REVIEWDynaudio

Dynaudio Xeo 3

Max Delissen | 18 juni 2012 | Dynaudio

Al zo lang als ik met hifi bezig ben, ken en bewonder ik de luidsprekers van Dynaudio. Dit sympathieke Deense merk blinkt uit in muzikaal klinkende luidsprekers die zowel in studio's als bij muziekliefhebbers thuis hun magische werk doen.

Toch moet ik enigszins beschaamd bekennen dat ik nog nooit een paartje Dynaudio luidsprekers in huis heb gehad. Die stonden altijd ergens anders. Wel in de buurt - bij mijn broer of een vriend - maar niet bij mij. Maar nu komt daar dus verandering in met de super-innovatieve Xeo 3 actieve, draadloze monitorluidspreker. Een verrassend debuut, zo zou blijken...

Xeo is een nieuw concept van Dynaudio dat zowel qua gebruiksgemak als geluidskwaliteit nieuwe maatstaven wil zetten. Daarmee worden nadrukkelijk twee doelgroepen bediend: enerzijds de audiofielen die op zoek zijn naar een zo goed mogelijk geluid, en anderzijds muziekliefhebbers die wel gevoel voor kwaliteit hebben, maar die geen onhandige toestanden met allerlei apparatuur en luidsprekerkabels willen. Die combinatie leek tot voor kort onverenigbare verschillen op te leveren, maar Dynaudio denkt daar met de Xeo serie verandering in te kunnen brengen. Door een zeer hoogwaardige luidspreker te voorzien van uiterst moderne en betrouwbare digitale techniek slaan ze in elk geval twee vliegen in één klap: topgeluid en draadloos bedieningsgemak.

De Xeo 3 is een compacte tweeweg monitor in een basreflex behuizing met ingebouwde digitale versterking. Hij is leverbaar in zwart en wit piano hoogglans lak, en sinds kort ook in satijnglans afwerking. Bij de setprijs van 1500 euro zijn een digitale transmitter, alle benodigde kabels en de afstandsbediening inbegrepen, een paartje stands moet apart worden aangeschaft. De gebruikte units werden eerder al in de Excite X 12 en X 32 toegepast, maar ze zijn op punten aangepast voor gebruik in de Xeo. Zoals we gewend zijn worden alle onderdelen ontwikkeld in Denemarken en ook geheel in eigen huis vervaardigd. De technische gegevens van de Xeo 3 laat ik verder grotendeels buiten beschouwing, maar de website van Dynaudio is zeer informatief voor wie op zoek is naar de specificaties.

Aansluiten, Opstellen en Spelen
Het hart van de Xeo set wordt gevormd door de Transmitter, omdat je daar je bronnen op aansluit. Een zeer prettige eigenschap van de Transmitter is dat hij volledig autonoom werkt. Er hoeft geen software te worden geïnstalleerd en er hoeft geen IP-adres ingevoerd te worden. Dat gebruiksgemak zal zowel de gevorderde technofiel als de traditionele muziekliefhebber aanspreken. Hier is echt sprake van plug-and-play. Of UNplug and play zoals Dynaudio zelf zegt, omdat de Xeo-gebruiker namelijk geen versterker, D/A converter en luidsprekerkabels meer nodig heeft.

Aan een Transmitter kun je trouwens meerdere sets Xeo luidsprekers koppelen. Hoeveel precies is nooit uitgeprobeerd, maar zullen we 'ruim voldoende' zeggen? Al die luidsprekers moeten worden verdeeld over drie zones. Iedere zone kan muziek van een andere bron weergeven, en heeft een eigen, onafhankelijke volumeregeling. Multizone in optima forma dus.

Op de transmitter kun je in totaal vier bronnen aansluiten, verdeeld over drie ingangen. Ingang 1 is voor analoge bronnen, en bestaat uit een parallel geschakelde stereo mini-jack en een RCA stereo-ingang. Die kun je dus niet tegelijk gebruiken. Ingang 2 (Toslink) en 3 (USB) zijn digitaal. Persoonlijk had ik er graag nog een of twee extra digitale ingangen op gezien (coaxiaal), maar in een gemiddelde setup zal dit waarschijnlijk meer dan voldoende zijn.

Volgens de specificaties achterin de folder heeft de Xeo een maximale digitale resolutie van 16bit/48kHz, maar in de praktijk wordt 24/48 ook ondersteund. De digitale hardware in de luidspreker maakt daar on the fly weer 16 bits van. Er kan geen signaal met een nog hogere resolutie (88.2 / 96 / 192) worden aangeboden, want dan geeft de Xeo niets weer. Wanneer een computer als bron wordt gebruikt kun je daarop instellen dat er maximaal een 24/48 signaal wordt uitgestuurd, dan heb je nergens last van. Volgens Dynaudio is het op dit moment technisch nog niet mogelijk om een 24/96 signaal onvoorwaardelijk stabiel draadloos over te brengen, omdat de chips die daarvoor nodig zijn nog niet bestaan. Het overgrote deel van de consumenten zal echter voldoende hebben aan de geboden resolutie.

Met het oog op de pure muziekliefhebber als doelgroep zal ik de set beoordelen zoals hij uit de doos komt. Ik kan er wel meteen mijn gekoesterde eigen kabels aan hangen, maar dat voelt eigenlijk hetzelfde als een sterrengerecht bedelven onder een laag ketchup...niet leuk voor de maker, en onhandig voor het vaststellen van de werkelijke smaak. Natuurlijk is er nog winst te behalen met betere netsnoeren en optische kabels, maar dat is een leuk en spannend experiment dat achteraf kan plaatsvinden. Ik denk dat een groot deel van de doelgroep in eerste instantie niet zoveel interesse heeft in betere kabels. Mensen die Xeo kiezen willen opstellen en spelen.

MERK

EDITORS' CHOICE