes hebben dezelfde (betrouwbare) bevestigingspunten als de M.A. Studio 2SE`s maar hebben een MDF frame wat aan de binnenkant rechte randen heeft (wat het afstraalgedrag negatief kan beïnvloeden). Het is daarom aan te bevelen om de TB 2+ weergevers zonder grilles te beluisteren.

PMC TB 2+

Beide units zijn ingelaten in de baffle en zijn met imbusbouten bevestigd. Onder de mid/laag unit prijkt het relatief grote PMC logo. Wie de oudere PMC modellen kent zal meteen één van de `+` opwaarderingen herkennen: een mooie 27 mm soft dome hoogfrequent unit die de vroegere aluminium-dome vervangt. Het wisselfilter is natuurlijk aangepast op deze nieuwe unit en ook de akoestische demping van de transmissielijn is verbeterd. De klassiek ogende mid/laag unit heeft een 17 centimeter `doped paper` conus en een gegoten lichtmetalen chassis. Aan de achterzijde bevindt zich bovenaan de rechthoekige transmissielijn uitgang die van open schuim is voorzien (a la TDL) en mooi afgeronde randen heeft. De connectorkuip bevindt zich onder de TL uitgang en heeft vergulde bi-wire aansluitingen. Het type/serienummerplaatje is zelfs ingelaten en draagt trots de tekst: "Made in UK".
Zo is dat.

PMC TB 2+De effectieve lengte van de TB 2+ transmissielijn is 1,5 meter en het frequentiebereik loopt van 40 Hertz tot 25 kiloHertz. De overnamefrequentie van het wisselfilter ligt op 3 kiloHertz en de nominale impedantie is 8 Ohm. De gevoeligheid komt uit op 90 dB bij 1 watt, gemeten op 1 meter afstand en de maximale geluidsdruk is een indrukwekkende 113 dB. De TB 2+ weegt 8,5 kilo per stuk en hij meet 40 bij 20 bij 30 centimeter (HXBXD; ze houden bij PMC blijkbaar van ronde getallen). PMC biedt zes fineeropties, te weten: zwart essen, eiken, maple (esdoorn), kersen, noten en rosewood. De professionele uitvoering van de TB 2+ (genaamd TB 2S+) wordt geleverd in `Neo Black` (zwarte structuurlak). Tegen een meerprijs van 98 euro (per paar) kan de de TB 2+ met magnetische afscherming worden geleverd. Elke PMC weergever wordt na assemblage aan verschillende objectieve (meettechnische) en subjectieve (gehoormatige) testen onderworpen, variërend van de BBC spraaktest tot muzikale fragmenten en toongenerator-sweeps, aldus de fabrikant.

Het recensiepaar werd afgeleverd met een set PMC Tube 61 stands die een hoogte hebben van (u raadt het al) 61 centimeter. Deze solide stands hebben een enkele cillindrische kolom met een grote diameter en een smalle maar vrij diepe topplaat (alle PMC weergevers zijn vanwege hun transmissielijn relatief diep ten opzichte van hun breedte). De kolom en topplaat waren in zwarte lak afgewerkt terwijl de voetpaat in zilver was gespoten. De voetplaten staan op stalen spikes.

EDITORS' CHOICE