Horning Hybrid Systems Eufrodite Ellipse PM65 NWB (Neodynium)

323 x bekeken | geplaatst op 12 april 2017

€ 21.000,-kenmerken

Merk Horning
Categorie Luidspreker front
Type Eufrodite Ellipse PM65 NWB
Serienummer
Conditie Nieuw
Bouwjaar
Geplaatst op 12-04-2017

BeschrijvingHorning Eufrodite Ellipse PM65 NWB
Nieuwprijs : Ç 21.000,00

Ohm-Audio bv is de officiŰle importeur van Horning Hybrid Systems Denemarken voor Nederland
Algemeen
Tommy Horning uit Denemarken is van oorsprong een luidsprekerontwerper. Tegenwoordig maakt Horning Hybrid Systems meer dan luidsprekers alleen, maar het meest bijzonder en succesvol zijn de bijzondere luidsprekerontwerpen van Tommy Horning. Het eerste model van Tommy was de Eufrodite, de voorganger van het huidige model. Tommy is een echte muziekliefhebber en hij houdt veel van life muziek. Tommy vond de luidsprekers die hij kende lang niet dynamisch, eerlijk en open genoeg. Ook peperdure High End luidsprekers klinken vaank log, zwaar en sterk gekleurd. Het grote probleem is volgens Tommy Horning de traagheid van de luidsprekerunits in combinatie met de uitgebreide filtering die er plaats vindt. Een gewone dynamische luidspreker heeft vaak een rendement van gemiddeld een 89db op 1 watt, en is eenvoudigweg niet snel en dynamisch genoeg om supersnelle dynamieksprongen in de muziek te kunnen volgen. Een oplossing is het bouwen van hoornluidsprekers, maar dat wilde Tommy niet vanwege de typische hoornkleuring en het directionele geluid. De oplossing vond Tommy Horning in het toepassen van 1 enkele full range unit die bijna het gehele geluidsspectrum voor zijn rekening neemt. Een full range driver dus, welke direct aangestuurd wordt zonder enige vorm van filtering. Uiteraard kan dat spectaculaire resultaten geven, maar echt diepe bassen kun je daar niet van verwachten. Ook het echte tophoog, zo na 10.000 Hz blijft achter bij het superfraaie middengebied. Tommy heeft vervolgens een zeer bijzondere basssectie ontworpen, welke tevens een enorm hoog rendement heeft. Het is een systeem geworden met 8 woofers in een compoundconfigutratie, uitmondend in een transmissielijn en het resultaat is onovertroffen. Bij de bassweergave is een hoog rendement bijna niet mogelijk zonder hoornconstructies, of actieve bassecties, maar daar is Tommy geen voorstander van, vandaar de gevonden oplossing. Over het verfijnen van deze bassectie heeft Horning 20 jaar getest en geluisterd. Ook voor het tophoog is er een uitermate bijzondere constructie ontworpen. Een papieren conustweeter zonder spider is hier toegepast. Alle oplossingen bij elkaar zijn uniek in de luidsprekerwereld, en er is ons dan ook geen dynamische luidspreker bekend met zo`n hoog en dus gunstig rendement, en dat zonder grote hoorns.

De full range driver
Het hart van elke Horning Hybrid Systems luidspreker is een zwaar gemodificeerde Lowter unit, eentje die je niet zelf kunt kopen in de winkel. Het is de PM65 driveunit, welke in zijn eentje ingezet wordt voor het gebied van een 100Hz tot en met een 10.000Hz. Deze PM-65 unit bestaat uit een speciale superlichtgewicht conus, van papier, en deze wordt aangedreven door een enorme Alnico magneet met een sterkte van 2.45 Tesla. Deze PM65 driver is vanwege die magneet ultra zwaar, maar deze heeft een bewegende massa van slechts 5.5 gram totaal. De unit is dus razendsnel, zeer gecontroleerd, en is uitstekend gedempt. Deze zeer bijzondere unit wordt alleen in de Horning Eufrodite Ellipse PM65 NWB en de Agalme PM65 NWB toegepast. De PM65 driver wordt rechtstreeks aangestuurd, dus er zit geen filterconstructie voor welke het rendement of de snelheid ongunstig kan be´nvloeden. Enkel twee kleine notch filters zijn ingezet om 2 resonantiepieken te dempen. De huidige Eufrodite NWB klinkt nu ook zeer uitgewogen. Het rendement van de PM65 unit in de behuizing is een 98dB op 1 watt en heeft dus 8 keer minder vermogen nodig dan een vergelijkbare 89dB rendement luidspreker.

