REVIEW

Valentina Tóth - Hungarian Horizon


Jan de Jeu | 02 mei 2013

Ze wordt wel het wonderkind van Aldtsjerk genoemd. De nu 18-jarige pianiste die op 15-jarige leeftijd al door Challenge Classics benaderd werd voor het maken van een debuutalbum.

Ze heeft namelijk, ondanks die jeugdige leeftijd, al een lange geschiedenis in de muziek. Zingen, dansen, acteren en natuurlijk; piano spelen. In 2009 won ze haar eerste grote prijs tijdens het Christina Concours, en daarna won ze bovendien een optreden in Carnegie Hall in New York. Sindsdien heeft ze meerdere prijzen gewonnen en opgetreden in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Italië, Griekenland, Oostenrijk en, zoals gezegd, de VS.

Valentina heeft overduidelijk iets met Hongarije en Hongaarse muziek. Niet zo verwonderlijk wanneer u zich bedenkt dat haar opa Hongaar is, haar oma half Hongaars is, en haar vader dus voor driekwart. De opnamen voor deze CD beschouwt Valentina als één van de mooiste dingen die ze tot nu toe gedaan heeft. Opnames die in juli 2012 en januari 2013 plaatsvonden in de Grosser Lindensaal in Markkleeberg (DE). Doordat ze vijf dagen lang alleen was met de muziek en haar piano kon ze zich ten volle concentreren op haar spel. Geen overbodige luxe overigens want, hoewel Valentina opgegroeid is met deze muziek, met de keuze voor werken van Zoltán Kodály en Béla Bartók heeft zij het zichzelf niet bepaald eenvoudig gemaakt.

Van Béla Bartók (1881-1945) zijn dat veertien bagatellen (Tizennégy bagatell zongorára) Sz.38 op. 6 uit 1908 en drie Hongaarse volksliederen uit Csík (Három csíkmegyei népdal) Sz. 35a uit 1907. Van Zoltán Kodály zijn het de zeven pianostukken (Hét zongoradarab) op. 11, geschreven tussen 1910 en 1918, en de Marosszéker Dansen (Marosszéki táncok) uit 1927. Beide componisten geven in hun partituren veel aanwijzingen. Soms wordt er per maat een ander tempo of een andere dynamiek gevraagd. Het nauwgezet opvolgen van deze richtlijnen is essentieel voor het beoogde effect van deze muziek.

Wie deze CD beluistert zal het met mij eens zijn dat Valentina het in de vingers heeft om deze werken op pakkende wijze uit te voeren. Het vurig impulsieve, sfeervolle, emotionele en typerend grillige karakter van deze muziek weet zij mooi over te brengen. Luisterend naar deze CD is het opvallend hoeveel diepgang zij met haar spel uit het rijke kleurenpalet van de piano weet te toveren. Tenslotte speelt zij nog maar negen jaar piano en is zij nog maar net begonnen met haar studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Dat belooft nog wat voor de toekomst.

Eigenlijk heb ik dan ook maar één kleine aanmerking op deze CD, en dat betreft de keuze van het repertoire. Persoonlijk juich ik het toe dat Valentina voor haar debuutalbum gekozen heeft voor werken van moderne componisten, maar daar zit natuurlijk ook een schaduwzijde aan. Deze muziek is minder toegankelijk dan die van de alom bekende en geliefde voorgangers en het risico bestaat dat deze CD daardoor minder mensen zal bereiken dan Valentina verdient. Maar voor diegenen die zich zonder vooroordeel aan (deze) muziek over kunnen geven is deze CD een regelrechte aanrader.

Label: Challenge Records
Format: CD (CC72522)
Genre: 20e eeuw Klassiek, solo piano.  
Tijdsduur: 64m40  

EDITORS' CHOICE