ARTIKELTechnics

Vintage: J-Corder tape deck restauratie


Redactie HiFi.nl | 05 mei 2011 | Technics

Vintage is hot in de hifi. Oude apparatuur is lifestyle en oud design wordt nieuw leven ingeblazen. KEF komt met een vintagelijn, de B&W cm8 is helemaal seventies, Geneva presenteert kekke sound systems, Tivoli fraaie retroradio’s en Spectral ‘ouderwetse’ audiomeubels. Daarom is HiFi.nl gestart met een kersverse vintage-rubriek. Wat is hip & happening, welk retro-design is hot? In deze aflevering besteden we aandacht aan J-Corder.com, de website waarop de Amerikaan Jeff Jacobs zijn diensten aanbiedt op het gebied van restauratie van vintage tape decks, of spoelenrecorders.

Met J-Corder combineert Jeff zijn passie voor muziek met zijn talent om oude apparatuur nieuw leven in te blazen. Hij heeft dan ook meer dan 35 jaar ervaring met het verkopen en repareren van audio elektronica. Als dealer en servicemonteur werkte hij de afgelopen decennia voor onder meer Technics, Sony, Pioneer, Bang & Olufsen en Marantz. Zijn liefde voor het vak is dan ook al bijna zo oud als Jeff zelf, en begon toen hij op jonge leeftijd zijn 1958 Bonneville restaureerde. De klassieke auto werd daarbij volledig uit elkaar gehaald, en kwam onderdeel voor onderdeel zo goed als nieuw weer uit de strijd.

Tegenwoordig besteedt Jeff zijn aandacht en passie aan het restaureren van vintage audio, zoals de Technics Reel to Reels. Deze solide gebouwde tapedecks waren al voor een langere levensduur bestemd, maar dankzij het uitvoerige restauratieproces kan het rijke, zachte geluid van de analoge machines weer een aantal jaren extra beluisterd worden. Inmiddels heeft hij al meer dan 150 van deze apparaten in hun oude glorie hersteld - een werk dat zichzelf beloont, en waar hij geen genoeg van kan krijgen, zo stelt hij.

HiFi.nl zocht contact om Jeff over zijn passie te vragen. “Ik heb het altijd mooi gevonden om oude dingen een nieuw leven te geven. Toen ik tien jaar oud was, leerde mijn oom me om mijn honkbalknuppel te maken omdat ik geen geld had voor een nieuwe, en sindsdien heb ik altijd geprobeerd spullen zelf op te knappen.” In sommige gevallen slaagt hij er daarbij in die spullen, of het nou een oude auto of een tape deck is, in betere staat af te leveren dan het origineel.

Maar waarom uitgerekend tape decks en niet bijvoorbeeld klassieke auto’s, zoals zijn oude 1958 Bonneville? “Ik heb altijd met veel plezier in dit vak gewerkt en had onder andere een HiFi-winkel in de jaren ’70 en ’80. Dat waren de beste jaren voor dergelijke apparatuur, waarin de mooiste spelers gemaakt zijn. Voor Amerikaanse auto’s was de ‘golden age’ de jaren ’50 en ’60, voor deze HiFi is het zonder twijfel de twee decennia erna.” Vol enthousiasme noemt hij een aantal voorbeelden van apparatuur uit die periode. De Rotel RT-1024. De Marantz versterkers met ingebouwde oscilloscopen. De metertjes van de Sony 880-2, of de TAE 8450. Zijn favoriet? De Rotel RB-5000 power amp.

Er zijn in die periode prachtige apparaten gemaakt, die inmiddels wel wat herstelwerkzaamheden kunnen gebruiken. En dat geeft hem de meeste voldoening. “Er wordt zoveel achteloos weggegooid en dat is erg zonde. Als ik ergens mee klaar ben en veel tijd en energie in het restaureren van bijvoorbeeld een tape deck heb gestoken, weet ik dat die prachtige apparaten alleen maar bestaan omdat ik ze opgeknapt heb, en er weer iemand van kan genieten.”

EDITORS' CHOICE