De bass sectie
Een normale dynamische luidspreker heeft 1 of 2 grote zware bassunits, welke ingezet worden voor de diepste tonen, het laag, oftewel, de Bass. Nu willen de meeste luidsprekerontwerpers niet dat deze units ook middentonen, en of hoge tonen weergeven, dus worden er grote filters toegepast om deze hogere tonen er uit te filteren. Deze filters bestaan uit enorme koperen spoelen, waar het gehele signaal zich doorheen moet worstelen. Dit lukt wel, maar het gaat sterk ten koste van de controle over de woofers. Tommy doet het anders. Het grootste gedeelte van de Eufrodite Ellipse NWB wordt in beslag genomen door de bassectie. Aan de achterzijde zijn 4 woofers zichtbaar, omgekeerd gemonteerd. Echter aan de binnenzijde van de Eufrodite PM65 zitten er nog 4. Totaal 8 woofers dus. De woofer in kwestie is een nieuwe unit, voor het eerst ingezet in de Eufrodite Ellipse PM65 NWB. De woofer is een zeer snelle Beyma unit, gemaakt met een aluminium korf, en neodynium magneten ten behoeve van het rendement en de snelheid. De zichtbare woofers stralen af rechtstreeks aan de achterkant, de kamer in. Er is een grote dempingsplaat gemonteerd om de licht hoorbare middentonen te dempen. De woofers aan de binnenkant kijken in een transmissielijn, welke uitmondt aan de onderzijde, vlak onder de luidsprekeraansluiting. Het geheel is een superzuivere, snelle en dynamische basssectie geworden met een rendement van 98dB op 1 watt. Precies gelijk aan de PM65 middenunit. De oude Horning Eufrodite PM65 heeft deze bijzondere units niet.

De hoog sectie
Voor de weergave van loepzuivere hogetonen zijn er tegenwoordig vele systemen verkrijgbaar. Dome tweeters, inverted dometweeters, ribbontweeters, en nog veel meer. De meest uiteenlopende materialen worden gebruikt, tot en met het gebruik van Diamant, Beryllium, Titanium en dergelijke aan toe. Volgens Tommy allemaal mooi en aardig, maar niet geschikt voor echte dynamische weergave van ultra hoge tonen. Te grote spreekspoelen, te stijve domes, welke toch vaak enige hardheid ten toon spreiden, en ook vaak en te lage belastbaarheid. Tommy gebruikt een conustweeter, van papier. Die hebben we al lang niet meer gezien. De door Tommy Horning gebruikte unit is een lichtgewicht papercone tweeter, zonder spider. Deze tweeter is uitgerust met een extra zware magneet om een 99dB rendement te kunnen verkrijgen. De toegepaste tweeter werkt tot ver over de 20.000Hz en is naar mening van Tommy Horning beter dan welke ringradiator of dometweeter dan ook.

Filtertechniek
Deze sectie is slechts zeer kort. Alleen de tweeter is voorzien van een filter, een enkele Jensen Condensator, om de tweeter te beschermen tegen de lage frequenties. De rest van de filtering van deze complexe luidspreker wordt volledig akoestisch gedaan. De Bass sectie geeft output van een 25Hz tot een 200Hz, om daarna akoestisch af te vallen. De PM65 unit komt in bij 200Hz en werkt tot een 12.000Hz om daar natuurlijk af te vallen met 6 tot 12 dB per octaaf. De tweeter heeft een 6dB filter bij 12.000Hz. De gehele Horning Ellipse PM65 NWB werkt dus full range, van 25Hz tot een 22.000Hz +/- 3dB. Zeer knap voor een luidspreker met slechts 1 condensator in de filtering.

