REVIEWMeridian

Review: Meridian Reference Two Channel Power Amplifier 857

SAMENVATTING

Hieronder alvast de plus- en minpunten van de Meridian 857.

PLUSPUNTEN

  • Vermogen
  • Fundament in de weergave
  • Klankzuiverheid
  • Karakter
  • Bouw en uiterlijk
  • Bridge mode mogelijk

MINPUNTEN

  • Het gewicht bij (ver)plaatsen
  • Aanraakschakelaar is erg gevoelig

Als de Meridian Reference Two Channel Power Amplifier 857 voor mijn neus staat realiseer ik mij dat het inmiddels veertig jaar geleden is dat ik de eerste versterker van Allen Boothroyd en Bob Stuart onder de naam Meridian in handen had. Het waren in die tijd smalle, bruin gekleurde kastjes die de type nummers 101 voor de voorversterker en 103 voor de eindversterker droegen. Met een losse voeding waarin in 1977 al een ringkerntransformator zat om de kastjes heel plat te kunnen houden. In die tijd kon ik niet vermoeden dat het duo waarbij Boothroyd tekent voor het design en Stuart voor de techniek zou uitgroeien tot een zo belangrijke speler op het gebied van streaming, home cinema en actieve luidsprekers. Begrippen die toen nog niet eens bestonden. Des te leuker om na veertig jaar weer eens de oren te mogen verwennen met een eindversterker van de heren uit Huntingdon, gelegen in het Engelse graafschap Cambridgeshire en thuisbasis van heel veel audiomerken.

Meridian 857: het heden

De bruine kastjes zijn vervangen door een zware constructie van aluminium, staal en glas waarin een beest van een versterker huist. De Meridian Reference Two Channel Power Amplifier 857, zoals hij voluit heet, levert een vermogen van twee keer 250 Watt aan 8Ω, twee keer 500 Watt aan 4Ω en als hij wordt gebridged loopt het vermogen op tot 1000 Watt aan 4Ω. De uitgebreide Engelse handleiding laat zien op welke manier de 857 kan worden aangesloten op luidsprekers en als ik echt heel gek zou willen doen dan kan ik mijn speakers tri-ampen met zes eindtrappen. Los van het feit dat het erg kostbaar is lijkt het mij licht overdreven voor mijn appartement.

De voorzijde van de versterker heeft een capacitieve sensor in het midden waarmee de versterker uit stand-by wordt gewekt. De kleur van de sensor geeft aan dat hij stand-by staat (blauw), aan staat (groen), dat de interne koelvinnen gaan draaien (amber), dat hij oververhit is (rood) of dat hij zelf uitschakelt en in de beveiliging schiet (wit). De enige kleuren die ik heb gezien zijn blauw en groen. Dat houdt niet in dat ik niet weet of het draaien van de koelvinnen hoorbaar is, ze zijn ooit gestart op een warme dag terwijl de LED groen bleef. Helaas waren ze duidelijk hoorbaar, zelfs op de luisterplek. Gek genoeg op een moment dat de versterker wel aanstond maar al een uur geen geluid hoefde te geven. Ook In stand-by worden delen van de versterker onder spanning gehouden zodat hij snel op klank is en de levensduur wordt verlengd. Tijdens normaal bedrijf werd hij heel licht warm.

Meridian 857: techniek

De 857 is een volledig gebalanceerde versterker met aan de achterkant  daarvoor XLR aansluitingen en ongebalanceerde busjes (RCA). Als die laatste worden gebruikt maakt de Meridian van het single ended signaal een symmetrisch signaal. De voorkeur gaat voor de 857 uit naar een koppeling op de XLR bussen. De keuze voor RCA of XLR maakt u per kanaal met een switch op de achterzijde. Daar zitten ook de dubbel uitgevoerde WBT-luidspreker aansluitingen, de hoofdschakelaar, de netentree, trigger busjes en de bridge schakelaar. De vier actieve ingangsmodules zijn net als de rest van de versterker thermisch en elektrisch gepaard met elkaar.

De eindtrap zelf bestaat uit in totaal 10 eindtransistoren per kanaal. De versterker schakeling is gelijkstroom gekoppeld en heeft geen condensatoren in de signaalweg. De tegenkoppeling is beperkt in een volgens Meridian uniek ontwerp dat transiënt en intermodulatievervorming laag kan houden. Om op elk moment het maximale vermogen te kunnen halen bestaat de voeding onder meer uit een massieve ringkerntransformator, die waarschijnlijk in zijn eentje grotendeels verantwoordelijk is voor het totaal gewicht van 32 kilo van de 857.

Meridian heeft in de versterker de nodige thermische en elektronische beveiligingen ingebouwd, waaronder drie actieve koelers per kanaal. Zoals gemeld zijn er gebalanceerde ingangen, met een impedantie van 11kΩ en ongebalanceerde met een impedantie van 5,7kΩ. Dat sluit het gebruik van voor/lijnversterkers met buizen eigenlijk uit en vraagt om een lijnversterker die genoeg stroom kan leveren. Het geheel zit verpakt in een zwarte en uiterst stijlvolle behuizing van 440x132x350mm. Naast de standalone versie is er een rack mount 19”versie beschikbaar die net iets meer weegt, namelijk 35 kilo. Handig voor plaatsing van de versterker in kasten bij home cinema of multi-room gebruik.

Meridian 857: de opstelling

De Meridian 857 is een flinke versterker met zijn gewicht en robuuste uiterlijk. Een flinke kast die een plaats kon vinden op mijn rek naast een Pass Labs X250.5 die hij tijdelijk gaat vervangen. Via Crystal Cable luidspreker kabel stuurt hij een set PMC fact.12 luidsprekers en Townshend Audio Maximum Supertweeters aan. De speakers zijn geplaatst op Townshend Podiums voor ontkoppeling van de vloer. De bron is een NAD M50 digitale muziekspeler met M52 opslag.

Daarachter een Metrum Pavane Level 2 DAC en een Audia Flight Strumento No.1 lijnversterker. De kabels tussen die drie apparaten zijn Yter gebalanceerde kabels (dac-lijnversterker-eindversterker). De stroomvoorziening is geschoond met een PS Audio P5 Powerplant, terwijl de Meridian rechtstreeks aan de voor audio gecreëerde groep hangt. Belangrijkste netsnoeren zijn van Crystal Cable, verder van Kemp en Supra. Het rek dat alles met gemak draagt komt van Quadrasprire. 


EDITORS' CHOICE