NIEUWS

Op de kleintjes letten - publicatie week 7


Redactie HiFi.nl | 14 februari 2008

Het loonstrookje van januari is alweer een week of twee in uw bezit. En? Viel het mee of tegen? Om een aantal redenen - waarop we hier niet zullen ingaan, we zijn tenslotte geen politiek platform - zou het voor een flink aantal mensen lager uit kunnen vallen dan ze gehoopt hadden.

Op zich is dat absoluut geen reden tot paniek, want écht slecht hebben we het hier in Nederland heus niet. Maar het is natuurlijk altijd een goed idee om de vinger aan de pols te houden als men van plan is om korte termijn grote(re) uitgaven te gaan doen. Vooral luxe-goederen (de naam zegt het al) kopen we eigenlijk alleen maar om ons leven nog verder te veraangenamen. Niets mis mee, en de middenstand dankt u hartelijk, maar wanneer het om hogere bedragen gaat dan waar u ook een kar boodschappen voor kunt aanschaffen, dan kan enige voorzichtigheid geboden zijn.

Als u tijdens de afgelopen feestdagen (of vandaag, 14 februari is tenslotte valentijnsdag) door uw geliefde bent verwend met een nieuwe iPod (of andere mp3-speler), en u bent er inmiddels achter dat de meegeleverde oordopjes wel erg dun en goedkoop klinken, dan kunt u deze week bij ons terecht voor een multitest van in-ear hoofdtelefoontjes. Gastauteur Sander van der Heide zet e.e.a. (letterlijk) voor u op een rijtje.

Als uw cd-speler recentelijk de laatste adem heeft uitgeblazen - of als het gewoon weer eens tijd wordt voor iets anders - dan kunt u voor een bescheiden bedrag toch iets muzikaals aanschaffen. Auteur Kilian Bakker vertelt van zijn ervaringen met de nieuwe NAD C515 cd-speler, en komt tot een verrassende conclusie.

Voor de wat beter gevulde beurs is er misschien inspiratie te vinden in de Rega/Totem/Chord Company set die samengesteld is door Multifoon, in samenwerking met importeur Joenit. Als tegenwicht is er weer een handige en geldbesparende tip, een mooie lezers-set, en een paar interessante nieuwe software-releases. Kortom, ik kan u met recht veel leesplezier wensen!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

NAD C515BEE  
Enige tijd geleden werd de muzikale C315BEE versterker besproken op HiFi.nl. NAD heeft nu ook een `15` CD-speler in haar pakket in de vorm van de C515BEE die zowel uiterlijk als klankmatig doet denken aan zijn versterker-collega.

Multitest In-Ears 
Bij het aanschaffen van een iPod koopt men vaak een opberghoesje en neemt men genoegen met de meegeleverde oortelefoon van Apple. Dat het vervangen van deze zwakke schakel het luistergenot enorm zal verhogen, zal blijken uit de volgende test.


Achtergrondartikelen

Harman International Press Event 2008
Deze week organiseerde Harman International in BMW Welt (München) haar internationale ‘press event’. Voor deze gelegenheid was Gina Harman - dochter van Harman oprichter en (mede) naamgever Sydney Harman – overgevlogen om (in ieder geval voor Europa) afscheid te nemen van Harman international als President van de Harman Consumer Group. Een staande ovatie viel haar te beurt.
Set van de Maand

Rega set bij Multifoon 
Het leven van een freelance journalist gaat veel over rozen, soms over de doornen. Toen mijn opdrachtgever zich meldde met de vraag of ik een set van de maand wilde bespreken en daarbij namen liet vallen als Totem, Rega en Chord te beluisteren bij Multifoon, zag ik de bos rozen al in de vaas staan. Want de eerste keer dat deze merken geen muziek uit de conus weten te toveren moet ik nog beleven.


Tip

Tafel-stand  
Bij het horen van de term "stand-staande luidsprekers" denken wij al gauw aan mini-monitoren met een circa 30 centimeter hoge klankkast. Zowel de term mini-monitor als het bekende formaat hebben wij te danken aan de meest befaamde compact-monitor ooit; de BBC LS 3/5a.


Muziek- en filmrecensies

Nits - Doing The Dishes (CD) 
Een groeiplaat, zo kun je deze Nits wel noemen. Sommige platen pakken je vanaf het begin, anderen, zoals deze, hebben meer tijd nodig. Hij ligt nu voor de tiende keer in de lade van mijn speler en de structuren worden me nu pas helder.

The Diving Bell and the Butterfly (DVD) 
A-film bracht deze Franstalige film uit onder de internationale titel, maar eigelijk heet hij Le scaphandre et le papillon. Een portret van de journalist Jean-Dominique Bauby, die na een hersenbloeding achterbleef met een lichaam als een duikerspak, een kokon waarin je opgesloten zit en geen kant uit kunt. De geest, herinnering en verbeelding, waren echter intact, en vrij als een vlinder.

Tan Dun – Tea / Broken Silence (DVD) 
Twee muziekdocumentaires over hedendaagse Chinese klassieke muziek. Verbindende schakel is de componist Tan Dun. Frank Scheffer maakte in 2005 een film over zijn opera Tea, Eline Flipse maakte tien jaar daarvoor onder de titel De oogst van de stilte een portret van Tan Dun en vier generatiegenoten uit het China van na de Culturele revolutie.

EDITORS' CHOICE