ARTIKEL

Hifi op budget: stereosystemen tot 20.000 en tot 50.000 euro (deel 2)

Werner Ero | 19 oktober 2017 | Fotografie Fabrikant

Na het heerlijk scherp combineren van stereosystemen in de prijsklassen tot 5.000 euro en tot 10.000 euro gaat in dit tweede deel het budget logischerwijs flink omhoog. Dat logische aspect heeft vooral te maken met de waarneembaarheid van de verbeteringen. Want wie muziek werkelijk op een substantieel hoger niveau wil beleven, moet doorgaans rekening houden met een exponentiële prijsstijging.

In dit volgende artikel kunt u opnieuw genieten van een select aantal zeer weloverwogen gecombineerde stereosystemen. Combinaties die niet alleen zorgen voor meer verdieping van de muziekbeleving, maar nu ook een gooi richting echte realiteitsweergave kunnen doen.

Waarheidsgetrouwe weergave

Terwijl ik in het eerste deel nog vooral ‘slim’ moest combineren om zoveel mogelijk prikkelende ‘magische’ muzikale eigenschappen te behouden, word ik door het hogere budget en het minder hoeven doen van concessies, in dit vervolg in staat gesteld groter uit te pakken. Vooral de muzikale insteek kan nu verschuiven van louter genieten en geëntertaind worden, naar een meer 1:1-realisatie van het werkelijke muzikale gebeuren. Dit lijkt misschien een kleine en onbeduidende stap maar is het zeker niet! U zult bij beluistering van deze beide systemen al snel merken dat een meer waarheidsgetrouwe weergave uw muziekbeleving een enorme boost zal kunnen geven. Instrumenten, zang en opnamelocaties komen immers veel meer overeen met hun werkelijkheid en dat zal bij veel zelfs bekende software, een ongekende toename aan emotionele en muzikale intensiteit teweegbrengen.

Wat is het doel binnen mijn budget?

Met het stijgen van het budget lijkt het in eerste instantie steeds minder belangrijk te worden om het streefdoel duidelijk te definiėren, maar niets is minder waar. Want vooral bij dit soort bedragen zijn de mogelijkheden steeds uitgebreider en liggen de valkuilen aan alle kanten op de loer. Eén van de keuzes was om bijvoorbeeld voor een modern ‘draadloos’ systeem te gaan kiezen. Vooral omdat de huiskamer dan zo lekker opgeruimd oogt en je minder van die ‘lelijke’ apparaten ziet staan. Toch is er een hele duidelijke reden dat ik hier op dit moment nog niet in mee wil gaan. Een reden die vooral betrekking heeft op de maximale te behalen geluidskwaliteit. Hoewel weliswaar gestaag beter, bieden deze oplossingen op dit moment nog niet het niveau van de betere meer conventionele oplossingen. Daarbij bestaan er inmiddels ook verschillende tussenvormen en om u toch tegemoet te komen heb ik één daarvan in het systeem van € 20.000,- verwerkt.


EDITORS' CHOICE