Totem Inner Spirit

Ter opfrissing van het auditieve geheugen luister ik eerst kort naar een set met daarin de Model One. Deze kleine luidspreker wordt aangestuurd door fraaie Linn apparatuur, en ik sta onmiddellijk verbaasd over de ruimtelijke weergave en het diepe laag, ook op zeer lage volumes. De muziek van Dominic Miller’s Second Nature album is geweldig opgenomen. Zijn gitaar klinkt zeer transparant en snel, en de ritmesectie staat als een huis. En ondanks het feit dat de opstelling bewust verre van ideaal is kan ik alleen maar vaststellen dat de ruimtelijke weergave van de Model One op zeer hoog niveau staat. Een andere opname die ik vaak gebruik om de totale weergave van een luidspreker te beoordelen is Songs From The Cold Seas van Hector Zazou. Hierop zingt Jane Sibbery het prachtige She’s Like The Swallow. De vele laagjes in de opname komen prima uit de verf, en de stem veroorzaakt de juiste hoeveelheid kippenvel. Na deze korte introductie is het tijd om te gaan luisteren naar de Inner Spirit, een zeer hoogwaardige inbouwluidspreker en ook meteen het topmodel uit de In-Wall serie.


Inner Spirit

Bij het ontwerp van de Inner Spirit is niets aan het toeval overgelaten. Speciaal voor Totem ontwikkelde het bekende drivermerk Scan Speak een ultra-lineaire versie van hun DST Revelator laag-middentoner. In combinatie met een ook weer speciaal voor Totem gebouwde hogetonenluidspreker van Seas, en het neusje van de zalm uit het magazijn met filteronderdelen, zijn de elektrische eigenschappen gewaarborgd. Maar ook voor de kast zijn ongebaande paden bewandeld. Waar veruit de meeste inbouwluidsprekers van andere merken voor eenvoudig te vervaardigen massaproductie zijn ontwikkeld is er voor de Inner Spirit een echte kast ontworpen, geheel volgens de geldende Totem-filosofie. Met een inhoud van slechts 2,5 liter ziet de kast er allesbehalve indrukwekkend uit. Een metalen doos met een geperforeerd metalen rooster voor de units.

Maar schijn bedriegt. De metalen doos blijkt een binnenwerk van hoogwaardig MDF te bevatten, en het rooster is zorgvuldig afgestemd om een maximale doorlaatbaarheid te realiseren. Bij Art’s Audio is de Inner Spirit in het plafond boven de centrale koffietafel gemonteerd. Gewoon in het systeemplafond. Aangestuurd door een op het Russound multiroom systeem aangesloten muziekserver en door middel van de dunste Nordost flatcable verbonden met een klasse-D eindversterker van Linn, krijg ik een ongelooflijk ruimtelijk geluid voorgeschoteld. Het is natuurlijk wel even wennen om het geluid van boven te horen in plaats van recht van voren, maar er is zo’n overweldigende ruimtelijkheid en laagweergave dat ik al snel vergeet dat ik naar een inbouwluidspreker van slechts 2,5 liter zit te luisteren. Opnieuw horen we de muziek van Dominic Miller, en weer is daar die snelle en muzikale weergave. Stemmenmateriaal is zo mogelijk nog fraaier dan bij de Model One, en dat komt natuurlijk door de extreme units die gebruikt worden. Als kanttekening zou ik kunnen zeggen dat de ruimtelijke weergave weliswaar indrukwekkend is, maar ook vrij diffuus. Maar dat komt voor 100% voor rekening van de montage in het plafond. De mens is een gewoontedier en ik vorm daarop geen uitzondering. Ik ben nu eenmaal niet gewend aan zo’n goede weergave die als het ware over je neerdwarrelt. Als de Inner Spirit in de muur wordt gemonteerd en er dus een meer traditionele stereo opstelling ontstaat, dan ben ik er van overtuigd dat de kwaliteit van vloerstaande luidsprekers kan worden geëvenaard.

Na deze zeer overtuigende demonstratie begeven we ons naar het kantoor van Arthur, waar een setje TAC 6.5 in het plafond is gemonteerd. Hier geen hoogwaardige kast om de luidspreker, deze inbouwunit moet het hebben van de bestaande ruimte achter het (systeem)plafond. Ook hier is weer veel aandacht aan de filtering besteed, zodat deze kleine coaxiale tweewegunit toch een zeer gedetailleerd beeld kan neerzetten. Ik schat het kantoor van Arthur op een kleine 9 vierkante meter, en dat is een ideale afmeting voor deze luidsprekers. Voor grotere ruimtes kan beter de TAC 8 worden ingezet. Het geluid van de TAC 6.5 heeft alle kenmerken die ik eerder ook heb beluisterd. Een transparant en snel geluid, met een voor de afmeting verbazingwekkend strakke en goed doortekende laagweergave. En opnieuw die grote ruimtelijkheid. Erg fraai. Ik zou mijn kantoor niet meer uitkomen als ik zulke weergave ter beschikking had...

MERK

EDITORS' CHOICE