REVIEWATC

Opstellen


René van Es | 04 oktober 2007 | Fotografie René van Es | ATC

Naar boven sjouwen is geen pretje, de SCM50SL AT opstellen wel. Ik heb zelden een luidspreker meegemaakt die zich zo eenvoudig laat plaatsen en aansluiten. Mijn grote luisterruimte bestaat uit een kamer en suite. Waar vroeger schuifdeuren waren staan nu tijdelijk de ATC luidsprekers. Een plek die in het verleden voor veel luidsprekers verre van ideaal bleek. Twee meter uit elkaar, 4 meter van de luisterpositie. Heel licht ingedraaid, op de vloerbedekking zonder spikes. Het heeft geen zin om meer te schuiven, het geluidbeeld verandert nauwelijks waar ze ook staan heb ik gemerkt. Tussen de luidsprekers en de SCA2 voorversterker hang ik Gotham kabels van elk 10 meter lengte, afgewerkt met Neutrik XLR stekkers. Saillant detail, ik betaalde net voor de overgang van de gulden naar de euro slechts 80 gulden voor deze kabels, inclusief de Neutriks. De voorversterker zelf ziet of rechtstreeks de bronnen of hangt met een Chord interconnect aan de tape out van een E.A.R. 834L DeLuxe voorversterker. De netsnoeren aan de luidsprekers zijn standaard “prut”snoeren van 3 x 0,75 mm2 zoals die ook aan computers hangen. De voorversterker en de luidsprekers staan niet op dezelfde groep, iets dat kennelijk helemaal niets uitmaakt want het woord “brom” staat niet in het woordenboek van ATC. De voorversterker is aangesloten via mijn Kemp gereguleerde stroomvoorziening. Alternatief is een NAD S100 voorversterker geprobeerd om de kostbare ATC op waarde te schatten. Aangezien de ATC in alle opzichten ver de meerdere bleek van de NAD is die al snel terzijde geschoven.

Drie bronnen voorzagen de ATC voorversterker van muziek. In de eerste plaats een Magnum Dynalab MD-90 tuner. Ten tweede een Lua Cantilena SEL cd speler met daarin Telefunken buisjes in plaats van de standaard Lua ECC81/83. Als derde bron staat er een Transrotor Super Seven platenspeler met een SME 5009 arm en een Phase Tech P3 Alexandrite element. Een E.A.R. 834P DeLuxe zet het minieme MC signaal om naar lijn niveau. De bronnen zijn aangesloten op een dedicated groep in de meterkast en van stroom voorzien via Kemp filters en Crystal Cable netsnoeren. Interlinks zijn Ultra en Reference types van Crystal Cable. Aan de bron is dus koste nog moeite gespaard met kabels en filters om een zuiver signaal ter beschikking te krijgen. Normaliter en ter vergelijk speelt daarachter de genoemde E.A.R. 834L met een Ayon 300B versterker, een set Focal Electra 937Be luidsprekers en een Focal Electra SW900 subwoofer.

Ik vind het belangrijk op dit punt duidelijk aan te geven dat de ATC keten na de bronnen is opgebouwd met eenvoudige kabels. Vooruitlopend op het resultaat kan ik u verklappen dat ik er niet aan moet denken wat er zou kunnen gebeuren als ik gebruik had gemaakt van kostbare interlinks en dure netsnoeren. Of de luisterruimte had kunnen optimaliseren. De resultaten waren nu al zo verbluffend en verslavend dat afscheid nemen van de ATC versterker en luidsprekers werd aangeduid door een bezoeker als: “Heeft jou bestaan op aarde nog zin nu de ATC’s zijn opgehaald?”.

EDITORS' CHOICE