Elipson 1210 Tradition, voor de fijnproever!

554 x bekeken | geplaatst op 7 december 2018

€ 1.600,-kenmerken

Merk Elipson
Categorie Luidspreker front
Type 1210 Tradition
Serienummer
Conditie Lichte gebruikssporen
Bouwjaar
Geplaatst op 07-12-2018

Beschrijving


Bij het zien van deze luidsprekers zullen de meeste denken dat Elipson heel goed heeft gekeken naar B&W, maar niets is minder waar!

Bij Elipson brachten ze namelijk al in 1967 de Elipson 4050 uit. Een drieweg luidspreker met een bolvormige kamer voor de mid-unit, met bovenin de tweeter verwerkt. Bij Elipson hadden ze al heel vroeg (1957 de BS50) door dat een bolvorm de beste manier is om geluidsgolven weg te geleiden.
Je ziet bij Elipson heel goed terug dat ze natuurkundig erg goed begrijpen hoe geluidsgolven zich gedragen, maar ook hoe ruimtes en ons menselijk gehoor hier op reageren.
Met de huidige techniek wordt het steeds makkelijker om een technisch goede luidspreker te maken. Een luidspreker is echter altijd een compromise. Het is dan ook de kunst om de compromissen op die vlakken te sluiten waar de ruimte en het menselijk gehoor er het minste last van hebben. Elipson heeft bewezen deze kunst al jaren in de vingers te hebben!

Veel huidige topluidsprekers zijn technisch heel goed, en maken gebruik van de meest extreme hightech materialen om de koper te imponeren. Vaak klinken ze echter klinisch, en zijn ook snel vermoeiend.
Deze Elipson 1210 tradition is een luidspreker die technisch ook zéker in orde is, maar vooral ontworpen is om avonden lang te genieten van een schone onvermoeide muziek weergave.
Weinig luidsprekers zullen stemmen zo fraai neerzetten zonder kunstmatig te klinken!

Deze luidsprekers zul je maar zelden tegenkomen. Ze zijn vrij kort geproduceerd omdat de bouwers bij Elipson meer bezig waren met muziek, en hun passie van het bouwen van luidsprekers, dan de noodzaak een bedrijf overeind te houden. Dit heeft tot gevolg dat Elipson het financieel moeilijk kreeg, en overgenomen werd door inversteerder Inovadis.
De huidige lineup van Elipson is dan ook met een ander doel gemaakt.

Dat deze luidsprekers geliefd zijn is te zien op de site van de voormalige importeur van Elipson, Dik Vaas. Op zijn site. Elipson.nl staat een beschadigde set 1210`s te koop voor een bedrag van €1900,- euro.

De set die ik te koop aanbied zijn niet vlekkeloos maar zie er gewoon netjes uit. Ook technisch zijn ze helemaal in orde!
Bij deze set zitten de originele standaards wat een zeldzaamheid is, mede door de stukprijs van €400,-

De Elipson 1210 tradition betreft een drieweg luidspreker:
- De tweeter heeft een 19 mm geweven dome, dat door zijn maatvoering heel licht en snel is. De tweeter is voorzien van een neodymium magneet en een vrij grote bullet-vormige kamer om de golven geleidelijk en effectief uit te doven.
De mid-unit heeft een 120 mm papieren conus welke ver kan doorlopen in het hoog, om zo de overgang naar de tweeter gemakkelijker te maken en buiten het meest gevoelige deel van ons gehoor te leggen.
De bas-unit betreft een 165 mm exemplaar. Deze is voorzien van een zeer grote magneet, om zo veel controle te hebben over de conus. De bas-unit zit in een basreflex behuizing met een ongewoon grote en lange basreflex poort.
Elipson heeft diverse patenten met het gebruik van de basreflexpoort, (eigenlijk Helmtholz resonator) en is een van de grondleggers van het slim en juist toepassen van een poort, dit met als doel de vervorming te reduceren.


Type : Monitor

Soort : 3-weg basreflex

Gevoeligheid: 89(dB/m)

Vermogen : 120 (W)

Impedantie: 8 (Ohms)

Frequentie bereik: 43 - 25000(Hz +/-3dB)

Afmetingen : 540 x 240 x 260 (HxLxP)

Gewicht: 15 (Kg)
EDITORS' CHOICE