ARTIKEL

..en nog meer


Gastauteur | 29 maart 2007 | Fotografie Gastauteur

Shure

Oortjes leg je te luisteren, maar pas op voor rode oortjes. Shure deed drie jaar geleden al van zich spreken met een echte High-End oortelefoontjes-serie, maar overtreft zichzelf met de nieuwste serie SE210, SE310, SE420 en SE530. In de South Hall kregen wij een demonstratie met de twee laatst genoemde types en het was verbluffend goed.

CES 2007 deel 2

Ondanks het enorme stoorniveau van een tentoonstellingshal werd puur muziekgenot mijn deel; eenvoudig aangesloten op mijn MacBook – de man van Shure keek bedenkelijk maar keerde van deze blik terug toen hij het zelf hoorde – was ik even van de wereld. En Davy ook, zij het met wat andere muziek.


McIntosh

Voor slechts één van de bezoekers van de workshop van begin december nam ik een extra pakket brochures mee van de CES (nee, vraag dat nu niet allemaal, de uitzondering maakt het draagbaar) want mijn tas was al zwaar genoeg vanwege het prachtige boek dat Ken Kessler heeft geschreven over de historie van dit magnifieke Amerikaanse audiomerk.

CES 2007 deel 2

Het boek ligt op de redactie ter inzage en werkelijk, je likt je vingers er bij af. Ook belangstelling? Bel de importeur voor nadere informatie. Verder hebben we op de stand genoten van de prachtige weergave en het fraaie uiterlijk.

CES 2007 deel 2

Cambridge Audio

Met de Azur 740A brengt Cambridge Audio een geïntegreerde versterker met maar liefst 2x 100 watt, zes ingangen en tal van mogelijkheden als op specifieke wensen gericht display en voorbereiding voor het ‘Incognito’-meerkamersysteem. En dat tegen een redelijke prijs, net als de bijpassende CD-speler de Azur 740C. Upsampling van 16/44.1 naar 24/384 en de mooie Wolfson DAC’s moeten zorg dragen voor schoon signaal. Ook in de 800-serie twee nieuw toestellen: de Azur 840C top-of-the-line CD-speler en de 840A 2x 120 watt digitale versterker (Class XDTM geheten). Tot slot brengt Cambridge Audio de Azur 640R 7.1 home cinema receiver met 7x 100 watt en alles aan boord wat er maar te wensen is. Kortom een compleet productengamma tegen redelijke prijzen.


Lenbrook

De Canadese groep Lenbrook heeft naast het bekende merk NAD, ook de luidsprekers van het merk PSB onder haar dak. Ik ken het al wel van bezoek aan de CES in vorige jaren, maar vernam onlangs dat het binnenkort ook in Nederland op de markt komt. Naamgever aan deze luidsprekerlijn(en) is Paul Barton en omvat modellen voor inbouw en vrijstaand.

CES 2007 deel 2

Lenbrook had suites in het Hard Rock gekozen maar door tijdgebrek zijn we daar niet aan toe gekomen en hopen dat hier goed te maken met PSB in de testkamer te Baarn uit te nodigen voor een klinkende demonstratie.


Verity

In de suite van het Mirage, recht tegenover ons casinootje, zetelde Verity Audio uit Canada. De set-up was indrukwekkend. Op Nagra-elektronica stond een set Parsifal Ovation te spelen en ontwerper Julien Pelchat was duidelijk zeer trots op zijn nieuwe bandtweeter. Met recht kon ik vaststellen en maakte van de gelegenheid gebruik met andermans spulletjes te draaien…

 CES 2007 deel 2

CES 2007 deel 2


Parasound

De Halo P 7 mag een goedkoop alternatief voor een surround processor worden genoemd. Een veeleisende audioliefhebber die ook wil genieten van meerkanaals muziek of film kan met de P 7 uit de voeten. In de volledig analoge JC 2 voorversterker is door het extra isoleren van het dubbele mono audio circuit een indrukwekkende signaalruisverhouding van 116dB gerealiseerd, met gebalanceerde in- en uitgangen, schakelbare polariteit en een afstandsbediening.

CES 2007 deel 2

Het Model 2100 is een tweekanaals voorversterker. De beschikbaarheid van een mp3 ingang, een theater by-pass voor links, rechts en sub in combinatie met een geïntegreerd analoog bassmanagement voor stereo systemen maakt deze Parasound New Classic voorversterker tot een juweeltje en… ook in het zilver leverbaar.


DTS

Settop-boxes zijn in Europa niet erg populair, alleen bij satelliet-ontvangst kun je er niet omheen. In de V.S. is dat anders en dat komt ook voornamelijk omdat het land groot is, heel groot. Je bent dan gauw op lokale zenders aangewezen. De settop-box is dus geen vreemde eend in de bijt in de Amerikaanse huishoudens. Vandaar ook dat bedrijven als DTS er geen bezwaar in zien om een nieuw product maar gewoon in zo’n losstaand kastje op de markt te brengen.

CES 2007 deel 2

Deze keer zit er MPEG-4aacPlus in. Dat is geen enge code voor een of ander virus, maar HighDefinition-geluid voor bij de HDTV. Die term HighDefinition-geluid zie je trouwens ook wel op andere stands terugkeren, bij Philips bijvoorbeeld. HD op het gebied van beeld zou wel eens een hernieuwde promotie kunnen zijn voor hoogwaardig meerkanaalsgeluid.
DTS is ook bezig om DTS-HD Master AudioTM in HD-DVD en Blu-ray onder te brengen.


THX / Sony en Onkyo

THX zal in samenwerking met Neural Audio Corporation een aantal surround sound technologiën ontwikkelen voor CE-fabrikanten en bedrijven welke content distribueren, lees internet muziekleveranciers en radiostations. Onder de naam Neural SurroundTM komt het er kort gezegd op neer dat er via bestaande tweekanaalsmogelijkheden een nieuw surround sound algoritme is bedacht dat voor het eerst toepassing zal vinden in AV-receivers van Sony en Onkyo. (Th.W.)

EDITORS' CHOICE