REVIEWDALI

Review: Dali Spektor 6

SAMENVATTING

Hieronder de plus- en minpunten van de Dali Spektor 6-speakers. Lees onze uitgebreide recensie voor alles dat je moet weten over deze veelbelovende speakers.

PLUSPUNTEN

  • Brede uitstraling
  • Effen, volle bassen
  • Ook aan lage volumes behoorlijk meeslepend
  • Goede prijs/kwaliteitverhouding
  • Versterkerkeuze is niet cruciaal

MINPUNTEN

  • Plaatsing tov muur heel belangrijk
  • Designmatig niet extreem spannend
  • Fris, maar niet uiterst gedetailleerd

Dali’s nieuwste luidsprekerfamilie mikt op de prijsbewuste consument die droomt van een beter geluid. We kijken naar het topmodel, de Spektor 6-vloerstaander. Is dit de luidspreker die een topgeluid levert zonder je spaarvarken in gevaar te brengen?

HiFi-merken pakken graag uit met 'Grootse Verklaringen' op vlak van audio. Aan de vlaggenschepen voor de happy few wordt veel zorg en tijd besteed, ondanks het feit dat de verkoopsaantallen per land soms slechts uit twee cijfers bestaan. Fijn allemaal, maar wie nuchter is kijkt toch met argusogen naar de hype rond deze premiumproducten. Gelukkig is er in de industrie een nieuwe trend te bespeuren. Er wordt duidelijk meer geïnvesteerd in kwaliteit bij betaalbare luidsprekerreeksen, waardoor de ervaring die je krijgt voor pakweg 1.000 euro per set merkbaar beter wordt. De trickle-down vanuit de hogere modellen speelt vast ook een rol, maar volgens ons hebben sommige merken door dat ze hun goedkopere speakers toch ook echt goed moeten maken om te scoren bij niet-audiofiele maar niettemin kritische muziekliefhebbers. Je weet wel, de mensen die niet bereid zijn om hun vakantiegeld volledig aan een stroomkabel te besteden. Bij ELAC, KEF en Mission zagen we al speakers die in deze lowcost-trend passen, en nu springt Dali er ook op met de nieuwe Spektor-familie. 

Dali Spektor 6: de line-up

Spektor is gezien zijn de prijs de familie die je eerst tegenkomt als je bij Dali aanklopt. Het schuift onder de Zensor-reeks, eveneens betaalbare speakers die in veel huiskamers welkom zijn vanwege hun zeer slanke vorm en redelijke kwaliteit. Spektor is qua uitstraling iets meer een klassieker hifi-product. De Spektor 6 die we hier bekijken is dan ook een lijviger product.

De Spektor-familie bestaat uit vier producten: Spektor 1, 2, 6 en een Vokal. Vertaald naar algemene termen zijn dat twee boekenplankspeakers, één vloerstaander en een centerspeaker. Daarmee heb je de keuze uit voldoende elementen om een stereo- of een surroundopstelling te bouwen, al zal je voor een echte thuiscinema-ervaring ook een subwoofer moeten toevoegen. Dat is bij compactere modellen zoals deze echt wel een must. Een test van een 5.1-opstelling van Spektor kun je binnenkort op homecinemagazine.nl lezen, in deze test concentreren we ons op de Spektor 6. 

Dat Spektor het assortiment van Dali moet opvullen en toch ook eerder op het brede publiek mikt, blijkt toch ook uit het feit dat het aanbod uit relatief weinig modellen bestaat. Bij Dali heb je meestal wel meer keuze qua modellen. De nadruk lijkt ook bijna op de twee boekenplankmodellen te liggen (Spektor 1 en 2), een type dat goed in de smaak valt bij lui die hun interieur graag vrij houdt van veel consumentenelektronica.

Dali Spektor 6: bouwkwaliteit

In het verleden hebben we quasi de volledige Opticon-familie op bezoek gehad en ook Rubicon is een Dali-reeks die we relatief goed kennen, onder meer omdat we de Rubicon 6 als persoonlijke speakerset bezitten. Het is dus best interessant om nu een goedkopere Dali binnen te krijgen en te zien hoe goed de waarden van Dali stand houden aan een veel lager prijspunt.

Sommige dingen kunnen natuurlijk niet. Zo heeft de Spektor 6 niet de kenmerkende hybride dome en linttweeters die er voor zorgen dat de Opticon-vloerstaanders en Rubicons heel breed uitstralen en ook heel mooi vloeiend in het hoog presteren. Dankzij die hybride-tweeters kun je deze duurdere Dali-modellen gewoon parallel met de muur plaatsen en moet je ze niet indraaien. De Spektor 6 heeft echter enkel een dome-tweeter, en dus hadden we verwacht dat je bij deze speakers toch voor wat toe-in zou moeten zorgen. Maar neen, ook bij de Spektor 6 met zijn 'gewone' dome-tweeter blijft Dali bij zijn geloof.

Over dat indraaien: veel consumenten plaatsen hun speakers gelijk met de muur omdat dit visueel fraaier is. Qua geluid is dit bij de meeste speakerontwerpen echter minder optimaal. Vooraleer je begint te grinniken over onwetende non-audiofiele medemensen: veel merken plaatsen in hun productfoto’s speakers lekker dicht bij en parallel met de muur… Geen wonder dat veel mensen denken dat het zo moet.

De Spektor 6 komt in twee uitvoeringen: zwart essenhout of bruin walnoot. Bij beide versies is het voorpaneel zwart. Bij de essenhout-editie die Dali ons bezorgde, was er een soort lederachtig textuur aangebracht aan de voorkant. Het is subtieler dan het klinkt – dit is geen extraverte Sonus Faber Chameleon – en geeft net iets meer klasse aan de Spektor 6. De afwerking lijkt in het algemeen wel prima, vooral aan de zijden die meestal in de kijker staan. De achterkant is wat functioneler, wat de norm aan dit prijspunt. Ongelooflijk spannend is het allemaal niet, maar wel netjes en verzorgd.
MERK

EDITORS' CHOICE