REVIEW47 Labs

Conclusie

Ik heb het u beloofd, ik ga dezelfde muziek langs op de Dali Ikon 2 in de Hobo Special Edition uitvoering. Weer onze lieve Wende in de speler en weer haar Franse chansons waar ik geen genoeg van krijg. Door het deels ontbreken van het diepere laag dat de Ikon 6 wel kon weergeven zijn er nog meer details hoorbaar. De Hobo versie is duidelijk meer getuned naar de hoge tonen kant dan een standaard Ikon 2. Dat maakt hem wat kaler, edoch tevens meer precies in de weergave. Lekker snel bovendien, veel pit, met behoud van het losse en vrije karakter. Voor wat meer laagaanzet zou ik een zwaardere en massieve stand aanraden dan Alphason zoals Partington of een Atacama die levert. De stem van Kari Bremnes staat als een rots. Weer verlang ik even naar een iets donkerder karakter, uiteraard speelt de versterker en de d/a converter daarin mede een rol, net als de luisterruimte. De tweede stem is nog net wat meer een eigen “persoon” dan daarnet. Piano spel is heel open met een beperkte weergave van de klank van de kast. Begeleidende blaasinstrumenten profiteren daarvan en maken zichzelf heel precies en doorzichtig met veel middengebied. Dat is een voordeel voor de steel gitaar die nog dieper zijn karakter kan laten zien, meer nog dan op de Ikon 6.

Een xylofoon is erg aanwezig in de goede zin van het woord. De speakers verdwijnen totaal uit beeld, worden super doorzichtig en glashelder. Tijdens het klassieke gitaar spel schuif ik de speakers wat dichter naar de muur om meer kast te horen. Dat doet geen afbreuk aan het geheel. Diepte en ruimte blijven nagenoeg gelijk. Snaargeluiden zijn er meer dan genoeg, strak is de weergave van de boventonen opgewekt door de grondtoon van de snaar. Pittig is de weergave van de band uit Duitsland. Zonder subwoofer om het laag te benadrukken soms op de Van Medevoort iets te pittig. Het volume staat inmiddels behoorlijk ver open, toch geeft de Ikon 2 geen krimp en gaat niet opbreken of vervormen. Kracht en snelheid gekoppeld aan detail met ritme. De weergave van het klassieke Telemann concert legt een extra accent op het klavecimbel spel dat met de Ikon 6 meer naar achter bleef. Zodra de blokfluit invalt leeft Pickett op. Het orkest dat naadloos aansluit volgt de solist in een samenspel dat een win-win relatie genoemd mag worden. Ik gedachten komt bij mij de titel van jubileum CD’s zoals die veel zijn uitgegeven naar boven: “aangenaam klassiek”. De weergave is wederom zo aangenaam dat ik opnieuw het gehele concert laat uitspelen. Ik geniet.

Heel kort tenslotte een vergelijk tussen de Hobo Hifi Special Edition Ikon 2 en de standaard versie. De Hobo is opener en heeft minder neusklank. Is meer getuned naar de weergave van hoge tonen. Heeft een helderder karakter wat de keuze van de versterker meer bepaalt. Met beide versies in huis gaat de voorkeur uit naar de Hobo versie, zonder afbreuk te willen doen aan de geweldige prestatie die een standaard Ikon 2 al neerzet in relatie tot de prijs. De SE versie heeft een karakter dat misschien het beste te omschrijven is als zonniger, levendiger en doorzichtiger ten opzichte van de standaard Ikon luidsprekers. Hobo Hifi moet gedacht hebben: “Behoud al het goede, voeg een snufje magie toe”.


Het pleit gewonnen

Met recht mag Hobo Hifi spreken van een Special Edition, de meerwaarde ten opzichte van een standaard Ikon 2 en 6 luidsprekers is aanwezig. Bovendien is de zwarte kleurstelling denk ik voor veel mensen een pré. De Special Edition is vrijer en preciezer in de weergave van onder meer de hoge tonen, waarmee of waardoor meer detail vrijkomt en de uitstekende tweeter combinatie waar Dali binnen de prijsklasse volkomen uniek mee is nog meer laat zien waartoe hij in staat blijkt. Ik zal u niet verkondigen dat deze Dali’s de enig zaligmakende luidsprekers zijn in dit segment. Ik durf wel te stellen dat ze als voorbeeld mogen dienen voor veel andere fabrikanten en dat die een harde dobber hebben aan het evenaren van de kwaliteit in bouw en in weergave. Het is in Hobo Hifi te prijzen dat een stukje extra marge, die de wet van de grote getallen met zich brengt, teruggestopt wordt in de luidsprekers en ze daarmee nog wat hoger op de ladder van “meest begeerd product” zet. Nu ik thuis eveneens de Ikon 6 kon beluisteren zou ik eerlijk niet weten of ik u de Ikon 2 of de 6 zou aanraden. De monitor of de vloerstaander, het is zoals ik hierboven schreef een kwestie van smaak of voorkeur, niet van weergave kwaliteit of eigenschappen. Dus luister zelf eens naar allebei in een Hobo Hifi filiaal als u de kans heeft.

Prijzen:

Dali Ikon 2 Hobo Hifi SE 399 euro per stuk
Dali Ikon 6 Hobo Hifi SE 599 euro per stuk


Leverancier:

Hobo Hifi met filialen in Amsterdam, Arnhem, Apeldoorn, Amersfoort, Boxmeer, Den Bosch, Enschede, Rotterdam en Haarlem
Web: www.hobo.nl

Gebruikte Hardware: 

Digitaal:

 • Marantz CD63SE CD speler met Trichord Clock 2 modificatie
 • Musical Fidelity X-DAC V3 d/a converter met zwaardere voeding

Versterking:

 • Van Medevoort MA240 geïntegreerde versterker

Luidsprekers:

 • Dali Ikon 2
 • Dali Ikon 2 Hobo Hifi Special Edition
 • Dali Ikon 6 Hobo Hifi Special Edition
 • Dynaudio Sub 250 actieve subwoofer

Stroomvoorziening:

 • Netsnoeren: Supra LoRad
 • Netspanning: Supra MD-06 EU Mk II verdeelblok

Kabels en accessoires:

 • Interlink analoog: Chord Company Chameleon Silver Plus
 • Interlink digital: Canare Digiflex II Gold
 • Interlink subwoofer: Audioquest ICA-1 met WBT Nextgen
 • LS-kabels: Chord Company Odyssey 4
 • Meubels: Ikea Oppli
 • LS-stands: Alphason Aragon AG60-s
 • Overig: Acoustic Analysing TVA dempers, Millennium CD-mat

EDITORS' CHOICE