NIEUWS

Geld gezocht voor 'slimme' hoofdtelefoon


Jamie Biesemans | 14 februari 2014

Steeds meer fabrikanten proberen via crowdfunding geld in te zamelen om innovatieve audioproducten te bouwen. Zoals The Dash, een Kickstart-project om een in-ear hoofdtelefoon te bouwen die echt draadloos is én 'slim'.

Er zijn slimme televisies, slimme hoofdtelefoons en zelfs slimme thermostaten. "Waarom dan ook geen slimme hoofdtelefoon?", moeten de Duitse uitvinders van The Dash hebben gedacht. 

The Dash is de eerste hoofdtelefoon waar wij weet van hebben, waarbij zelfs tussen de twee in-eardrivers geen kabel loopt. Het bestaat uit twee modules die in de oor passen en muziek ontvangen via Bluetooth, met ondersteuning voor het kwalitatieve aptX-codec. Wie niet zo van dat draadloos gedoe houdt, kan liedjes afspelen vanaf de ingebouwde 4 GB aan opslagruimte.

Dat is al het draadloos aspect. Maar wat The Dash echt opmerkelijk maakt, is de aanwezigheid van allerlei sensoren. Die meten hartslag, tellen stappen, houden rekening met de loopkadans en zouden zelfs afgelegde afstanden registreren. De drager krijgt hierover via geluidssignalen feedback, wat handig kan zijn bij een fitnesssessie.

Alsof dat niet genoeg is, bevat The Dash ook een microfoon om telefoongesprekken te voeren. Het gebruikt daarbij een inductiemicrofoon die de vibraties van de stem via de schedel opvangen.

Dat dit alles voor vele mensen als muziek in de oren klinkt, blijkt uit het enthousiaste respons op de Kickstarter-pagina. Met nog anderhalve maand te gaan is een veelvoud van het gezochte bedrag (260.000 dollar) ingezameld. Er kan nog geïnvesteerd worden in The Dash, bijvoorbeeld door 199 dollar (plus 38 dollar verzendingskosten) te storten. Je krijgt dan een van de eerste sets toegestuurd, heel wat goedkoper dan de toekomstige winkelprijs van 299 dollar. Levering is wel pas in oktober 2014.

EDITORS' CHOICE