ARTIKEL

Veel nieuws op huisshow Marantz


Eric de Boer | 01 september 2010 | Fotografie Eric de Boer

Aan het einde van de zomer, vlak voor de eerste najaarse grote hifishows, toont D&M traditiegetrouw haar nieuwste producten aan zijn dealernetwerk en de pers. Zo ook dit jaar, wederom in het lommerrijke Zeist, hadden de merken Marantz, Boston Acoustics, Mordaunt-Short en de domotica-tak van deze importeur DMi veel nieuws te melden.

Voor het eerst sinds tijden heeft D&M een wat minder schilderachtige locatie uitgekozen voor de huisshow, die veelal in sprookjesachtige ambiances als kastelen werd gehouden. De groei van het aantal producten en de steeds aanwassende groep geïnteresseerde bezoekers noopten de importeur tot het zoeken naar een ruimere locatie. Een conferentiecentrum in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug bleek een centrale en ideale locatie.

DMi

Omdat ik vrij vroeg aanwezig was zag ik de kans schoon om eerst eens rustig rond te kijken bij de nog altijd groeiende domotica-afdeling van D&M. Net als vorig jaar stond er een enorme patchkast vol met electronica in de ruimte, waar ook alle Boston Acoustics producten waren opgesteld. Diverse inbouwspeakers, sensoren en zone-uitbreidingen voor audio en video zijn niets nieuws meer, maar wel booming business. De combinatie van de merken Denon (voornamelijk voor digitaal), Marantz en met name Escient binnen het D&M huis zorgen ervoor dat een gehele domotica-installatie door een gecertificeerde dealer kan worden geplaatst zonder compatibiliteitsproblemen.


DMi Overzicht

De grootste nieuwtjes kwamen dit jaar vooral van Escient. Zo is er een nieuwe mediaspeler op de markt gekomen (MP400) die onder andere ook lossless audioformaten zoals FLAC kan streamen. Er is een nieuwtje in de software, er kan nu handig worden gekozen uit de beschikbare titels in de eigen mediabibliotheek middels kleine ‘thumbnails’, of het nu gaat om film of muziek. De software zelf krijgt binnenkort ook een vernieuwing, er komt een 2.0 versie op de markt die gebruikers in staat stelt om de grafische interface van een persoonlijk tintje te voorzien, zoals een eigen foto op de achtergrond.


Escient

Natuurlijk worden alle gangbare muziekbibliotheken zoals iTunes of Squeezebox-, Sonos- of Apple TV software volledig ondersteund, zonder dat de gebruiker zichtbaar hoeft om te schakelen naar een andere interface. En wat te denken van een nieuwe 4 x 60 Watt zoneversterker (MM608) om meerdere ruimtes van verschillende geluiden te kunnen voorzien? En binnenkort zal er een nieuwe touch wandbediening op de markt komen in een 5 en 7 inch uitvoering.

Het meest ingenieuze nieuws was toch wel de Escient MC1000, een krachtige processor die in het huissysteem geplaatst kan worden. Eigenlijk is het apparaat dat enkel voorzien is van een netwerkaansluiting een erg krachtige processor, die met genoeg kracht en buffer zo’n acht verschillende zones (ruimtes in bijvoorbeeld een huis) van bijvoorbeeld high definition audio kan voorzien zonder een bandbreedteprobleem. Hierin ligt dus echt de toekomst.

EDITORS' CHOICE