REVIEWLinn

Chakra

Het Chakra circuit is het resultaat van 5 jaar continue onderzoek, aldus Linn, met als aanleiding het vinden van een krachtige maar compacte versterker voor de Linn 328A professionele monitor weergever. De vermogen/compactheid-ratio moest nog groter zijn dan dat van de Klimax 500 Twin. Linn kon dat doel bereiken door het nieuwe circuit rond een IC (chip) op te bouwen, wat zij in Glasgow een "Monolithic Circuitry" (oftewel; Single-IC) noemen. Zo`n monolitisch circuit heeft naast ultra korte signaalwegen een lagere gevoeligheid voor storingsinvloeden maar er zijn ook beperkingen zoals een gelimiteerde stroomleverantie aan de uitgang en een lagere algehele belastbaarheid ten opzichte van discrete circuits.

Linn Majik System

Het Chakra circuit bestaat uit een groep zware bipolaire transistoren die als `Boosters` (Linn`s benaming) fungeren met daarvoor de monolithische chip, in dit geval de TDA 7293. Zolang de stroomvraag van de belasting laag blijft zal al het vermogen worden geleverd door de chip, wat voordelen op het gebied van snelheid (maar ook lineariteit) met zich meebrengt. Bij een grotere stroomvraag zullen de Boosters de meeste stroom leveren zodat de chip binnen zijn optimale werkbereik blijft en het signaal daardoor snel kan corrigeren. Het Chakra circuit is bovengemiddeld efficient wat mede betekent dat de Majik-I nooit erg warm zal worden.


Majik CD

De Majik CD-speler wordt geleverd met dezelfde systeemafstandbediening als de Majik-I en in het pretpakket zit zelfs een set Linn "Analogue Interconnect" kabels. Heel verzorgd dus. De handleiding van de speler kwam in de standaard viertalige uitvoering (engels, Frans, Duits en Italiaans). De Majik CD was fabrieksnieuw en moest dus eerst worden ingespeeld. Net als bij de Majik-I wordt het display geflankeerd door twee groepen van drie toetsen die respectievelijk de functies van lade open, Search, Standby, Stop en Play bedienen. Het lademechanisme bevindt zich boven het display en de lade beweegt in een rustig tempo. Het DVS DRL-210 DVD loopwerk doet zijn werk praktisch geruisloos maar het bewegen van de lade gaat met een wat onelegant geluid gepaard (wat we bij massa geproduceerde loopwerken vaak op de koop moeten toenemen). Een ergonomisch minpunt van het display is dat Track en Time niet tegelijkertijd kunnen worden weergegeven, wat betekent dat men ofwel de huidige track uit het totaal aantal tracks of de verstreken (of resterende) tijd krijgt te zien. Het is een kwestie van gewenning.

Linn Majik System

Het display was in de fabrieksstand niet erg goed leesbaar dus werd de helderheid opgeschroefd tot maximaal (stand: 100). De Majik-CD is naast CD, CD-R en CD R/W compatibel met DTS, MP3 en HDCD. Linn heeft overigens bij deze speler het HDCD logo niet op het front maar enkel op de beschermfolie van het display aangebracht (ongetwijfeld een kwestie van design overwegingen). Ook bij dit Majik component kunnen verschillende functies als taal, display, SPDIF uitgang en de communicatiepoorten via een menu worden ingesteld. Het hart van de D/A omzetting wordt gevormd door een Wolfson WM 8470 IC (192 kHz/24 Bit) waarmee externe upsampling technieken mogelijk zijn, zoals de 8 X upsampling tot 352.8 kHz (24 Bit) die Linn toepast.

Linn heeft eigen digitale filters ontworpen die superieur zijn aan de geïntegreerde filters van de Wolfson IC. Aan de achterzijde bevinden zich naast de IEC lichtnetingang en de aan/uit schakelaar twee digitale uitgangen, te weten een 75 Ohms Cinchbus en een optische Toslink. De analoge uitgangen (2 Volt/300 Ohm) zijn dubbel uitgevoerd. Daarnaast bevindt zich een kleine vergulde aardeconnector, de RS 232 In/Out (RJ11) poorten voor het Linn KNEKT multiroom-systeem en Remote In/Out bussen voor het doorlussen van IR commando`s. De Majik-CD meet 8 bij 38,1 bij 35,8 centimeter, weegt 4,9 kilo en is ook leverbaar in zwart of zilver.

EDITORS' CHOICE