NIEUWS

KNX: Een vakantiewoning in de Franse bergen

Astrid Zoumpoulis - Verbraeken | 15 november 2014

In deze authentieke woning, eenzaam op een Zuid-Franse berg, lijkt de moderne wereld heel ver weg. Toch is die dichterbij dan je denkt. Achter natuurstenen muren, boven gepleisterde plafonds, verwerkt in onzichtbare zenuwcentra van techniek, doet de geavanceerde woningautomatisering zijn werk. Zo genieten de bewoners van moderne gemakken die je op deze plek allerminst verwacht. 


Een vakantiewoning in de Franse bergen, met uitzicht op ongerepte natuur, idyllische dorpjes en de ruisende Rhône. Wie droomt er niet van? De familie Weerts maakte de droom werkelijkheid. Ze kochten de woning - inclusief een aanzienlijke lap grond - enkele jaren geleden van een beroemd Fransman, en renoveerde het tot een droomhuis. De woning werd volledig gestript en in de oude staat terug gebracht. Vervolgens kwam er een creatief, modern ontwerp voor de buitenschil en de binnenruimtes. Het resultaat: een van buiten eenvoudig ogend onderkomen aan een onverhard bergpad maar van binnen een super-de-luxe, strakke woning. Authentieke elementen als draagbalken en natuurstenen muren stelen er de show. Moderne elementen als de gepolijste betonnen vloeren, de metalen trap en glazen tussenwanden zorgen voor prachtige tegenstellingen. Het dak is twee meter verhoogd om nog meer te kunnen genieten van het prachtige uitzicht op het dal. De glazen pui aan de voorzijde biedt een weidse blik op de Franse bergflora. De hele verbouwing is uitgevoerd door Franse bouw- en installatiebedrijven, met overwegend Franse materialen. Voor twee dingen maakten de opdrachtgevers een omweg naar hun thuisland: de KNX domotica-installatie is van Limburgse makelij en het hout voor de buitenmuur van de schuur komt uit de Rotterdamse havens.


Voorwerk in Nederland
In de vakantiewoning mocht het de bewoners aan niets ontbreken. Juist op vakantie wilden de eigenaren achterover kunnen leunen, en de techniek het werk laten doen. De familie Weerts had bij kennissen thuis de voordelen van woningautomatisering gezien. De KNX-installatie in die woning kwam van installatiebedrijf Puts Elektro uit het Limburgse Echt. ‘Dat willen wij ook. En van dezelfde installateur’, besloten ze. Dat die installateur 900 kilometer van het project verwijderd was, bleek niet eens zo’n groot probleem te zijn. Peter Puts: “De eigenaren wisten heel goed wat ze wilden, dus we konden bijna al het voorwerk al in Nederland doen. Zo konden we hier de KNX-meterkast opbouwen, de programmering voorbereiden en de benodigde interfaces maken. Vervolgens hebben we de opstelling hier getest en opgeleverd. In de tussentijd hadden Franse installateurs de basis elektra aangelegd en het verwarmingssysteem geïnstalleerd. Voor ons was het daarna nog een kwestie van aansluiten, in werking stellen en fine-tunen. Er zijn in Frankrijk ook best KNX-installateurs voorhanden, maar als opdrachtgever wil je toch in je eigen taal de afspraken kunnen maken en de technische mogelijkheden kunnen bespreken.”


Slimme retro-schakelaars
De eigenaren wisten precies wat ze wilden automatiseren. De bediening van de verlichting, de verwarming, de audio-video installatie en de camera-beelden. Niets meer en niets minder. Ze wilden de gemakken ervan, maar de techniek mocht niet te opzichtig aanwezig zijn. Voor de verlichting kozen ze voor een combinatie van halogeen en led. De inbouwspots komen van het Belgische bedrijf Brick in the wall. Het zijn naadloos integreerbare armaturen, die mee gestuukt worden in wanden en plafonds. Het licht lijkt uit de muren zelf te komen. Op de toiletten en in de gangen werkt het licht op KNX bewegingsmelders. Voor de bediening van de overige verlichting zijn bijzondere schakelaars aangebracht. De bewoners wilden geen batterij aan schakelaars en dimmers aan de wanden, maar gingen voor minimaal schakelmateriaal van Berker. Het zijn in dit geval porseleinen draaischakelaars die doen denken aan de bakelieten versies van weleer. Achter deze retro-schakelaars wordt digitaal verbinding gemaakt met KNX. Met steeds twee draaischakelaars naast elkaar kunnen de bewoners in totaal vier verschillende, voorgeprogrammeerde scenes oproepen. De bovenste naar links draaien schakelt bijvoorbeeld alle lampen uit, naar rechts draaiend komt de betreffende verlichtingsgroep in bijvoorbeeld de lees-stand. Via de drie iPads die voor de KNX-bediening zijn geprogrammeerd, kunnen de gebruikers de instellingen aanpassen of de lampen apart bedienen.


Internet via satelliet schotel
Ook hier geldt dat de familie Weerts volledig gebruik wilde maken van de hedendaagse techniek. Ze gaven de voorkeur aan iPads die je immers, bij wijze van spreken, in een la kunt opbergen. Voor de bediening op afstand zijn nog eens twee smartphones - één met iOS en één met Android - en een mini iPad in gebruik. De benadering gaat wel anders dan in een stedelijk gebied. Bij gebrek aan een kabelnetwerk op de bergtop, maakt de woning verbinding met het internet via een satellietschotel. Door simpelweg een tweede kop op de schotel te zetten, kunnen de bewoners via dezelfde schotel zowel tv kijken als van het internet gebruik maken. Met een VPN (Vir-tual Private Network) is het mogelijk om de KNX-programmering en de Crestron-visualisering aan te passen.


EDITORS' CHOICE