REVIEWB&W

Categorie 1: De goedkoopste Full HD-toestellen

Gastauteur | 22 augustus 2008 | B&W

Loewe Connect 42 FullHD+
De digitale ontvanger



Loewe Connect 42 >>>>
Puntenscore: 84/100
Prijs-kwaliteitverhouding: 55/100
www.loewe.nl | 2.899 euro

Loewe biedt toestellen aan die over net iets meer opties én een bijzonder design beschikken. Deze Connect 42 FullHD+ is niet alleen voorzien van een DVB-T tuner, maar kreeg ook nog een DVB-C-tuner mee. We pikten er in Telenet-gebied de niet-versleutelde digitale zenders op de kabel mee op. De DVB-C-tuner is bovendien HD Ready, dus mochten de kabelbedrijven ooit een CAM (Common Access Module) beschikbaar maken, dan kan je met dit toestel ook HD-uitzendingen ontvangen zonder een externe settopbox. Onlangs heeft Loewe samen met TV Vlaanderen ook een gecertifieerde oplossing voor DVB-S-ontvangst geïntroduceerd, die als optie aan het toestel toegevoegd kan worden. Op die manier kan je via de satelliet van digitale tv genieten zonder een bijkomende settopbox die je interieur ontsiert.

De beeldkwaliteit van deze Loewe blijkt zeer behoorlijk, maar zeker niet uitzonderlijk. De uniformiteit van het scherm is niet perfect; links en rechts aan de zijkant zijn de randen wat donkerder. Op de component video-ingang zien we enkele fouten in de kleurverwerking, en is er hier en in daar sprake van een lichte verkleuring in de grijsschaal. We raden dan ook sterk de HDMI-ingang aan voor de aansluiting van een beeldbron; die is immers vrij van deze kleine fouten. De analoge tuner is goed en het is erg aangenaam zappen met deze televisie. De afstandsbediening is eenvoudig maar erg functioneel. De menu’s vragen wat gewenning en komen enigszins onoverzichtelijk over bij ons. Daar staat wel tegenover dat er bijzonder veel uitleg op het scherm verschijnt over alle functies. Loewe adverteert ook met een extreem laag stroomverbruik, maar de opgegeven waarde (115 watt) haalden we niet bij onze testen. Bij metingen kwamen we op een verbruik van ongeveer 180 watt uit, wat nog steeds erg zuinig is in vergelijking met de meeste concurrenten. Wie voor het design van deze Loewe valt moet daar wel iets voor over hebben; goedkoop is de Connect 42 FullHD+ zeker niet.


Panasonic TH-42PZ80E
Oogpoppend detail



Panasonic TH-42PZ80E >>>>
Puntenscore: 88/100
Prijs-kwaliteitverhouding: 83/100
www.panasonic.nl | 1.600 euro

Bij het opstellen van deze plasma-tv dient er extra mankracht ingezet te worden. Het toestel is dan ook groter en zwaarder dan de concurrenten. De TH-42PZ80E beschikt over een draaivoet die verborgen zit onder de rechthoekige voet. Die rechthoekige voet draait trouwens mee als je het scherm draait. We vermoeden dat dit voor een betere stabiliteit zorgt, maar het is niet erg estethisch noch praktisch.

De plasmaschermen van Panasonic zorgen nog steeds voor een erg hoge ‘wow’-factor. Maar het moet gezegd, voor het minder kritische oog is het verschil met de lcd-concurrentie klein aan het worden. Waar schuilt het verschil? De snelle reactietijd van het paneel, gecombineerd met 100Hz-technologie, zorgt voor een erg duidelijk beeld met meer zichtbaar detail dat erg aan de ‘echte’ filmervaring doet denken. Het scherm kan een dynamisch contrast van 1.000.000 op 1 halen, het paneel zelf beschikt over een contrastratio van 30.000 op 1. Daardoor komt het detail uit de donkere scènes prima tot uiting; vooral wanneer licht en donker in hetzelfde beeld voorkomen is het verschil duidelijk merkbaar. De uniformiteit van het paneel is perfect en de kleuren zijn prima, al merkten we op de component video-uitgang een paar kleine kleurfouten op. Wie de beste ‘pure’ beeldprestaties zoekt moet bij deze Panasonic zijn, maar we houden in onze testen ook rekening met beeldbewerkingen zoals de-interlacing, scaling en ruisonderdrukking. Op die laatste twee fronten verliest deze Panasonic wat puntjes. Gecombineerd met een goede speler die het scherm van al deze dingen ontlast, is dit toestel echter top. Maar kwaliteit heeft ook hier duidelijk een prijs.


Philips 42PFL5603D/12
Rond en zacht



Philips 42PFL5603D/12 >>>>
Puntenscore: 85/100
Prijs-kwaliteitverhouding: 84/100
www.philips.nl | 1.500 euro

Philips zoekt al een tijdje de meer ronde, vrouwelijke en zachte vormen op. Dit toestel sluit bijzonder goed aan bij die zoektocht, en de perspex rand rond het scherm geeft deze Philips een stijlvol, licht en zacht uiterlijk. Bij de aansluitingen treffen we niet minder dan vier HDMI-connectoren aan; daarmee kom je echt wel toe. Anderszijds sneuvelde de D-sub-connector voor Mac/pc. Philips hanteert op al zijn toestellen nog steeds dezelfde menustructuur. Die dekt heel het scherm af, en je loopt er soms een beetje in verloren omdat er geen echt overzicht is. De afstandsbediening krijgt daarentegen goede punten van ons; het is een leuke en rustige zapper.

