NIEUWS

Samyang objectieven: Het betaalbare alternatief voor video en foto


Ulco Schuurmans | 18 december 2014

Bij het videofilmen met de spiegelreflex- en systeemcamera is er een brede creatieve keus uit verschillende wisselobjectieven. U kunt daarbij kiezen uit lenzen van het eigen of een vreemdmerk. Die objectieven van een ander merk zijn veelal een stuk goedkoper en de kwaliteit valt regelmatig lang niet tegen. Zo ook bij het Zuid-Koreaanse merk Samyang dat veel waar voor relatief weinig geld biedt. Wel dient u af te zien van de automatische functies.

Het wordt algemeen aangenomen dat de objectieven van het eigen cameramerk de beste kwaliteit bieden. Ook bij het videofilmen. Die kwaliteitsspecificaties zitten dan bij een hogere lichtsterke respectievelijk grotere diafragma-openingen, betere optische prestaties, een degelijkere lensvatting die ook spatwater plus stofdicht kan zijn, soepeler bediening en het optimaal afgestemd zijn op de elektronica van de camerabody.
Er is echter één belangrijke maar… Die hoge kwaliteit geldt doorgaans niet voor de goedkopere varianten van het eigen merk doch de fors duurdere topklasse. Een goede investering als de videofilmende en fotograferende hobbyist het objectief veel gebruikt. Echter bij het meer incidenteel creatief gebruik is dat toch wel heel veel hobbygeld. Dan komen wisselobjectieven van merken als Samyang om de hoek kijken. Ruim twee tot driemaal voordeliger en gezien internationale testen en beoordelingen zowel optisch als mechanisch niet te versmaden. Wel vervallen de automatische functies voor AF, diafragma en IOS (Als de camerabody hierin niet voorziet)!
Wij laten in het kort een aantal Samyang objectieven de revue passeren. Zij zijn in Nederland breed verkrijgbaar in de gangbare vattingen voor Canon, Nikon, Sony (Alfa en Nex), FourThirds (Panasonic, Olympus), Samsung, Pentax en enkele exemplaren met een T2-adapter.

F1.4 24 mm ED AS IF UMC
Dit objectief is een typisch voorbeeld waarvoor je bij de eigen camerafabrikant gemiddeld tweemaal zoveel dient te betalen. Een hoge lichtsterkte van F1.4 bij een brandpunt van 24 mm is geen sinecure om de kwaliteit over het gehele optisch gebied op niveau te houden. Bij een APS-C-spiegelreflexcamera is 24 mm te vergelijken met een 36 mm reportage-objectief. Filmisch gezien in te zetten voor totalen en halftotalen waarbij de F1.4 voor een fraaie onscherpte in de achtergrond zorgt. Ook ideaal voor lichtzwakke omstandigheden.
De objectiefvatting voelt degelijk aan. Alle opschriften zijn prima te lezen en de instelringen draaien lekker soepel. Op de volle opening van F1.4 doet een aanmerkelijk duur merk objectief het maar net iets beter (onder andere de vignettering en beeldhoeken) doch bij 1 of 2 stoppen diafragmeren valt er weinig op de optische kwaliteit aan te merken. Dit komt mede door het toepassen van twee asferische lenzen en vier ED-glaselementen.Het diafragma en de scherpstelling dient u handmatig in te stellen. De filtermaat is 77 mm. Een zonnekap zit er standaard bij. Prijs circa € 620,-.

F8 800 mm spiegelobjectief
Een treffend voorbeeld van een creatief en toch ook wel een beetje buitenissig objectief. Een brandpunt van 800 mm is extreem. Heel geschikt voor natuur, extreme close-ups en de maan. Het ontwerp met een spiegelconstructie in plaats van louter lenselementen legt enige beperkingen op. Het objectief valt alleen handmatig scherp te stellen, heeft één vast diafragma van F8 en de Bokeh is niet zo fraai (donut-vorm). De aansluiting op de camera gaat via een T2-adapter (kost circa € 15). Verder gebruikt dit objectief nauwelijks energie. De Samyang F8 800 mm spiegellens is een echte wolf in schaapskleren met een lengte van circa 15 cm en een gewicht van 910 gram lijkt het gewoon op een flink teleobjectief. Totdat je door de zoeker of op het viewerschermpje kijkt: Slik, een vergroting van rond de 30 maal kleinbeeld (afhankelijk van de exacte sensorgrootte in de camera). Net als bij een sterrenkijker en de maan komt er ook voortreffelijk op. In de natuur en bij landschapsopnamen zijn er verrassende mogelijkheden. Verder ook geschikt voor sport, extreme actie en evenementen. Het gebruik van een statief is een must bij deze vergrotingsmaatstaf.
De optische prestaties zijn voor een spiegelobjectief redelijk tot goed. Het scherpstellen gaat wat stroef. Het objectief is goed afgewerkt. En het mooiste is het prijskaartje van circa € 250,-. Bij merkobjectieven loopt een brandpunt van 800 mm in de duizenden euro’s! Wie 800 mm teveel van het goede vindt kan als alternatief een 500 mm F6.3 type aanschaffen voor € 179,-.

