REVIEWBose

Beeld en Geluid

René van Es | 20 januari 2005 | Bose

Nieuwe apparatuur waarbij veel functies in één zijn verenigd vraagt altijd een leerperiode en aanpassing. Wat dat betreft is het met Bose niet anders. De handleiding kwam nog wel eens boven tafel al is de user interface makkelijk en logisch. Er zijn zeker met uMusic zoveel opties dat ik die nog niet eens allemaal heb gebruikt. uMusic bleek vooral prettig op avonden dat er bezoek kwam. Het bezoek had vaak niet eens in de gaten dat mijn grote set niet speelde. De Jewel cube speakers vielen helemaal niet meer op. Tijdens die bezoeken speelde de set vele uren onafgebroken zonder storend te werken op conversaties. De dynamiek aanpassing speelt daarin een prettige rol.

Klik hier voor een vergrote afbeelding
Terwijl de automatische niveau aanpassing mijns inziens een nadeel is bij intensief luisteren naar muziek. Daar zie ik graag de maximale dynamiek terugkomen. Het ADAPTiQ systeem is permanent ingeschakeld geweest. Wie eenmaal heeft gemeten kan terug naar de fabrieksinstelling, maar dan is een nieuwe meting noodzakelijk. Luisterervaringen gelden daarom voor een op mijn kamer getuned systeem. Uitgaande van intern vast ingestelde parameters zal het systeem in uw ruimte vergelijkbaar moeten presteren. Van onbalans was geen sprake en een echte hot-spot is er niet. Op veel plaatsen in de kamer biedt het Lifestyle 48 systeem een breed en homogeen beeld, zowel in stereo als in 5-kanaal, geheel in de juiste balans. Zoals opgemerkt heb ik de laagweergave een stapje lager gezet naar eigen voorkeur.

In de eerste weken is de Bose set voornamelijk gebruikt om films mee te bekijken. Opvallend makkelijk bleek de bediening. Een zegen om nu met één enkele afstandbediening alles te regelen. Films die de revue passeerden omvatten alle genres van SF tot super romantiek. Heel goed is de verstaanbaarheid van dialogen en de spreiding van het geluid in surround. Zowel met DTS als Dolby opnames. Het geluid werkt optimaal ondersteunend aan het geboden beeld. Beeld dat zonder een spoor van ruis of vervorming via een S-Video kabel aangeboden is aan een 30" LCD. Ik beweeg mij niet op het niveau van collega Garmt van der Zel en doe daarom geen uitspraken over kleurechtheid, contrast en dergelijke. Beschouw mij als een "doorsnede beeldconsument" die de Bose set net zo hoog waardeerde als de normaal via SCART spelende Marantz DV6200 DVD speler.

Het Bose systeem doet erg goede dingen op diverse genres films, waar een mix geboden is van spraak en muziek, zoals in "Ladies and Gentlemen" met in de hoofdrol Patricia Kaas. Maar presteert een stapje minder zodra er een echte muziek DVD aangeboden wordt. Dat merk je met muziek DVD’s van Kylie Minogue, Tina Turner of Diana Krall. Mijn eigen grote systeem kan door grotere luidsprekers en meer vermogen het live effect extra onderstrepen. De impact van een Lifestyle systeem is niet zo groot. Niet onaangenaam als je buren hebt, wel jammer als je een keer voluit kunt blazen. Voor de doorsnee film DVD ruim geslaagd, voor muziek DVD’s prefereer ik zelf een grote zware home cinema set bestaande uit losse componenten. Twee laatste punten tenslotte, tijdens het draaien van een oude in mono opgenomen film had ik eigenlijk verwacht dat het Bose systeem wel iets zou doen om het geluid over vijf Jewel cube speakers te verdelen. Dat gebeurde niet omdat de film geen geluidtrack informatie bevat. Als dat zo is (in uitzonderingsgevallen) moet "mono" handmatig in het menu worden aangegeven. Normaal maakt Bose altijd gebruik van een door Bose zelf ontwikkelde technologie genaamd Videostage 5 decodering. Videostage 5 zorgt voor een apart audiosignaal uit elk van de vijf luidsprekers en is er nog een extra kanaal voor alleen de krachtige lage-toneneffecten. Met deze film kwam dat niet uit de verf, had ik maar beter op moeten letten. Videostage 5 nabewerking zorgt er bovendien voor dat stemmen op het scherm altijd blijven waar ze zijn, daar waar de acteurs zelf zijn en niet boven of onder het scherm. Iets wat anders alleen bereikbaar is met een transparant scherm waar de center achter staat.