Bedrading
De interne bekabeling is Horning Reference Cable. Deze kabel bestaat uit 300 individueel ge´soleerde 0.1mm draden. De draden zelf zijn 99.999% pure koperen draden en de isolatie bestaat uit pure zijde. Eventueel kan deze kabel los worden besteld voor de aansluiting van de Horning luidsprekers op de versterker.

Luidsprekerconnector
De Horning Ellipse PM65 NWB heeft een Single Wire Furutech aansluiting van zeer hoge kwaliteit. Geschikt voor banaanstekkers en spades.

Behuizing
De behuizing is gemaakt van HDF met een hoge interne demping. De zijwanden zijn bol, en aan de binnenzijde is het verstevigingsschot de wand van de transmissielijn voor de lagetonenweergave. Dempingswol zult u tevergeeft zoeken in de Eufrodite Ellipse PM65 NWB, want die zit er niet in. Volgens Tommy Horning verpest dempingsmaterial de snelheid van de weergave. De behuizing is bijzonder sterk gemaakt en is echt resonantiearm.

Luisteren
Luisteren naar een set Eufrodites PM65 NWB is een bijzondere ervaring. Iedereen die tot nu toe deze luidspreker beluisterde bij Ohm-Audio BV is diep onder de indruk er van. De Horning Eufrodite Ellipse PM65 NWB is een luidspreker welke zeer gemakkelijk in het gehoor ligt. De weergave is inderdaad bliksemsnel, maar ook zeer gloedvol. Dynamische contrasten en details worden met een onvoorstelbaar gemak weergegeven. De ruimtelijke afbeelding is zeer groot en fraai precies. De Bassweergave is ook bijzonder. Deze gaat diep, maar is ook zeer snel. De weergave van contrabassen of pauken bijvoorbeeld is bijvoorbeeld ongekend goed, gewoon echt. Draai maar eens een CD of plaat van een orkestvleugel op de Eufrodites, en u begrijpt direct wat we bedoelen. De weergave van stemmen is gewoon uniek. Zeer open, zuiver en compleet. De gehele stemmenweergave wordt verzorgt door 1 unit, de direct aangestuurde PM65 unit, en dus ook zonder enige vorm van filtering. De fasereinheid is dus zeer groot. Dit maakt het voor onze hersenen zeer eenvoudig om naar muziek te luisteren. Combineer de Horning Eufrodite Ellipse PM65 NWB met een goede versterker en Audio Nirvana is weer een stap dichter bij. Ohm-Audio BV adviseert een hoge kwaliteits buizen versterker, Push Pull en ook Single Ended, of goede klasse A transistor ontwerpen op de Horning Eufrodite Ellipse PM-65 NWB. Wij nodigen u uit om eens te komen luisteren naar deze zeer bijzondere luidspreker, ook als u op zoek bent naar bijvoorbeeld een Avalon Eidolon Diamond, Magico S3-2, S5-2, Wilson Sasha 1, 2, of grote hoornluidsprekers van Avantgarde, Acapella of Blumenhofer. Deze Horning Eufrodite Ellipse PM65 NWB draait moeiteloos mee, en de kans is groot dat u de Horning prefereert. Wij zijn echt overtuigd van de enorme kwaliteiten van dit bijzondere luidsprekersysteem.

Specificaties van deze luidspreker :

Merk : Horning Hybrid Systems Denemarken
Model : Eufrodite Ellipse PM65 NWB
Frequentierespons : 25Hz - 22.000Hz +/- 3dB
Impedantie : 4 Ohm, vlak.
Aanbevolen versterkervermogen : 10 Watt tot 200 Watt
Rendement : 98dB op 1 Watt
Afmetingen : 122cm hoog x 33 cm breed en 55cm diep
Gewicht : 83Kg Netto per stuk
Afwerking : Premium Fineer echt hout of Hoogglans lak
Fineer : Tineo, Rosewood, Ebony Marcasser, Birdseye Maple
Lak : Hoogglans pianolak zwart of wit
Prijslijst : Prijslijst Horning Hybrid Systems


Aanbieder


Ohm-Audio BV
op afspraak weer open
Zernikepark 21
9747 AP Groningen
EDITORS' CHOICE