REVIEWDevialet

Review: Devialet Expert Pro 220

René Smit | 08 december 2017 | Fotografie Fabrikant | Devialet

Soms heb je als recensent het geluk twee keer achter elkaar met je neus in de boter te vallen. Zo mocht ik een aantal weken geleden een privé luistersessie met de Audiovector SR6 Avantgarde Arreté luidsprekers ondergaan. Nu krijg ik de mogelijkheid in mijn eigen luisterruimte een aantal weken kennis te maken met de nieuwe Devialet Expert 220 Pro. Bij aflevering blijkt dat importeur D&D Audio een bijbehorende Companion meegeleverd heeft zodat ik in een later stadium de 220 Pro als master kan configureren en dan de beschikking krijg over een 440 Pro. Dat belooft een aantal mooie luisterweken te worden.

De nieuwe Expert Pro lijn van Devialet is sinds eind 2016 in de winkel verkrijgbaar en is niet alleen een software matige upgrade ten opzichte van de oude serie maar bevat tevens een groot aantal hardware matige vernieuwingen. Groot voordeel is dat eigenaren van de oude serie hun apparaat naar de nieuwste versie konden opwaarderen. Devialet liet de versterker, op een door de klant aan te geven adres, ophalen en zorgde dat je ongeveer twee weken later je compleet opgewaardeerde versie retour had. Naast de nieuwe hardware werd ook de kast weer in nieuwstaat gebracht en kreeg je opnieuw vijf jaar garantie. Later in 2017 zal het upgrade programma waarschijnlijk weer opgestart worden. Devialet is op het gebied van communicatie helaas niet de meest zorgvuldige dus houdt de website en nieuwsbrieven goed in de gaten. Over de prijzen van de upgrades is al veel gezegd en geschreven maar feit blijft dat slechts weinig fabrikanten in Audioland een dergelijke mogelijkheid bieden. Natuurlijk is het niet zo dat met de komst van de nieuwe types de oude plotsklaps minder klinken. Ben je blij met de kwaliteit dan is er zeker geen reden tot upgraden.

Verschillen

Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen de oude en de nieuwe modellen? Aan de kast is, afgezien van een zilverkleurige in plaats van zwarte aan- uitschakelaar, niets gewijzigd. Inwendig is er veel veranderd. De techneuten van Devialet hebben het basisontwerp van voor tot achter onder de loep genomen en waar nodig verbeterd. De fabrikant is niet heel scheutig met echt inhoudelijke technische informatie maar op de website, www.devialet.com, is voor de liefhebbers onder andere een White-paper en uitleg te vinden die iets meer duidelijkheid verschaft over de gebruikte techniek en specifieke veranderingen. Dat Devialet een deel van de info niet aan de grote klok hangt heeft te maken met een groot aantal, men spreekt van 108, patenten. De verbeteringen die doorgevoerd zijn behelzen de ADH (Devialet ’s hybride versterkertechniek), een nieuwe Magic Wire DAC waardoor de signaalweg tussen de DAC en de luidspreker aansluitingen slechts 5 centimeter bedraagt. Verder een nieuwe voeding gecombineerd met verbeterde koeling, de oppervlakte van het paneel wat de warmte afvoert is met een factor 2,5 vergroot.

Verder zijn zowel de Klasse A als Klasse D-versterkers volledig herzien en verbeterd. Naast alle verbeteringen komt er voor alle klanten die een nieuwe Expert Pro of die hun bestaande Expert hebben laten upgraden in de loop van 2017 een streamer board beschikbaar. Deze wordt na geleverd en is bij de prijs inbegrepen. Helaas heeft Devialet de introductie van het board al een aantal malen uitgesteld en is het op het moment van schrijven nog niet duidelijk wanneer het board precies beschikbaar is. Devialet geeft aan dat het met dit board mogelijk wordt om bijvoorbeeld rechtstreeks vanaf je NAS muziek te streamen. Echter de exacte mogelijkheden zijn nog onbekend.

Aansluiten

De 220 Pro neemt 1:1 de plaats in van mijn 200, alle aansluitingen zijn gelijk dus het is een kwestie van omprikken van de kabels en de SD kaart met de configuratie plaatsen. Mijn Bluesound Vault Gen2 hangt aan de Devialet met een Stereovox digitale coaxiale kabel. Een Funk Vector draaitafel met Shelter 301 element is mijn analoge bron en als speakers gebruik ik de Audiovector SR3 Avantgarde Arreté. Deze zijn door Devialet ingemeten en werken dus met de speciale SAM-technologie perfect samen. Kwestie van de juiste instellingen maken in de online configurater op de Devialet website en downloaden op de SD kaart. Hetzelfde geldt voor de specificaties van de phono ingang. Luidsprekerkabels zijn van Simply Audio type Cadenza. Netsnoeren zijn van AudioQuest en Supra en er is voorzien in een separate stroomgroep. Hiervoor is er in de meterkast een AHP schakelautomaat geplaatst.


EDITORS' CHOICE