BAT Rex Dac: nieuwe keizer van dac-land, met buizen

Het Amerikaanse Balanced Audio Technology heeft een nieuwe DA-converter uitgebracht genaamd Rex Dac. Een zeer hoge kloksnelheid gecombineerd met een analoge schakeling die is voorzien van een drietal buizen per kanaal zorgt voor een nieuw referentieniveau van muziekweergave, aldus BAT. Aansluiten via XLR is verplicht want de nieuwe keizer heeft geen cinch-uitgang. 

Balanced Audio Technology Rex Dac: analoog buizenontwerp zonder terugkoppeling

De nieuwe Rex Dac van het in de Amerikaanse plaats Wilmington gevestigde Balanced Audio Technology is een combinatie van de modernste digitale en analoge techniek. De digitale schakeling, ontworpen door Andreas Koch, draait op een hoge kloksnelheid en kan omgaan met PCM-signaal tot 24-bit/384 kHz en DSD tot 11,2 MHz. Het analoge ontwerp van Victor Khomenko is voorzien van een totaal van zes buizen van het type 6C19, drie per kanaal, waarvan één buis per kanaal als stroombron voor de voeding functioneert.

De analoge eindtrap werkt zonder terugkoppeling en zou moeten zorgen voor een ongekend niveau van realisme, warmte en transparantie. BAT heeft eigen filters ontwikkeld die geen last zouden moeten hebben van pre- of post-ringing, waardoor onnodig complexe filtering achterwege kan blijven. De basis van de voeding is een tweetal overgedimensioneerde ringkerntransformatoren en vanzelfsprekend zijn alleen de beste onderdelen gebruikt. Er zitten geen condensatoren in de signaalweg.

De Rex Dac is voorzien van en zestal digitale aansluitingen: twee keer optisch, twee keer coax, één keer usb en één keer AES-EBU. Zoals al een beetje is af te leiden uit de merknaam van het audiobedrijf, is de nieuwe DA-converter uitsluitend voorzien van een XLR-uitgang. Gebalanceerd aansluiten is dus verplicht.

BAT is voor het overige spaarzaam met het verstrekken van gegevens over de Rex Dac. Mochten wij meer gegevens ontvangen, zullen wij dit nieuwsbericht aanvullen.

BAT Rex Dac: prijs en leveringsinformatie

De Rex Dac is leverbaar in zwarte en zilveren uitvoering. Op internet gonst een prijs van bijna 19.000 dollar. De prijs voor Nederland is nog niet bekend, maar zal vermoedelijk iets hoger komen te liggen ten gevolge van wisselkoersschommelingen, mogelijke invoerrechten en het lokale BTW-tarief.

EDITORS' CHOICE