REVIEWOPPO

Review: Oppo Sonica DAC

Eric de Boer | 12 augustus 2017 | Fotografie Redactie Hifi.nl | OPPO
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 09 april 2017

Met de nieuwe Sonica DAC vult Oppo niet alleen de wens in om een audiofiel opgebouwde D/A-Converter op de markt te brengen. Dankzij de geïntegreerde streamingfunctie met multi-room mogelijkheden is deze veelzijdige DAC een logische aanvulling op de eerder geïntroduceerde Sonica speaker van hetzelfde merk. De vriendelijke prijsstelling en de beloofde high end aspiraties vroegen natuurlijk om een recensie, waarvan akte.

Oppo Digital uit Californië zal bij de gemiddelde consument bekendstaan als producent van - de overigens zeer populaire - DVD- en later Blu-ray-spelers. Het uit Guangdong, China afkomstige moederbedrijf produceert echter ook al vrij lang mobiele telefoons en in 2014 voegde het bedrijf hoofdtelefoons, portable DAC’s en hoofdtelefoonversterkers en later de Sonica Wi-Fi-speakers aan het assortiment toe. Daar kwam onlangs de Sonica DAC bij, die niet alleen digitale signalen naar analoog om kan zetten, maar ook als bedrade of draadloze netwerkstreamer in kan worden gezet.

Oppo Sonica DAC: it's all in the chipset?

Wie de introductie van de Oppo Sonica DAC enigszins heeft gevolgd, weet dat het component is opgebouwd rond het vlaggenschip van de ESS Sabre Pro Series, de ES9038PRO 32-bit HyperStream DAC-chip. Deze chip bezit ronduit audiofiele kwaliteiten, gezien de indrukwekkende specificaties als een zeer groot dynamisch bereik (tot wel 140 dB in een 32-bit 8-kanaals configuratie) en een lage harmonische vervorming van -122dB. Een bewuste keuze van Oppo, want deze chipset is staat tevens uitgebreide programmering en instellingsmogelijkheden toe en werkt ook binnen meerkanaals ontwerpen, zoals Oppo’s eigen multispelers.

Maar er is meer nodig om een streaming DAC goed te laten klinken. Oppo bouwde om de DAC-chip een vrijwel compleet symmetrisch opgebouwd component met voor elk kanaal een aparte gelijkrichter en een afvlakelco en paste een enkele stevige ringkerntransformator toe voor een stabiele voeding. De Sonica DAC kreeg een compacte behuizing van nog geen 26 x 8 x 36 centimeter groot, die werd voorzien van een OLED display, een bronkeuze-/ menubedieningsknop en een volumebediening aan de voorzijde. Dat laatste maakt deze DAC ook geschikt om als voorversterker te gebruiken. Op de voorkant zit ook een USB 2.0-ingang, waarop de gebruiker een USB-schijf of -stick kan aansluiten.

Achterop de DAC, die alleen in zwart te verkrijgen is, bevinden zich een geaarde netspanningsingang, triggeraansluitingen en gebalanceerde en ongebalanceerde uitgangen. Een digitale coaxiale en optische ingang, nog een USB Type A-poort en een asynchrone USB Type B-ingang zijn hier ook te vinden. En - handig voor wie de Sonica DAC ook echt als voorversterker in wil zetten - een analoge AUX-input, inclusief aarding voor een platenspeler. Verder voegde Oppo een ethernetaansluiting en Wi-Fi toe aan de DAC en werden ook Airplay Bluetooth (4.1) niet vergeten. 

Oppo Sonica DAC: specificaties en mogelijkheden

De Oppo Sonica DAC herbergt prima specificaties. De output van de DAC in stereomodus herbergt een groot frequentiebereik, een totale harmonische vervorming van minder dan -115dB, een kanaalscheiding van meer dan 120dB en dito waardes voor signaal-ruisverhouding en het dynamische bereik. De DAC kan overweg met high resolution PCM-signalen tot 32 bit/ 768 kHz en DSD64-bestanden via DLNA-servers of één van de USB-inputs. Wie DSD512 wil streamen kan gebruikmaken van de asynchrone USB B-ingang in combinatie met een PC of Mac. Natuurlijk worden vrijwel alle populaire bestandsformaten probleemloos ondersteund, zoals FLAC, WAV of Apple Lossless.

MERK

EDITORS' CHOICE