(Gesponsord artikel)



Music First Audio in Hastings

Bart Nijman | 18 januari 2011

Veel high end-liefhebbers mogen zich graag bezig houden met het verbeteren, verbouwen of aanpassen van hun geliefde sets en hebben en zullen daarom ongetwijfeld gevoelig zijn voor de producten van het Britse Music First Audio. Bij die kleine hifi-producent in Hastings, Engeland gaan handenarbeid en vakmanschap hand in hand, want al hun voorversterkers en transformators worden met de hand gemaakt. Volledig in eigen huis, bovendien.

Hastings, de winderige kustplaats in East Sussex aan de Engelse zuidkust, is historisch gezien vooral bekend als het slagveld tijdens de Battle of Hastings in 1066, toen William the Conqueror vanuit Normandië Engeland binnenviel en bij wat nu bekend staat als het plaatsje Battle de genadeklap uitdeelde aan het Engelse leger. Daarna werd hij King William I, de eerste Normandische koning van Engeland.

In meer recente tijden verwierf de havenstad enige roem als vestigingsplaats van de uitvinder van de eerste werkende televisie: de Schot John Logie Baird (1888-1946). Nog dichter bij de wortels van de op transformators gebaseerde producten van Music First Audio ligt Michael Faraday, uitvinder van de elektromagnetische inductie en regelmatig bezoeker – doch nooit inwoner – van de Engelse badplaats.

Anno nu werkt MFA vanuit een pand uit de Victoriaanse tijd in een kleine ‘industrietuin’ in het centrum van Hastings. Het bedrijf is een dochteronderneming van het in 1963 opgerichte Stevens & Billington Limited, een kleine producent van audiotransformators. Zij maakten transformators en andere spoelen voor de professionele audio-, uitzend- en hifi-industrie, onder andere voor de BBC, Soundcraft, het Royal Opera House en zelfs het Britse Lagerhuis (House of Commons).

Music First Audio wordt gevormd door een klein, maar hoogopgeleid en deskundig team van toegewijde muziekliefhebbers met een, zoals hun website vermeldt, ‘devotion to excellence’. Het bedrijf is opgebouwd rond de TX 102 Transformer: het resultaat van meer dan dertig jaar transformator-ervaring in één product.


EDITORS' CHOICE