REVIEWFinal

Final 400i Elektrostaten

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Ruud Jonker | 01 maart 2005 | Fotografie Fabrikant | Final

Final bouwt voort aan de toekomst. Niet alleen is het bedrijf in andere handen gekomen, maar ook de productenreeks is zo langzamerhand volledig vernieuwd. Ook de vertegenwoordiging in de Verenigde Staten is indrukwekkend. Het is gelukt om daar een aanzienlijk distributienetwerk op te zetten. De meeste Final-modellen zijn altijd min of meer permanent aanwezig geweest in de luisterruimte. Voor deze test staat er de nieuwe 400i. De 'i' heeft te maken met de inverter-techniek.

Over luidsprekerprincipes kunnen audiofielen urenlang heftig debatteren. Voor wie een haast ongelimiteerd budget heeft en belangrijker: iemand in de buurt die buitengewoon goed weet hoe je euro's omzet in state-of-the-art realiteitsweergave, spelen zulke discussies minder een rol.

Op topniveau is het mogelijk om met vrijwel elk systeemprincipe extreem goede resultaten te bereiken. Of je dan buizen of transistoren neemt, hoorns of magnetostaten, speelt eigenlijk geen rol meer. De meeste audiofielen moeten het besteedbare inkomen verdelen tussen de hypotheek, de vakantie, de studerende jeugd en de huidige benzineprijs. Het ultieme audiosysteem aan het einde van de regenboog blijft derhalve ver weg. Elk product dat gekocht wordt is eigenlijk een compromis.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE

 • Review
  Review Elac EA101EQ-G `Elements` versterker
  Review
  lees meer »
 • Achtergrond
  Hifi op budget - tot 50.000 euro
  Achtergrond
  lees meer »
 • Review
  Review: Pro-Ject Pre Box S2 - compacte klasse
  Review
  lees meer »