We testten het toestel in ‘Film’-modus. Het zwart is erg diep, maar dat gaat af en toe wat ten koste van het detail in de donkere scènes. Je mag de Brightness- of helderheidinstellingen dan ook een beetje hoger zetten. Ook de beeldinstellingen die het scherm actief controleren en bijstellen kunnen daaraan wat verbeteren. Het toestel toont een paar foutjes bij de kleurbewerking en het liet een klein steekje vallen in onze Blu-ray-test. Toch is het eindresultaat erg goed. De analoge tuner zorgt eveneens voor mooie beelden.

Via de usb-aansluiting kan je ook slideshows van foto’s weergeven. Het geluid op dit toestel was prima en zorgde voor een goede bijdrage aan de totale filmbeleving. Bovendien zijn er voldoende mogelijkheden om het bij te regelen naar eigen smaak.


Samsung LE40A557P2F

De hoogvlieger



Samsung LE40A557PF2 >>>>>
Puntenscore: 91/100
Prijs-kwaliteitverhouding: 95/100
www.samsung.be | 1.299 euro

Voorzien van een groot kader met chroomaccent onderaan is de Samsung wel mooi, maar ondanks het 40-inch-schermformaat lijkt deze LE40A557P2F erg breed. Smallere randen zijn tegenwoordig iets populairder, omdat ze het toestel kleiner maken. De afstandsbediening – afgewerkt in glossy pianozwart – is een echte eyecatcher, maar ze is wel een magneet voor vingerafdrukken. Op functioneel vlak scoort de remote overigens prima.

De analoge tuner zapt erg traag tussen verschillende zenders, maar levert wel mooie resultaten. Dat is voor een deel te danken aan een goede ruisonderdrukking. Die staat standaard op ‘Auto’ bij deze Samsung, en levert erg rustige beelden. Weer een instelling minder waar je je zorgen over moet maken dus. Daarnaast rijdt deze set een bijna foutloos testparcours. Excellente resultaten met HD-bronnen, sterke de-interlacing-prestaties en een zeer goede scaling zorgen ook met dvd’s voor prachtige beelden. Er is erg veel detail zichtbaar in de donkere scènes en het beeld is een waar plezier om naar te kijken. De kleuren zijn overtuigend en niet te sterk, maar net niet foutloos; het geel is ons net wat te citroengeel. Enkel het geluid van de set kan ons niet overtuigen. Het ontbreekt duidelijk aan punch bij de soundtracks die we op het toestel loslieten. Deze Samsung beschikt ook over een PiP-functie (Picture in Picture). Als kers op de taart kan je via de usb-aansluiting ook foto’s en muziek afspelen. Het inlezen van de geheugenstick verliep wel erg traag, maar je kan van deze televisie dus ook een erg mooi fotokader maken.


Sony KDL-40D3500
Gefilterd beeld



Sony KDL-40D3500 >>>>
Puntenscore: 85/100
Prijs-kwaliteitverhouding: 85/100
www.sony.nl | 1.400 euro

Deze 40-inch Sony baarde ons oorspronkelijk nogal wat zorgen. Met de standaardinstellingen kreeg alles immers een overmatig gefilterd uitzicht. Als mensen er uit beginnen te zien alsof er te sterk met Photoshop gespeeld is en de huid van personages een plastic uitzicht heeft, dan is er duidelijk iets mis. Uiteindelijk bleek het eenvoudiger om van de ‘Bioscoop’-instelling te starten: het beeld ziet er dan veel beter uit. Wie de koelere kleuren van de standaardinstelling prefereert, kan dat dan in de menu’s veranderen. Toch kon deze analoge tuner ons niet bekoren. Wanneer we de ruisonderdrukking optrekken ontstaan er valse contouren, zeker bij bewegende objecten. Van Sony zijn we over het algemeen iets beter gewoon. Bovendien is het zappen op dit toestel een trage aangelegenheid.

Maar het is niet al kommer en kwel. Bij de resterende beeldtesten deed de Sony het goed, en zijn enige andere zwakke punt is een matige de-interlacing. Je combineert dit toestel dus best met een goede progressive scan-speler. De menu’s beoordelen we als matig; de remote als uitstekend. De meest gebruikte toetsen van de zapper zijn groot en duidelijk, en alle nuttige functies zijn bereikbaar zonder in de menu’s te zoeken. Het toestel beschikt over een PiP-functie (Picture in Picture), die in combinatie met de pc-ingang gebruikt kan worden, en een PaP-functie (Picture and Picture) die beschikbaar is wanneer de tv-tuner z’n ding doet. Naast een DVB-T-tuner is er ook een DVB-C-tuner aan boord. In dat opzicht is het toestel erg toekomstgericht. Het geluid is goed, en de ‘S-Force Front Surround’-technologie slaagt er in om iets wezenlijk toe te voegen, zonder al te kunstmatig te klinken.

MERK

EDITORS' CHOICE