Een positieve ervaring voor iedereen die niet in bezit is van dergelijke schermen met de ruimte achter een scherm voor een center. Muziek is een ander verhaal dat toelichting behoeft. Ik draaide onder andere Eliane Elias wat zeer prettig luisterde. Persoonlijk vond ik dat het laag niet goed doortekende en wat resulteerde in een ééntonige bas. De spreiding van de muziek rond de hotspot was erg goed. De 5-kanaal simulatie doet voortreffelijk werk en laat de achterspeakers zachtjes mee ademen zonder enige overheersing. Goed werk meneer Bose. Echt audiofiel is het niet, meer een systeem om bij te genieten van gezelschap of een goed boek. Onaangenaam is het ook niet, verre van dat. Oscar Peterson’s pianoklanken zijn echt een wonder uit dit formaat speakers. Details als het meezingen van Ray Brown op "We get requests" is duidelijk aanwezig en percussie laat zich goed weergeven. Van een hot spot is weer geen sprake. Eigenlijk prima en eerlijk gezegd weinig op aan te merken. Draai ik wat recent werk van Patricia Kaas dan geeft het Lifestyle 48 pakket een veel ruimtelijker beeld dan ik ooit met twee kanalen kan bereiken. Stemnuances blijven iets achter. De muziek krijgt een opgepoetst laagje ten opzichte van een high end systeem dat anders weergeeft. Is audio geen hobby dan klinkt Kaas lekker en aangenaam. Al is de weergave van de stem van Patricia wat minder nauwkeurig, het plezier in het luisteren naar haar muziek lijdt daar niet onder.



Als ik te dicht in de buurt kom van de module dan hoor ik duidelijk de bas separaat van de cubes. Wat bewijst dat de module zeker niet zomaar "ergens neergegooid" mag worden en plaatsing er wel degelijk toe doet. De Acoustimas module is in mijn ogen het zwakste element in de gehele keten. Die heeft de neiging tot het weergeven van een ééntonige bas. De cubes waarvan ik de onder frequentie grens niet kan vaststellen doen het heel behoorlijk. Van schreeuwerigheid of goedkoop geluid is absoluut geen sprake. Het is de eerste keer dat een Bose systeem thuis staat en de weergave is zeker op een hoger niveau dan verwacht. Als ik via uMusic Sade selecteer van harddisk en vergelijk met de originele CD die ik draai in de lade dan is er geen sprake van kwaliteitsverlies. uMusic kunt u dus veilig gebruiken in plaats van de losse schijfjes. Natuurlijk mag Sade haar kunsten ook vertonen op een normaal systeem dat ik bouw voor een zelfde bedrag als de aanschafprijs van een Lifestyle 48. Resulterend in een weergave keten die het Bose systeem achter zich laat.. Bestaande uit een dedicated CD speler, een versterker, een set luidsprekers, wat kabels en interlinks. Idem kan ik met een zware receiver, een goede DVD speler en vijf flinke luidsprekers met subwoofer Bose achter mij laten. Helaas met alle consequenties zoals een hotspot, het plaatsen van vijf speakers + sub, het bedienen van twee afstandsbedieningen, het afstemmen van de set op de ruimte, het ingenomen vloeroppervlak, losse componenten en het gemis van uMusic. Daarom is een afweging belangrijk, wat wilt u, geluid met alle gevolgen van dien of een Lifestyle systeem wat nauwelijks plaats inneemt?


EDITORS' CHOICE