REVIEWElac

Elac BS 263 en FS 267 luidsprekers

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Werner Ero | 01 maart 2015 | Elac
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 23 februari 2015

Wie Duitsland zegt, denkt doorgaans al snel naast mooi natuurschoon, eten, drinken en strakke georganiseerdheid, vooral aan de vele mooie en duurzame producten. De auto industrie is hier misschien wel het beste voorbeeld van en vele mensen over de hele wereld prefereren Duitse auto’s als het gaat om kwaliteit, duurzaamheid, (nuchtere) uitstraling en restwaarde. Maar geldt dit ook voor Duitse luidsprekers? De onderneming Electroacustic GmbH beter bekend als Elac, brengt in ieder geval met de gloednieuwe 260 serie twee wel heel aantrekkelijke modellen in het zo populaire middensegment op de markt. Luidsprekers die meer zijn dan de som der delen en vooral van ‘dem gewissen Etwas’ zijn voorzien.

Een ieder die wel eens op de Duitse Elac website (www.elac.com) heeft gekeken, zal zich waarschijnlijk net als ik hebben verbaasd over het werkelijk enorme luidsprekeraanbod van deze al sinds 1921 bestaande fabrikant. Welgeteld 21(!) verschillende series (stereo, hometheater, actief, passief en custom install) met nog veel meer modellen vechten bijna om uw aandacht als consument. Gelukkig heeft de Nederlandse distributeur Servi-Q op zijn eveneens bijzonder informatieve website getracht hier wat meer duidelijkheid in te verschaffen. Maar het blijft verder wel natuurlijk een bijzonder groot aantal modellen. Als ik de drie dichtbedrukte pagina’s prijslijst eens doorneem, zie ik dat voor stereo de prijzen zo ongeveer starten bij € 249,- per luidspreker voor een BS 73 monitor en tenslotte doorloopt tot een bijzonder serieuze € 6.995,- voor één enkele FS 509 VX-JET vloerstaander. Alle andere series en modellen zitten qua afmetingen, complexiteit en prijsstelling daar tussenin. Tja en wat doe je dan als je uit zo’n enorme verzameling modellen mag kiezen? Gelukkig geeft importeur Servi-Q raad en attendeert mij op een aantal nieuwe modellen waar ik volgens hem het beste uit kan kiezen. Goed idee! Want nieuwe modellen vertegenwoordigen doorgaans ook de laatste stand van techniek en zienswijze. In onderling overleg besluit ik voor de twee gloednieuwe modellen uit de eveneens geheel nieuwe 260-serie te gaan. Hoge kwaliteit tegen een scherpe prijs blijkt al snel.BS 263 en FS 267

Dat dit keer de prijzen toch aanzienlijk lager zijn dan u doorgaans van mij gewend bent, blijkt eigenlijk alleen maar uit de prijzen zelf. Want bij aanlevering van beide werkelijk op perfect Duitse wijze verpakte luidsprekerparen, ben ik namelijk aangenaam verrast en verheugd over zowel de mooi in verhouding gestileerde kasten, de absoluut smetteloze afwerking, als de bijzonder gedegen materiaalkeuze. Aan alles is te merken dat deze fabrikant al lang meeloopt en het complete productieproces van A tot Z zeer goed voor elkaar heeft. Zowel de ‘boekenplank’ BS 263 (28,5 cm hoog, 19,2 cm breed, 27 cm diep en 6,6 kg zwaar) als vloerstaande FS 267 (102,1 cm hoog, 19,2 cm breed [ 24 cm met sokkel], 27 cm diep en 19.8 kg zwaar) zien er ondanks de tegenwoordig zelfs in deze prijsklasse veel voorkomende zwarte en witte pianolak, toch wezenlijk anders uit dan het gros van de concurrentie. Enerzijds komt dit door de fraai gebogen zijwanden en de extreem goede afwerking van letterlijk ieder onderdeel, maar vooral door het spannende uiterlijk met de frontjes (met onzichtbare onderhuidse magneetbevestiging) verwijderd. Terwijl het met frontbedekking nog vooral om twee paar keurig verzorgde weergevers lijkt te gaan, zijn de modellen ‘open en bloot’ door de opvallend vormgegeven zwarte ‘kristalconussen’ van de bas/middentoners en het sfeervolle geel van het Kapton membraanfolie van de JET 5 tweeters, veel spannender en op een stijlvolle manier meer intrigerend om naar te kijken. Een ander typisch Elac kenmerk is dat de flensplaten van de luidsprekerchassis aan de boven- en onderzijde recht zijn in plaats van rond en daardoor mooi strak op elkaar aansluiten. Waar de BS 263 monitor is geconfigureerd als een 2-weg basreflex systeem met de baspoort aan de achterzijde, is de vloerstaande FS 267 een 2,5-weg met een naar beneden gerichte baspoort. Deze nauwkeurig afgestemde opening, geeft zijn output tegen een fraai gestroomlijnd vormgegeven plint met sfeervolle blank aluminium afstandshouders af. De monitor is daarbij voorzien van de bekende JET 5 tweeter en een 15 cm AS-XR (kristalconus) bas/midden eenheid, terwijl de vloerstaander naast deze tweeter, van een dubbel aantal van deze 15 cm units gebruikmaakt. De achterzijde is bij de BS 263 naast een zeer goed bereikbare en verzonken aangebrachte kunststof aansluitterminal met uitstekende single wiring aansluitingen, ook nog voorzien van een mooi gestroomlijnde wederom uit kunststof vervaardigde basreflexpoort. Op de achterzijde van de net iets meer dan één meter grootte FS 267, is enkel deze single wiring aansluitterminal te vinden. Het totaalpakket wordt bij het 2,5-weg systeem tenslotte afgerond met een mooie verpakking aan acht ‘blitzsaubere’ Ultimate messing spikes (kosten los € 119,- per vier stuks) of eenzelfde aantal aan kleine siliconen dempertjes. Terwijl de kleine 2-weg het moet doen met enkel de dempertjes of middels een bout aan de optionele LS30 stands kan worden bevestigd.

EDITORS' CHOICE