Vissenogen op 8 mm
Het zogenaamde vissenoog is een objectief met een zeer grote beeldhoek waarbij zo’n beetje de totale omgeving in het video/fotobeeld komt. Bij de 8 mm zit de beeldhoek op 170 tot 180 booggraden. Samyang voert onder andere de 8 mm typen F3.5 voor de spiegelreflex (ook full frame modellen) en de F2.8 ED AS IF UMC voor de Sony- en Samsung NX-vatting.
De zonnekap is vast ingebouwd. U dient handmatig scherp te stellen. Het ontwerp ziet er fraai uit, de lensvatting is degelijk en werkt soepel. Dankzij een multilayer coating zijn de reflecties door invallend licht flink gereduceerd. Een asferisch element corrigeert spookbeelden en andere veel voorkomende lensfouten. Het gewicht (verschilt licht per uitvoering) is relatief laag.
Een 8 mm fisheye is van voor tot achter scherp. Bij de relatief hoge lichtsterkte kunt u ook bij schemer nog goed terecht. Filmisch gezien is het vissenoog heel geschikt voor drama in het landschap en creatieve vervormingen bij het perspectief en objecten vlak voor de lens. De focusering is lekker groot en werkt lekker soepel.
Ook hier weer een relatief laag prijskaartje van rond de € 350,- waarbij de geboden optische en mechanische kwaliteit u beslist niet zal tegenvallen. Voor Micro 4/3 is er een apart 7.5 mm F3.5 model.

Portret en close-up op F1.4 85 mm
Een lichtsterke portretlens staat zowel op het verlanglijstje van de fotograaf als de videomaker die graag met close-ups en/of een geringe filmische scherptediepte werkt. Trek bij de primelenses voor video in deze categorie de portemonnee maar helemaal open. Bij Sam-yang kan dat allemaal veel goedkoper. Voor slechts € 340,- krijgt u een F1.4 85 mm objectief met asferisch element en multicoated glas dat ook geschikt is voor full frame. De optische prestaties en Bokeh zijn weer verrassend goed. En de Bokeh van de acht diafragmalamellen zal u plezieren.
Het enige waarop de gebruiker dient in te leveren is dat het objectief alleen handmatig valt te bedienen. Bij de focusering is dat geen probleem. Dat doe je bij zulke kritische volle openingen toch al op de hand. Bij het dichtdraaien van het diafragma wordt het beeld echter donkerder. De instelringen hebben voldoende grip en lopen lekker soepel. Een ruime zonnekap wordt meegeleverd. Voor Nikon is een iets duurdere AE-versie (geeft meetinformatie aan de body door) leverbaar.

Nog wat extremen
Wie ook op zoek is naar lekker extreme teleobjectieven nog enkele voorbeelden. Een tweemaal zoom telekanon van 650 tot 1300 mm of F8 tot F16 bijvoorbeeld. Niet een objectief dat je dagelijks zult inzetten. Echter wel prima geschikt voor natuur, sport, actie, extreme close-ups en evenementen. Met een T2-adapter op tal van camera’s te monteren. Zonder statief natuurlijk niet te gebruiken. Optisch en mechanisch gezien voor € 369,- zeker niet duur.
Of een echt koopje in de vorm van een 800 mm teleobjectief met een vast diafragma van F8 voor € 139,-. Ook hier te bevestigen via een T2-adapter. Beide objectieven nodigen echt uit om eens lekker filmisch of fotografisch mee te experimenteren.

Conclusie
Samyang biedt relatief veel waar en creativiteit tegen een geringe investering. De veel duurdere merkobjectieven met dezelfde specificaties doen het doorgaans weliswaar (net) iets beter doch wie heeft een dergelijk hoog budget voor incidenteel gebruik? Kortom, ideaal voor de video- en fotograaf die eens lekker met een creatief brandpunt aan de slag wil en het niet erg vindt om af te zien van de automatische functies. Behalve de objectieven zelf biedt Samyang tevens tal van accessoires zoals zonnekappen en converters (verlengen de brandpuntsafstand).

EDITORS' CHOICE